P-ring er et relativt nytt prevensjonsmiddel på markedet. Produktet heter NuvaRing®. Dette er en ring som skal sitte i skjeden og virker på samme måte som en P-pille. Ringen er laget av et elastisk plastmateriale som heter evatan. Lite risiko for allergi mot dette stoffet.
NuvaRing inneholder de kunstige fremstilte hormonene gestagen og østrogen. Det frigjøres det kontinuerlig en lav dose hormoner fra ringen gjennom skjedeveggen og inn i blodbanen. Den inneholder de samme hormonene som P-piller. Men fordi hormonene blir sugd opp gjennom skjedeveggen og ikke skal svelges, er dosen lavere. Østrogeninnholdet er det halve av det som er i de fleste p-piller.
NuvaRing hindrer eggløsning, så blødningene er like kortvarige som på p-piller.
I norske undersøkelser har ca. 400 kvinner prøvd NuvaRing. De fleste er fornøyd med dette prevensjonsmiddelet.
Slik bruker du dette prevensjonsmiddelet:
Dette prevensjonsmiddelet setter du selv inn i skjeden én gang i måneden. Første gang du begynner å bruke den settes den inn 1-5 menstruasjonsdag. Du må benytte et annet prevensjonsmiddel i tillegg den første uken.
Du setter inn NuvaRing ved å klemme den sammen og skyve den forsiktig inn i skjeden. Det er ikke avgjørende for effekten hvor i skjeden NuvaRing befinner seg. Du trenger altså ikke bekymre deg om hvorvidt du har satt ringen riktig inn.
Du setter ringen inn i skjeden og lar den ligge inne i tre uker. Så tar du den ut og er uten ring i en uke. I løpet av denne tiden kommer normalt en blødning. Når ringen skal fjernes, er det bare å fiske den ut med fingrene. Etter en uke setter du inn en ny ring samme ukedag som ringen ble satt inn forrige gang. Faren for at den skal falle ut, er liten.
Du kan også utsette menstruasjonen ved å sette inn en ny ring umiddelbart etter at den forrige er fjernet.
Den er skal heller ikke være i veien ved samleie. De fleste kvinnene som har prøvd NuvaRing, sier at de ikke kjenner at de har den inne. I en undersøkelse oppga noen få menn at de kjente ringen og opplevde det som ubehaglig ved samleie. Blir dette et problem, kan du ta ut ringen i inntil tre timer uten å risikere å bli gravid, men å ta ut ringen anbefales generelt sett ikke, da det er lett å glemme å sette den inn igjen.
Noen få menn opplever tvert i mot ringen som ekstra pirrende.
Man kan godt bruke tampong sammen med NuvaRing.
Nærmere info om bruk i pakningsvedlegget.
Hvordan skaffe dette prevensjonsmiddelet?
Før behandlingen starter foretas en medisinsk undersøkelse hos lege. Legen vil spørre om det er noen form for sykdom i familien som f.eks. blodpropp og foreta blodtrykksmåling.
Hvem kan bruke NuvaRingen?
På bakgrunn av undersøkelsen vil legen avgjøre om du kan bruke NuvaRing. NuvaRing er trygg for de aller fleste kvinner. Alle som kan bruke p-piller, kan bruke ringen. NuvaRing anbefales ikke til kvinner som er over 35 år og som samtidig røyker.
Bivirkninger:
Ringen kan gi bivirkninger som ved alle hormonelle prevensjonsmidler.
De vanligste bivirkninger som er rapportert hos kvinner som bruker NuvaRing er
utflod, hodepine, kvalme og humørsvingninger. Faren for småblødninger mellom menstruasjonene, er liten og mindre enn ved bruk av P-piller. Klar sammenheng mellom bruk av NuvaRing og vektøkning er ikke rapportert.
Sikkerhet:
0,6 % risiko for å bli gravid i løpet av et år.
Pris:
Skrives ut av lege på resept. Kroner 114,10 for en ring, kroner 289,10 for pakning med tre ringer.
Fordeler:
- God sikkerhet ved riktig bruk. Et av prevensjonsmidlene som har vist meget god effekt for å forebygge uønsket svangerskap ved riktig bruk.
- Settes inn kun en gang i måneden og tas ut 1 gang i måneden. Hvis du husker på dette, trenger du ikke tenke på prevensjon mer. Slipper å huske å ta piller hver dag.
- Ser ikke ut til å gi vektøkning som bivirkning
- Kortvarige menstruasjoner
- Ikke er nødvendig med noen tilpasning og praktisk veiledning av bruk fra helsepersonale, slik som man må ved bruk av pessar.
- Diare eller oppkast vil ikke ha noen innvirkning - like god beskyttelse mot uønsket svangerskap i motsetning til p-piller og minipiller.
Ulemper:
- Kan ha noen bivirkninger
- Beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer
- Må huske på å ta ut ringen og sette inn ny til riktig tidspunkt for sikker prevensjon
- Noe dyrere enn P-piller
Amming: NuvaRing skal ikke brukes under amming. Hormonene kan redusere mengden og kvaliteten av morsmelken. Små mengder av hormoner kan overføres til barnet via i morsmelken. Hormonet østrogene som NuvaRing inneholder kan redusere mengden og endre sammensetningen av brystmelken.
Skrevet av:
sykepleier Elisabeth Lofthus.
Gjennomlest og faglig rådgivning ved: Farmasøyt Kristine Lofthus, Jordmor Marie Svedberg.
Kilder:
Felleskatalogen over farmasøytiske spesialpreparater
http://www.felleskatalogen.no/
http://www.nuvaring.no
Legemiddelsiden, preparatkort http://www.legemiddelsiden.no/WebLegen/Preparatkort.asp?PreparatID=3502