Fødsel:

Pappa Roald steppet inn for jordmor under fødselen: - Det var noe av det mest fantastiske jeg har opplevd i mitt liv!

Er det en ny trend at stadig flere foreldre ønsker å selv ta imot barnet under fødselen?

TOK IMOT SIN EGEN DATTER: Ikke alle kjenner til at mor og far faktisk selv kan få mulighet til å ta imot barnet. Foto: Privat
TOK IMOT SIN EGEN DATTER: Ikke alle kjenner til at mor og far faktisk selv kan få mulighet til å ta imot barnet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det å ta imot Mathilde var det mest fantastiske jeg har opplevd i mitt liv og det fikk meg til å føle at jeg tok mer del i selve fødselen. Jeg ville være den første som omfavnet datteren vår og tenkte at det ville være en opplevelse for livet som jeg ikke ville være foruten, forteller Roald Fugle-Kaarikstad (22).

Da han for 18 måneder siden ble pappa for første gang, fikk han æren av å opptre som «jordfar» de siste sekundene på fødestuen.

Idéen fikk han og ektefellen Benedichte (31) da hun leste om muligheten i en Facebook-gruppe.

– Der var det noen mødre med litt mer erfaring som skrev om muligheten for å ta imot sitt eget barn og at far kunne ta imot barnet. Vi bestemte oss for at vi ville gjøre det på denne måten og skrev det derfor inn i fødebrevet mitt. Jeg synes det er helt fantastisk at Roald tok imot Mathilde. Det første hun kjente etter å ha ligget i min mage i ni måneder var ikke en fremmed, men sin fars kjærlige og varme hender, sier hun.

HÅPER PÅ REPRISE: I april venter Roald og Benedichte barn nummer to og planen er at Roald da skal få være «jordfar» en gang til. Foto: Privat
HÅPER PÅ REPRISE: I april venter Roald og Benedichte barn nummer to og planen er at Roald da skal få være «jordfar» en gang til. Foto: Privat Vis mer

Ikke redd for å se «der nede»

Roald forteller at han ikke følte seg særlig nervøs under fødselen før jordmor ba ham om å komme bort for å ta imot barnet.

– Da kom nervene. Jeg var faktisk redd for at hun skulle være så glatt at jeg ville miste henne i gulvet. Men det hele gikk så fort at jeg ikke rakk å tenke, smiler han.

– Jeg var ikke redd for hvordan jeg ville reagere på å se barnet komme ut, men flere hadde forberedt meg på «det verste», at jeg ikke måtte se «ned der» og så videre. Men det var ikke så ille som de skulle ha det til og det var glemt så fort jeg så datteren min, sier han.

I april venter paret jente nummer to og Roald er ikke i tvil om at han ønsker å gjenta opplevelsen. – Jeg er helt klar for å ta imot ved neste fødsel og håper fødselen går som normalt slik at jeg får ta imot denne gangen også!

FANTASTISK FØLELSE: Ann-Mari Hovland fikk selv «dra» datteren Alexandra Linneá (5 mnd) ut under fødselen. Foto: Privat
FANTASTISK FØLELSE: Ann-Mari Hovland fikk selv «dra» datteren Alexandra Linneá (5 mnd) ut under fødselen. Foto: Privat Vis mer

- Tok mot til meg og dro henne ut!

Men noen mødre velger også selv å ta imot sitt eget barn.

Ann-Mari Hovland forteller at hun egentlig ikke visste at dette i det hele tatt var en mulighet og at hun derfor ble litt overrumplet da jordmor plutselig kom med forslaget under fødselens siste fase.

– Hun sa til meg at jeg kunne ta tak i barnet og dra henne ut. Jeg fikk litt sjokk og det surret mange forskjellige følelser og tanker rundt i hodet mitt. Men jeg tok mot til meg, dro henne ut og opp på brystet mitt, sier hun.

Ann-Mari forteller at hun ikke hadde epidural under fødselen og at hun kun brukte lystgass. Selv om det å dra barnet ut var en rar følelse, synes hun i ettertid at det var noe av det beste med hele fødselen.

– Det å ta imot sitt eget barn var helt fantastisk. Jeg ble på en måte med på mer av selve fødselen, den ble ikke bare rier og pressrier – den ble så mye mer, sier hun.

– Jeg hadde med meg barnefar på fødselen, som også opplevde det hele som veldig rart. Men han kunne nok ikke tenke seg å dra ut babyen selv, da han synes det er litt ekkelt og helst ikke vil se der nede når babyen er på vei ut, smiler hun.

LES OGSÅ: Marie kjørte til sykehuset selv - med intense rier!

LAR FØDEKVINNEN STYRE: Jordmor Kristina Jacobsen etterkommer alltid kvinnens ønske om å ta imot barnet selv, dersom det er mulig i situasjonen. Foto: Privat
LAR FØDEKVINNEN STYRE: Jordmor Kristina Jacobsen etterkommer alltid kvinnens ønske om å ta imot barnet selv, dersom det er mulig i situasjonen. Foto: Privat Vis mer

Ønsker å være den første som tar på barnet

Muligheten for å ta imot sitt eget barn (i samarbeid med jordmor) har kanskje blitt mer synlig gjennom diverse forum, Facebook-grupper og tv-program som Fødeavdelingen. Men for Jordmor Kristina Jacobsen ved Hjemmefødsel.no er slike forespørsler ikke noe nytt. Hun forteller at hun i alle år har opplevd at enkelte par ber om å få ta imot barnet sitt selv.

– Bak dette ligger et ønske om å være den aller første som tar på barnet, et ønske om kontroll i situasjonen og at fødselen skal være så skånsom som mulig. Det kan også skyldes at man har sett det gjøres på film og synes det ser spesielt fint og nært ut, sier hun.

Jacobsen forteller at alle kvinner i utgangspunktet kan ta imot barnet sitt selv, men at det noen ganger kan være praktiske grunner som gjør det vanskelig å nå ned forbi magen og til barnet.

– Jeg er alltid positiv til kvinnens ønske og etterkommer det alltid om det er mulig i situasjonen. Alle kvinner bestemmer over sin egen kropp, sitt eget barn og sin egen fødsel. Jeg erfarer allikevel at det for de aller fleste kvinner ikke er så lett å være så kontrollert i selve fødselsøyeblikket.

– Det er også smerter involvert og man er ofte så konsentrert om å føde og trykke barnet ut, at man ikke orker å i tillegg skulle være den som hjelper barnet ut. Det avhenger jo selvfølgelig også av hvordan fødselen forløper og om barnet fødes raskt eller om man bruker lengre tid.

– Når det er sagt så er det mange fødsler hvor det ikke er behov for at jeg gjør annet enn å passe på at barnet ikke kommer for raskt, ved å holde en hånd foran barnets hode for å unngå store rifter. Det kan jeg også gjøre sammen med mors eller fars hånd. Mor eller far løfter så barnet selv opp til seg etter at barnet er født, forklarer hun.

Jacobsen er opptatt av at kvinnen like etter fødselen skal få mulighet til å håndtere babyen på den måten som passer kvinnen best.

– Når et barn er født reagerer kvinner ulikt. Noen tar tak i barnet sitt med en gang og knuger det inntil brystet sitt. Andre trenger å trekke pusten litt og kikke og ta inn over seg at barnet er født, før de løfter barnet varsomt opp til brystet sitt. Jeg tar minst mulig i barnet og lar henne styre selv hvordan hun vil ha det.

– Når kvinner føler seg trygge på at barnet vil bli behandlet kjærlig og varsomt, og selv har mulighet for å gjøre det de klarer i situasjonen, føler kvinnen seg respektert og lyttet til. Det gir en veldig sterk mestrings- og selvfølelse. Hun føler seg sterk og stolt, og det er det beste utgangspunktet for det nye livet.

– Jeg tenker også at det er viktig at man ikke skaper en «perfekt» måte å føde barn på. Alle fødsler er ulike, og aller føder ulikt. Det finnes ikke en bedre eller dårligere måte å føde barn på. Det viktigste er ikke hvordan man føder, men at man føler seg støttet i sine ønsker og trygg i situasjonen. Da føder kvinner lettere, sier hun.

Trolig mer vanlig ved vannfødsler

Seksjonsleder Gunnhild Dyb ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital HF sier de sjelden opplever at kvinner eller kvinnens partner ber om å få ta imot barnet selv, men at man har mulighet for å kunne gjøre dette også på deres fødeavdeling.

– Men da må alt ligge til rette for det. De fleste som tar imot barnet sitt vil nok først være aktive etter at jordmor har forløst hode og skuldrene på barnet. De aller fleste kvinner har nok med å føde barnet sitt. Jeg tror det er flere som tar imot barnet sitt under en vannfødsel enn under en «vanlig» fødsel, sier hun.

På spørsmål om det er noen farer forbundet med å selv ta imot babyen sin på denne måten, peker Dyb på at jordmødre er veldig opptatt av å forebygge rifter hos kvinnene.

– Et godt samarbeid og god kommunikasjon mellom kvinnen og jordmor er derfor svært viktig de siste riene før barnet er født. Vi bruker forskjellige håndgrep for å støtte perineum for å forebygge rifter. Kvinnen skal puste hode ut. Hode og skuldre skal forløses langsomt. Dette er vanskelig for kvinnen å gjøre selv, sier hun.

LES OGSÅ: - Nei, du trenger ikke være mamma-masochist!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer