Jordfar Øystein og sin nyfødte datter. Foto: Andre Pedersen
Jordfar Øystein og sin nyfødte datter. Foto: Andre Pedersen Vis mer

Øystein ble jordfar

Publisert

- Vi trenger en ambulanse, for dette barnet kommer raskt!  Den vordende trebarnsfaren har ikke fullført setningen til AMK-sentralen før han står med telefonrøret i den ene hånden, og hodet til babyen i den andre.

Kom tilbake i morgen...

Øystein Åmot (34) forsikrer oss om at denne hjemmefødselen ikke var planlagt. Han og hans kone, Trude, ventet barn nummer tre. De to tidligere fødslene var også raske, men Trude ble beroliget av å høre at fødsel nummer tre sikkert ikke ble like rask. Hun hadde svangerskapsdiabetes og derfor skulle fødselen settes i gang på hennes termindato. Men da paret troppet opp på sykehuset, viste det seg at fødestuene var fulle og de ble bedt om å vente. Det samme skjedde de neste to dagene, og de fikk lovnad om at fødselen skulle settes i gang senest 4 dager etter termin. Men lille Andrea hadde ingen planer om å vente så lenge...

Bråstart

Neste natt rundt klokka 03.30 ble Øystein vekket av sin høygravide kone. Vannet hadde gått, forklarte hun. Da hun la seg igjen fikk hun en meget sterk rie. Øystein ringte sykehuset. Mens han snakket med jordmora, fikk Trude sin andre rie. Jordmora i andre enden skjønner at dette går for raskt, og setter over til AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral). En ambulanse et stykke unna ble sendt i retning parets hjem i Langevåg. Kort tid etterpå ble også en ambulanse fra sykehuset med en jordmor sendt av gårde. Men fødselen var godt i gang, og ingen av ambulansene skulle rekke frem i tide.

Barnet pustet ikke

– Da jeg snakket med AMK kom riene med ett minutts mellomrom, så da skjønte jeg at dette var alvorlig, forteller han. - Jeg la Trude over på ryggen og så at jenta var på vei ut. Plutselig stod jeg med telefonen i den ene hånden, og hodet til jenta i den andre. Trude ropte av smerte, og jeg hørte ikke lenger hva de sa i telefonen, samtidig skjønte jeg at jeg trengte to frie hender, sier Øystein. Han brøt derfor telefonsamtalen med AMK.

Etter to pressrier til var jenta helt ute. Selv om situasjonen var veldig hektisk, noterte Øystein at hun ble født nøyaktig klokka 04.02. En halvtime etter første tegn til at fødselen startet. Den nybakte jordfaren pakket raskt noen håndklær rundt den nyfødte jenta. Han ble bekymret da han så at hun ikke pustet, og ringer opp igjen AMK. - Tørk av fostervann rundt munn og nese, fikk han beskjed om fra AMK. Ingen respons. Han fikk da råd om å løfte henne opp, slå henne lett på ryggen og stikke en lillefinger inn i munnen hennes. - Da kom det litt fostervann, og ja - gjett om hun skrek! Som en operasanger! Så da var det bare å løfte henne opp på morens bryst, og nyte synet av verdens flinkeste mor og barn, forteller Øystein stolt.

Skal det være en kopp kaffe?

Kl.04.10 ringte det på døra og første ambulanse ankom. Øystein åpner og sier muntert: - Her er det dessverre ingenting dere kan gjøre. Vi ordnet det selv, men kanskje dere vil ha en kopp kaffe? 10 minutter senere kom neste bil med jordmor. Hun kikket litt på jenta, stelte henne litt og klippet navlestrengen. Rett etter kom morkaka. En snau time senere er mor og barn på vei til sykehuset med den ene ambulansen. Øystein fulgte etter i privatbil, han hadde bare - i følge eget utsagn - noe "griseri" han måtte rydde opp først.

LES OGSÅ: Fødte på badet - helt alene!

Holdt hodet kaldt

– De sier man skal koke vann og finne fram håndklær, men jeg visste ikke hva jeg skulle bruke dem til, ler Øystein. Under hele fødselen forholdt både Øystein og hans kone seg rolige. - Jeg hadde ingen panikk, sier han. - Min eneste bekymring var om min kones skrik skulle vekke våres 2 andre barn, men de sov seg heldigvis godt igjennom hele forløpet. Han har noen ganger i ettertid tenkt "Hva om nNyfødte Andrea, intetanende om hvilken dramatikk hennes ankomst skapte.oe hadde gått galt?" Men det gjorde det heldigvis ikke.

Konverterer til jordmoryrket?

Øystein jobber til vanlig i Nordvest Distribusjon – og er vant til raske leveringer. Denne "hjemmeleveransen" var kanskje litt utenom hva han pleier å oppleve i sin arbeidshverdag. Vi spør Øystein om han har planer om omskolering, frister jordmoryrket? 
- Jeg har en jobb jeg trives godt i, og har ingen planer om omskolering. Men jeg sa det rett etter fødselen - og sier det ennå:  Skulle ønske jeg kunne være med på en fødsel og ta i mot et barn der det var litt mer planlagt, for dette synes jeg var skikkelig gøy!

Begge foto: Andre Pedersen, Sunnmørsposten

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer