– Dersom du aldri har sett en fotballkamp mellom tilrettelagte lag, så anbefaler jeg det virkelig! Det er helt fantastisk å se på, da barna har en idrettsglede og omsorg for hverandre som er helt unik, sier Karin M. Nymark.
Hun er mamma til åtte år gamle William som i to år har spilt fotball på barnelaget til Nest-Sotra United. Dette er et tilbud til alle barn som ikke finner seg til rette på ordinære fotballag.
Laget består av barn som har nedsatt funksjonsevne, for eksempel på grunn av cerebral parese eller nedsatt syn, men det er ikke et krav for å få delta – her får alle være med.
Blir ikke sure om noen gjør feil
William er autist og mamma Karin forteller at faste rammer og det å skulle ta imot beskjeder, er en utfordring som gjør det vanskelig for ham å delta i den ordinære barnefotballen.
– Han sliter med sosiale ting privat, men på fotballtreningen har han venner på sitt nivå. Her er alle seg selv og det er ingen som blir sure hvis du ikke klarer å sentre eller hvis du bommer på ballen.
– Her klapper og jubler de like mye når motspillerne scorer eller om noen av dem skulle være så uheldige å score i eget mål, smiler Karin.
Hun sier at det å kunne delta i idrett slik som alle andre barn, er viktig for William.
– Han er veldig opptatt av at han går på lag slik som de andre i klassen og at han har en fotballdrakt med lagets navn på. Det betyr mye. Det er også veldig kjekt for oss foreldre at barna våre får være med på et lag der de kan få lov til å være seg selv, sier hun.
LES OGSÅ: Barnefotball - foreldrevettreglene du bør kunne

Egen serie for spillere med funksjonsnedsettelse
Elisabeth Thomassen er trener for William og de andre barna i Nest-Sotra United. Hun forteller at målet deres er at alle skal få spille like mye og føle at de blir sett.
– Det er utrolig mye glede og takknemlighet i et sånt lag. Jeg tror det er veldig godt for spillerne å ha dette tilbudet. Mange i klassen deres spiller jo fotball, så det er nok godt å få gjøre det samme som «de andre» gjør, sier hun.
Laget trener en gang i uken i tillegg til at de deltar i Stjerneserien, som er NFF Hordaland sitt serietilbud for spillere med funksjonsnedsettelse. Her spiller de 3’er fotball i en slags fotballbinge, som sørger for at det blir mest mulig ballberøring og for å oppnå mestring.
– I det siste har barnelagene blitt invitert til andre ordinære cuper der klassekameratene deres også er, og vi ser at det er stor stas for spillerne når de kommer bort for å heie på stjernelagene. Jeg tror det er kjempeviktig for det sosiale at de kan delta i en sport der de føler at de mestrer det, samtidig som de kan ha det gøy på trening, sier Thomassen.
LES OGSÅ: Dette er de dyreste idrettene barna dine kan drive med

Opprettes stadig nye lag
Ifølge Ragnhild Mizda, Rådgiver for inkludering og internasjonalt utviklingsarbeid i Norges Fotballforbund, er det i dag 682 barn og unge som spiller tilrettelagt fotball rundt om i Norge. Interessen synes imidlertid å være økende.
– Det opprettes stadig flere lag. Til nå i 2017 er to nye lag opprettet og flere er på gang, forteller hun.
Mizda sier dette tilbudet skal være en mestringsarena, hvor barn får oppleve fotball som en morsom og utfordrende aktivitet.
– Vi ønsker å skape et miljø der barna trives i så stor grad at de blir i fotballen lenge, også i voksen alder. Et sted som ikke bare er en treningsarena men også en sosial arena der man treffer venner og får nye venner, sier hun.
Ikke så opptatt av å vinne
Organisert barneidrett blir ofte kritisert for at det er et for stort fokus på prestasjoner. Hos Nest-Sotra United er de ifølge trener Elisabeth Thomassen ikke så opptatt av det å vinne.
– Vi er mer opptatt av at alle føler at de har bidratt og at de får mestringsfølelse. Men vi ser at mange av spillerne er litt opptatt av stillingen. Når vi spiller kamper mot andre tilrettelagte barnelag, telles det ikke mål. Ergo har en ikke en vinner eller en taper. Jeg tror det går litt mer på en indre konkurranse med seg selv, med for eksempel hvor mange mål man selv har scoret.
LES OGSÅ: 2-3 åringer kan gjerne stå på slalåm