P-Plaster

Publisert
Sist oppdatert

P-plaster (Evra®) kom til Norge i 2003. Dette er altså et relativt ny form for prevensjons. Plasteret er 4,5 x 4, 5 cm. Det inneholder østrogen og gestagen i samme mengde som de lavest doserte p-piller. Frigivelsen av hormoner gjennom huden er jevn, og påvirkes ikke av oppkast og diarè.

Hvordan?
Det første plasteret settes på ren, tørr, hårløs og frisk hud uten rifter den 1. dagen i menstruasjonssyklusen. Festes på seteballen, maven, ytre overarm eller øverst på ryggen, på et sted hvor det ikke vil gnisse mot stramme klær.

Plasteret skiftes 1 gang i uka - på samme ukedag hver uke. Når man har brukt 3 plaster, tre uker, så har man en uke uten plaster for så å begynne på nytt, - igjen på samme ukedag. Dersom man ønsker å forskyve menstruasjonen kan man bruke 4 eller 5 plaster etter hverandre før man tar en ukes pause. Plasteret virker som en p-pille ved at den forhindrer eggløsning. Det kan brukes av alle som vurderer hormonell prevensjonsmetode.

Hvor sikkert?
Like sikker som p-piller. Sikkerhet og effekt er dokumentert hos kvinner fra 18 til 45 år.

Bivirkninger:
Samme bivirkninger som ved p-piller.

Hva koster P-plaster?
Pr. oktober 2005: 9 stk. kr 294,50

Fordeler:

  • Ukentlig prevensjon som er enkel å bruke. Man slipper å huske pille hver dag. Ellers som for p-piller.

Ulemper:

  • Plasteret er forholdsvis stort og dermed lite diskret. Man må huske å fjerne og sette på nytt plaster hver uke. Ellers som for p-piller.

P-plaster og amming:
Hormonbaserte kombinasjonspreparater kan innvirke på ammingen, idet de kan redusere mengden av og endre sammensetningen av morsmelken. Bruk anbefales ikke før du har sluttet å amme.


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus. Oppdat. april 2008
Gjennomlesning og rådgivning av jordmor Marie Svedberg og farmasøyt Kristine Lofthus
Kilder:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer