P-piller

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

P-piller kalles også kombinasjonspiller. P-pillen inneholder en kombinasjon av to hormoner, østrogen og gestagen. Disse hormonene er kunstig fremstilt og ligner på de hormonene kroppen vår produserer selv.  

Ved p-pillebruk vil eggcellen verken modnes eller løsne. Slimhinnen i livmoren blir også tynnere og dette vil også medføre forebygging av graviditet. Det naturlig slimet i livmorhalsen endrer seg også, slik at sædcellens vei opp til livmoren blir vanskelig.

Hvordan få tak i P-piller?

P-piller selges kun på resept. Man må oppsøke lege for å få resept. Legen vil måle ditt blodtrykk, noen ganger også foreta en gynekologisk undersøkelse og brystundersøkelse før han/hun skriver ut resepten.

Hvordan bruke p-piller?

Les nøye bruksanvisning på pakken. De fleste piller tas daglig i 21 dager. Så holder en opp med pillene i 7 dager og får en vanlig menstruasjonsblødning. Dette gjentas. Enkelte P-piller tas i 28 dager. Dette kun fordi enkelte syntes at det er lettere å huske å ta en pille hver dag. Her er det virksomme hormoner i 21 dager av pillene, de resterende piller inneholder ikke virksomt stoff.Ved oppstart må man bruke annen prevensjon i tillegg de første 7 dagene, før p-pillene er virksomme. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer