P-piller

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

P-piller kalles også kombinasjonspiller. P-pillen inneholder en kombinasjon av to hormoner, østrogen og gestagen. Disse hormonene er kunstig fremstilt og ligner på de hormonene kroppen vår produserer selv.  

Ved p-pillebruk vil eggcellen verken modnes eller løsne. Slimhinnen i livmoren blir også tynnere og dette vil også medføre forebygging av graviditet. Det naturlig slimet i livmorhalsen endrer seg også, slik at sædcellens vei opp til livmoren blir vanskelig.

Hvordan få tak i P-piller?

P-piller selges kun på resept. Man må oppsøke lege for å få resept. Legen vil måle ditt blodtrykk, noen ganger også foreta en gynekologisk undersøkelse og brystundersøkelse før han/hun skriver ut resepten.

Hvordan bruke p-piller?

Les nøye bruksanvisning på pakken. De fleste piller tas daglig i 21 dager. Så holder en opp med pillene i 7 dager og får en vanlig menstruasjonsblødning. Dette gjentas. Enkelte P-piller tas i 28 dager. Dette kun fordi enkelte syntes at det er lettere å huske å ta en pille hver dag. Her er det virksomme hormoner i 21 dager av pillene, de resterende piller inneholder ikke virksomt stoff.
Ved oppstart må man bruke annen prevensjon i tillegg de første 7 dagene, før p-pillene er virksomme. 

Bivirkninger:

Ufarlige bivirkninger som kviser, fett hår, kvalme, noe mer væske i kroppen, hodepine og nedstemthet, ømme bryster, nedsatt sexlyst, tørre slimhinner i skjeden, vektøknig og irritabilitet. De fleste av disse bivirkningene går over etter 2-3 måneder. Dersom plagene vedvarer kan det være lurt å prøve til et annet P-pillemerke.

Alvorlige og sjeldne bivirkninger er blodpropp, forhøyet blodtrykk og hjerneslag særlig de første årene man bruker pillene. Fare for blodpropp har vært mye fremme i media.

Av 100 000 kvinner som bruker P-piller, vil 16 få blodpropp. 4 av disse ville fått blodpropp uansett, også om de ikke brukte p-piller. Til sammenligning vil 55 kvinner av 100 000 få blodpropp i forbindelse med svangerskap og fødsel. Kilde: Aavitsland mfl. 1998

Kvinner som bruker p-piller bør kjenne til symptomer på blodpropp.

P-piller er mest brukt av unge jenter/kvinner. Ved enkelte sykdommer/tilstander vil man unngå bruk av P-piller. Dette gjelder også om det er forekomst av blodpropp i nærmeste familie, eller om kvinnen er over 35 år og røyker.

Hva koster P-piller?

Prisen varierer litt for de ulike merkene, men det koster cirka 30-80 kroner i måneden å bruke p-piller.

Fordeler:

  • Relativt liten sjanse for å bli gravid. Kun 0,2 -0,4 % av kvinner som bruker p-piller i et år vil bli gravide.
  • Mindre menstruasjonssmerter
  • Større beskyttelse mot underlivsinfeksjoner, da livmorslimet blir tykkere.
  • Bruk av P-piller i over 1 år vil medføre større beskyttelse mot kreft i eggstokker og livmor. Dette sannsynligvis på grunn av redusert antall eggløsninger og menstruasjoner.
  • Relativt rimelig prevensjonsmiddel.

Ulemper:

  • Beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.
  • Man kan få plagsomme bivirkninger
  • Man må huske å ta pillene hver dag for at prevensjonen skal være så sikker som mulig.

P-piller og amming:

P-pillen kan nedsette melkemengden hos ammende kvinner. Bare ubetydelige mengder hormoner går over i melken, slik at risikoen for påvirkning av barnet er minimal. Likevel anbefales heller inipillen, hormonspiral, p-sprøyte eller andre prevensjonsmetoder til ammeperioden er over.

 

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Gjenneomlesning og rådgivning av jordmor Marie Svedberg og farmasøyt Kristine Lofthus
Kilder:
  • "Det nye livet" Synne Holan (red) Fagbokforlaget 2. opplag 2001.
  • "Mamma for første gang". Gro Nylander. Gyldendal fakta 1999.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer