Pakking av bil: Slik skal det ikke gjøres!

- Selv småting kan bli dødsprosjektiler

IKKE SLIK: Løse gjenstander i bagasjerommet kan kastes fremover med en voldsom kraft ved en eventuell bråbrems. Foto: Mammanett
IKKE SLIK: Løse gjenstander i bagasjerommet kan kastes fremover med en voldsom kraft ved en eventuell bråbrems. Foto: Mammanett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når barnefamilien skal på biltur er det mye som skal med; klær tilpasset alle værforhold, barnevogner, reiseseng og annet utstyr.

Det hele stappes inn i bilen i håp om å klare å lukke døren til bagasjerommet.

Unngå løse gjenstander i  kupéen

I følge NAF kan det å slurve med å pakke bilen riktig få fatale konsekvenser. 

Dersom man havner i en kollisjon eller det oppstår en bråbrems, vil løse gjenstander bli slynget fremover i bilen med en voldsom styrke. 

– Disse farer fremover med en kraft tilsvarende 25 ganger sin egen vekt i kun 50 km/t. Da kan selv småting bli dødsprosjektiler, sier Andreas Bibow Handeland, forbrukerrådgiver hos NAF.

Handelands ønske er at alle gir seg selv et par ekstra minutter når de skal pakke bilen klar til ferien. – Folk er i feriemodus og tenker kanskje ikke konsekvensene av å ha ting løst i bilen. En god huskeregel er å feste alt godt fast, og kun ha myke gjenstander inne i kupeen, sier han.

LES OGSÅ: Løse nettbrett i bilen kan gjøre store skade!

KLAR FOR BILFERIEN: Mye skal med når barnefamilien skal på tur. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
KLAR FOR BILFERIEN: Mye skal med når barnefamilien skal på tur. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Legg de tyngste tingene nederst

I følge Trygg Trafikk har det forekommet ulykker hvor mennesker har omkommet fordi tunge bager og kofferter har blitt kastet inn i bakseteryggen.

Seniorrådgiver for kommunikasjon Carina Henske, sier at man derfor bør tenke gjennom hvordan og hvor man plasserer tingene i bagasjerommet. – Pakk de tyngste tingene nederst i bagasjerommet og helt inntil bakseteryggen, sier hun. 

Ligger bagasjen inntil baksetet får den ingen plass å akselerere på under en bråstopp. Lette gjenstander kan legges oppå, men ikke høyere en nakkestøttene på baksetet.

Sikre med stropper eller gitter

Handeland tipser om at løse gjenstander i bagasjerommet kan festes ved hjelp av stropper og bagasjenetting. Sistnevnte finnes i mange forskjellige varianter, samt i universal løsninger som passer forskjellige biltyper.

Til mange biler kan du også få kjøpt bagasjegitter som monteres mellom baksetet og taket, og på den måten skiller passasjerrom fra bagasjerommet.

LES OGSÅ: Skal bilbelte ligge over barnets hals eller ikke?

Vær obs på skiboksen

Mange velger også å bruke skiboksen for å ta med seg ekstra bagasje. Trygg Trafikk understreker at det er viktig at denne ikke blir for tung.

– Last i skiboksen bør veie maksimalt 50 til 75 kilo, sier Henske. En tung skiboks vil ifølge Trygg Trafikk endre bilens kjøreegenskaper dramatisk, spesielt i svinger. Det skal stå i bilens instruksjonshefte hvor tung last den kan ha på taket.

NAF har laget denne videoen som viser konsekvensene av en kræsj når en bil er pakket riktig kontra en som er pakket uforsvarlig. Resultatet er skremmende!

12 gode tips til sikring av last

1. Kjøp et gitter som går fra bakseteryggen opp til taket. Gitteret kan forhindre at gjenstander blir kastet fra bagasjerommet inn i bilens kupé.

2. Tunge ting skal så lavt og nærme bakseteryggen som mulig i bagasjerommet.

3. Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.

4. Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.

5. I kupéen bør små gjenstander legges i hanskerommet eller under setet. Store gjenstander bør plasseres i bagasjerommet, sikres i en boks eller et bagasjenett.

6. Bæreposer bør plasseres på gulvet, helst fremme om mulig

7. Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det.

8. Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.

9. Mange kjøper på impuls, også større ting. Ha derfor alltid med lastestropper.

10. Vurder å bruke sikkerhetsbeltene for å sikre last.

11. Har du gjenstander i bagasjerommet er det lurt å lukke igjen rullegardinen for bagasjerom hvis du har det.

12. Dekk til mineralvannskasser og kurver med løse gjenstander med noe mykt.

Kilde: Trygg Trafikk og NAF

LES OGSÅ: Bilsikring - slik skal barnet sitte!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer