P-sprøyte

p-sprøyte
p-sprøyte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

P-sprøyte inneholder stoffet gestagen. Gestagenet påvirker livmorslimhinnen slik at den blir svært tynn, noe som fører til mindre menstruasjonsmengder eventuelt helt bortfall av mens. Eggløsningen påvirkes hos mange til å bli sjelden, eller faller helt bort. Slimet i livmorhalsen blir mye tykkere og det blir vanskeligere for sædcellene å passere. Den kan brukes av praktisk talt alle kvinner, uansett alder, røyking eller sykdomstilstander. P-sprøyte reduserer også risikoen for enkelte krefttyper i underlivet.

Bivirkninger:
Bivirkninger kan oppstå i form av ømme bryst, nedsatt sexlyst, vektoppgang og irritabilitet.
Noen blir plaget med småblødninger den første tiden, så vil eggløsningen påvirkes og menstruasjonen blir sjeldnere og eller blir helt borte. Hos 20-50 % blir menstruasjonen helt borte.

Hvordan få tak i og ta p-sprøyten?
Du må til lege for å få resept. P-sprøyte kan settes av sykepleier på legekontor eller helsestasjon. Underlivsundersøkelse er ikke nødvendig, du avgjør selv om du trenger en «sjekk». Du kan få en resept for i alt tre års forbruk.
P-sprøyten settes i en muskel, gjerne i den store sete-muskel hver 3. måned. En lege eller sykepleier må sette sprøyten. Første sprøyte tas på tredje til femte menstruasjonsdag. Dette for å være sikker på at du ikke er gravid. Hvis befruktning har skjedd før du tar sprøyten kan dette medføre helserisiko for fosteret. Husk derfor alltid på å ta sprøyten til riktig tid, hver tredje måned.
Pris
En p-sprøyte koster ca. 90 kroner og varer i 3 måneder.

Fordeler:

  • Et av de sikreste prevensjonsmidler for å forebygge uønsket svangerskap. Bare 0,3 prosent av 100 kvinner som bruker p-sprøyter i 1 år blir gravide.
  • Påvirker menstruasjonen slik at den blir sjelden, eller helt borte.
  • Trenger ikke å huske på å ta/bruke prevensjon mer enn hver 3. måned.
  • Rimelig prevensjonsmiddel
  • P-sprøyte reduserer også risikoen for enkelte krefttyper i underlivet.

Ulemper:

  • Bivirkninger kan oppstå i form av ømme bryst, nedsatt sexlyst, vektoppgang og irritabilitet.
  • Småblødninger de første månedene.
  • Når man slutter med P-sprøyten kan det ta relativt lang tid før du igjen blir gravid. Opp til 18 mnd. Fruktbarheten blir ikke nedsatt over lengre tid.
  • Beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.

Amming og bruk av P-sprøyte
I Gro Nylanders bok "Mamma for første gang" skriver hun man kan bruke P-sprøyte når man ammer.


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer