P-sprøyte

p-sprøyte
p-sprøyte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

P-sprøyte inneholder stoffet gestagen. Gestagenet påvirker livmorslimhinnen slik at den blir svært tynn, noe som fører til mindre menstruasjonsmengder eventuelt helt bortfall av mens. Eggløsningen påvirkes hos mange til å bli sjelden, eller faller helt bort. Slimet i livmorhalsen blir mye tykkere og det blir vanskeligere for sædcellene å passere. Den kan brukes av praktisk talt alle kvinner, uansett alder, røyking eller sykdomstilstander. P-sprøyte reduserer også risikoen for enkelte krefttyper i underlivet. Bivirkninger:Bivirkninger kan oppstå i form av ømme bryst, nedsatt sexlyst, vektoppgang og irritabilitet. Noen blir plaget med småblødninger den første tiden, så vil eggløsningen påvirkes og menstruasjonen blir sjeldnere og eller blir helt borte. Hos 20-50 % blir menstruasjonen helt borte. Hvordan få tak i og ta p-sprøyten?Du må til lege for å få resept. P-sprøyte kan settes av sykepleier på legekontor eller helsestasjon. Underlivsundersøkelse er ikke nødvendig, du avgjør selv om du trenger en «sjekk». Du kan få en resept for i alt tre års forbruk. P-sprøyten settes i en muskel, gjerne i den store sete-muskel hver 3. måned. En lege eller sykepleier må sette sprøyten. Første sprøyte tas på tredje til femte menstruasjonsdag. Dette for å være sikker på at du ikke er gravid. Hvis befruktning har skjedd før du tar sprøyten kan dette medføre helserisiko for fosteret. Husk derfor alltid på å ta sprøyten til riktig tid, hver tredje måned. PrisEn p-sprøyte koster ca. 90 kroner og varer i 3 måneder. Fordeler:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer