Amming

– På sykehuset fikk jeg grei beskjed om at «alle klarer å amme!»

Hvorfor er det fortsatt tabu å velge bort amming?

VELGER Å IKKE AMME: Noen kvinner bestemmer allerede under graviditeten at de ikke ønsker å amme barnet sitt. Mange av dem er nervøse for hvordan helsepersonell og andre vil reagere på dette. FOTO: NTB Scanpix
VELGER Å IKKE AMME: Noen kvinner bestemmer allerede under graviditeten at de ikke ønsker å amme barnet sitt. Mange av dem er nervøse for hvordan helsepersonell og andre vil reagere på dette. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

At amming alltid er det beste, både for mor og for barn, synes å være en etablert sannhet. Men er det alltid det?

KK har snakket med to kvinner som allerede under graviditeten bestemte seg for at de ikke ønsket å amme barnet sitt.

– Med årene har jeg lært meg å lukke ørene for de som alltid vet best. Jeg har begynt å stole på mine egne valg og ikke minst sluttet å skamme meg over dem, sier «Jenny».

Tobarnsmoren, som vil være anonym, forteller at hun hadde et stort ønske om å amme da hun fikk sitt første barn.

– «Alle andre» klarer det jo, så det var en selvfølge at jeg også skulle klare det. Men ukene gikk og datteren min var misfornøyd. Hun la ikke på seg, så helsesykepleier ga beskjed om at jeg måtte begynne å pumpe meg for å få i gang melkeproduksjonen, forteller hun.

– Dette førte til at jeg i tillegg til å amme hver tredje time, også måtte pumpe meg hver tredje time, gjennom hele døgnet! Brystvortene mine blødde og jeg gråt i kor med barnet, men jeg hadde bestemt meg; dette skulle jeg klare.

Møtte motstand fra helsesykepleieren

Da datteren er seks uker gammel foreslår Jennys medfølende mor at hun kanskje skal forsøke å gi barnet morsmelkerstatning i stedet.

Selv om dette egentlig er et lite nederlag for Jenny, velger hun å følge morens råd.

– Med en gang hun fikk sin første flaske, bredte det seg en ro over henne. Hun sovnet momentant etter måltidet og for første gang siden fødselen sov hun skikkelig. Hun gikk også opp i vekt! Det var da jeg bestemte meg for at jeg ikke orket dette mer.

– Helsesykepleieren, som var av den eldre garde, var veldig uenig i valget mitt. Hun mente jeg skulle amme, koste hva det koste ville. Jeg løy derfor til henne og sa at jeg ammet barnet til hun var fem-seks måneder gammel, bare for å unngå maset.

Rakk ikke å gi beskjed til sykehuset

Da hun ble gravid med barn nummer to, bestemmer Jenny seg for at hun på bakgrunn av sin tidligere opplevelse ikke ønsker å amme i det hele tatt.

Hun vil hverken utsette seg selv eller barnet sitt for det samme stresset en gang til.

– Denne fødselen gikk veldig fort og jeg rakk så vidt frem til sykehuset før barnet meldte sin ankomst. På grunn av dette fikk jeg ikke snakket noe særlig med personalet før barnet plutselig lå ved brystet mitt. Jeg hadde hatt en god tone med min lokale jordmor som viste stor forståelse for at jeg ikke ønsket å amme. Hun stilte meg ingen spørsmål om hvorfor jeg hadde tatt dette valget og jeg fikk vite at det bare var å gi beskjed om dette når jeg kom til sykehuset.

– Men da jeg på sykehuset fikk beskjed om at jeg ikke ønsket å amme, fikk jeg grei beskjed om at «alle klarer å amme!». De reiv nesten av meg sykehusskjorten, grep tak i brystet mitt og puttet det inn i munnen på barnet. Vi reiste hjem morgenen etter fødselen hvor barnet fikk sin første flaske, forteller hun.

NEGATIV KOMMENTAR: – Jeg fikk en kommentar fra storesøsteren min som gikk veldig inn på meg, da hun ga meg følelsen av at jeg ikke var god nok som ikke klarte å gi næring til mitt eget barn. FOTO: NTB Scanpix
NEGATIV KOMMENTAR: – Jeg fikk en kommentar fra storesøsteren min som gikk veldig inn på meg, da hun ga meg følelsen av at jeg ikke var god nok som ikke klarte å gi næring til mitt eget barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Har fått sårende kommentarer

Jenny har også opplevd negative reaksjoner fra eldre familiemedlemmer som har ammet store søskenflokker uten problemer.

– Jeg fikk en kommentar fra storesøsteren min som gikk veldig inn på meg, da hun ga meg følelsen av at jeg ikke var god nok som ikke klarte å gi næring til mitt eget barn. Men begge barna mine tok flasken med en gang uten problem og de er friske barn i dag. De er svært sjelden syke og utvikler seg godt, ingen av dem har tatt skade av å få morsmelkerstatning de første månedene av livet sitt.

– Ungene har fått næring, kjærlighet og nærhet, man er en like god mor selv om man velger å ikke amme!

Synes amming er vanskelig på grunn av legningen

«Maja» (27) forteller til KK at hun har lignende erfaringer. Å amme sitt første barn var en forferdelig opplevelse, da hun hadde flere brystbetennelser, sår, smerter og stress.

I tillegg synes Maja at amming er vanskelig på grunn av sin legning. Hun beskriver seg selv som androgyn, noe som innebærer at hun føler seg like mye «han» som «hun».

Da hun ventet barn nummer to, bestemte hun seg derfor raskt for at hun denne gangen ikke ville amme.

– Ammingen kommer i konflikt med min maskuline side og det føles veldig unaturlig for meg. Selv om amming jo er en helt nydelig ting, føles det ikke normalt og jeg blir veldig utilfreds, sier hun.

– Jeg var veldig nervøs for å fortelle de ansatte på sykehuset at jeg ikke ville amme. Jeg valgte å si det med en gang jeg kom inn, og gjorde det klart at jeg ikke ønsket noen diskusjon om dette fordi det allerede var helt bestemt. Alle aksepterte det, men jeg følte jo på at ikke alle syntes det var helt greit, selv om at de ikke sa noe om det.

Maja forteller at hun har fått masse spørsmål fra omverdenen om hvorfor hun ikke ammer og at mange har vansker med å forstå at det skyldes legningen hennes. Til andre som befinner seg i samme situasjon er Majas råd at de må stole på seg selv og vite at de gjør det som er best for barnet sitt og seg selv.

– Det er et uttrykk som heter «mamming før amming» som jeg tror betyr at om ammingen gjør det så vanskelig at det går utover viktigere ting, så er det greit å velge det bort. Man skal ikke ha dårlig samvittighet for det og man er fortsatt en god mamma selv om at man velger flaska!

Ille at mødre ikke blir respektert for sine valg

Ina Landau Aasen, jordmor og leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming, synes det er ille at mødre opplever å ikke bli respektert for sine valg.

Hun forteller at norske føde- og barselavdelinger skal følge WHOs Mor-barn-vennlig standard, faglige retningslinjer for arbeid med amming, og at disse er tydelige på respekt for mødres rett til å ta informerte valg om hvordan barnet skal mates.

– I det ligger at helsepersonellets oppgave er å sørge for at mor har god og kunnskapsbasert informasjon som grunnlag for sitt valg, og gi støtte til mors valg. Det står også helt klart i myndighetenes retningslinjer at råd om morsmelk og annen mat må tilpasses hvert barn og hver mor!

– Heldigvis er nok det vanligste at de aller fleste kvinner møtes med respekt for sine valg. Nasjonal kompetansetjeneste for amming har gjort en studie der man spurte over 2000 kvinner om de hadde opplevd ammepress på barselavdelingene. Kun fem prosent oppga dette, sier hun.

SKAL FØLGE INTERNASJONALE RETNINGSLINJER; Ina Landau Aasen, leder hos Nasjonal kompetansetjeneste for amming, synes det er ille at noen mødre opplever å ikke bli respektert for sitt valg om å ikke amme. FOTO: Privat
SKAL FØLGE INTERNASJONALE RETNINGSLINJER; Ina Landau Aasen, leder hos Nasjonal kompetansetjeneste for amming, synes det er ille at noen mødre opplever å ikke bli respektert for sitt valg om å ikke amme. FOTO: Privat Vis mer

Ulike årsaker ligger bak

Den landsomfattende undersøkelsen av amming og spedbarnsernæring i 2013 viser at to prosent av barna ikke ble ammet.

Ifølge Aasen kan det være ulike grunner til dette.

– Det kan handle om medisinske årsaker, tidligere negative erfaringer eller livsopplevelser. Ofte er det komplekst og de fleste som velger noe annet enn amming har gjerne tenkt nøye over dette. For mange har valget vært vanskelig, sier hun.

Kvinner som ønsker å avslutte ammingen kan ifølge Aasen bruke et medikament for å stoppe melkeproduksjonen.

– Det er imidlertid noen tilstander hvor man ikke bør bruke medikamentet, som blant annet en forhistorie med alvorlig psykisk lidelse eller hjerte-kar sykdom, inkludert svangerskapsforgiftning. Bruk av medikamentet er også forbundet med bivirkninger, så man vil i første omgang råde til å avslutte melkeproduksjon konservativt, det vil si at man forsøker å redusere melkemengden ved å amme sjeldnere, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer