Pappabloggerne: Dette mener vi om babyutstyr

Pappabloggerne: Dette mener vi om babyutstyr
Publisert
Sist oppdatert

Hvem er det egentlig som bestemmer hva barna skal ha av utstyr, og er det alltid slik at pappa kjøper utstyret til bilen mens mamma står for barneklærne? Vi har spurt pappabloggerne.

Kjøpte foreldrebok for pirater 

Hallgeir er pappa til Kathla på to år og skriver det som ble kåret til fjorårets beste pappablogg - Pappasblogg.no  Han beskriver seg selv som litt over gjennomsnittet opptatt av babyutstyr, og er langt i fra typen som overlater alle innkjøpene til mor. 

- Jeg er nok en ordentlig nerd, sier Hallgeir. Foto: privat
- Jeg er nok en ordentlig nerd, sier Hallgeir. Foto: privat Vis mer

Da han skulle bli pappa for første gang, syntes han det var veldig kjekt å sitte på nettet og surfe etter alt av mer eller mindre nødvendige produkter til babyen. – Jeg var veldig aktiv i innkjøps-prosessen under graviditeten, forteller Hallgeir, - og fordi jeg er en ordentlig nerd, så vet jeg om steder hvor man kan få tak i alt man ikke visste man trengte!

Et av favorittnettstedene til Hallgeir er Thinkgeek.com hvor han blant annet gikk til innkjøp av absolutte nødvendigheter som smokk med vampyrtenner, en Star Trek babybody og en foreldre-håndbok om hvordan man går frem for å oppdra en pirat! 

LES OGSÅ: 10 produkter for høytekonlogiske babyer 

Mest bomkjøp blant klær

– Mestepartene av tingene var det nok jeg som kjøpte, mens kona mi bestemte mye når det gjaldt klær og lignende, sier Hallgeir – men vi samarbeidet som oftest på det meste. Vi har i grunn vært ganske enige om hvilke ting vi ønsker å kjøpe til jenta vår. Når hun kom og vi skulle begynne å kle henne, var det noen ganger at kona mi påstod at jeg ikke hadde truffet helt og at jeg kanskje heller burde få meg en servicehund… Men jeg er helt uenig, og mener at det kun var kreativ utfoldelse, sier han med et smil. 

- Det siste jeg kjøpte av klær til datteren min var noen kule Star Wars sokker. Det er nok blant klærne man finner bomkjøpene også, det vil si plagg som det var meningen at hun skulle ha når hun var liten. Barna vokser jo så fort, og jeg vet at det høres ut som en klisjé men det er faktisk sant.

Når Hallgeir blir bedt om å trekke frem sine favoritter blant utstyret, er han klar på at det er tekniske duppeditter som står høyest i kurs og da helst ting som benyttes for å øke barnets evner. – Jenta mi har alltid vært veldig opptatt av telefoner, datamaskiner og iPaden. Men den absolutte favoritten min, er barnevognmodellen Origami fra 4 moms - Barnevognen som kan slå seg sammen selv.

LES OGSÅ: 15 tips til far på fødestua

Hallgeirs barnevognfavoritt: Origami: Kan slås seg sammen automatisk ved å klikke på en knapp, har lader for mobil og LCD-skjerm.
Hallgeirs barnevognfavoritt: Origami: Kan slås seg sammen automatisk ved å klikke på en knapp, har lader for mobil og LCD-skjerm. Vis mer

 

Best å la mor bestemme!

Peter skriver bloggen Pappahjerte.no og er skribent her på Mammanett.no. Da han skulle bli pappa innrømmer han at han overlot det meste av ansvaret for innkjøpene til mor. 

- En glad mamma er ofte verdt mer enn noen skarve tusenlapper, mener Peter. Foto: privat
- En glad mamma er ofte verdt mer enn noen skarve tusenlapper, mener Peter. Foto: privat Vis mer

– Hun var godt over middels interessert i babyutstyr og investerte gladelig store mengder fritid i å søke opp hver minste lille detalj, så jeg tenkte at det var like greit å bare ha en kokk på kjøkkenet, sier Peter.

– Jeg lot nok også mor ta ansvaret fordi hun er langt mer økonomisk bevisst enn meg. Ved første inspeksjon på babybutikker fant jeg ut at vi trengte minst nitten ulike typer stoler, senger, bæreseler og så videre – derfor var det best at mor tok litt ansvar, hvis vi skulle unngå å måtte selge huset for å få råd til nok babystaffasje!

- Vi har noen ganger vært uenige om innkjøpene, men min taktikk har vært å la mor få viljen sin. I alle fall så lenge prisen ikke overstiger mitt komfortnivå. I høst skulle vi en liten tur til Syden og trengte en billig og enkel paraplyvogn. Men så fikk mor brukt noen dager på nettet og plutselig var ikke en vanlig paraplyvogn godt nok lenger, så da endte vi opp med én svindyr reisevogn. Men så fant vi ut at den ble for kostbar til at vi ville risikere å ta den med på flyet. Så da ble det reisevogn til, også denne var langt dyrere enn hva som var planlagt. Men mammaen ble glad og fornøyd, og en glad mamma er ofte verdt mer enn noen skarve tusenlapper, legger Peter til og ler.

I likhet med Hallgeir, så overlot Peter mesteparten av klesinnkjøpene til mor. – Det er nok sånn at mammaen i huset kjøper de klærne vi trenger, mens pappa kjøper kule bonusklær, sier han.

LES OGSÅ: Peters historie: Jeg hatet barn!

Også når det gjelder innkjøp av leker, bekrefter Peter at det finnes visse typiske kjønnsforskjeller. - Hvis jeg kjøper gaver så er det gjerne noe jeg ønsker å gi, og noe jeg selv kunne tenkt meg å leke med som liten. Mamma kjøper smarte leker som hun har lest om i mammablader, mens pappa kjøper bråkete leker som umiddelbart gjør ham til dagens helt.

Peters stellebordfavoritt:: Stellebordet Sniglar fra Ikea ble kåret som best i test i 2010 og koster bare 198,- Foto: Ikea.no
Peters stellebordfavoritt:: Stellebordet Sniglar fra Ikea ble kåret som best i test i 2010 og koster bare 198,- Foto: Ikea.no Vis mer

  

Tør ikke alltid kjøpe det billigste

Peter overlot hovedansvaret til den kommende mor, men han var delaktig ved viktige innkjøp og tok sjefsavgjørelsen ved flere anledninger.

– Det var jeg som valgte når vi skulle kjøpe stellebord. Testvinner, billig, IKEA, flatpakket, det var alt jeg trengte å vite for å slå til, sier han. 

– Stellebordet er også min favoritt blant alt utstyret vi kjøpte. Rett og slett fordi det har levert akkurat det jeg hadde håpet på av et stellebord, men til en pris som var langt lavere enn antatt. Sånt liker vi gniene nordmenn. 

Selv om han var fornøyd med det rimelige stellebordet, var det ikke alltid prisen som var avgjørende ved kjøp av utstyr.

– Noen ganger er prisen en faktor, andre ganger ikke. Da vi skulle kjøpe barnevogn var det ikke så viktig, for da var vi klare for å investere. Men ved kjøp av et bilsete som vi visste ville bli brukt maks to ganger, ble pris raskt litt mer interessant. Man er jo alltid prisbevisst, men så har man også det tankesettet om at dyrere er bedre. Og det er det jo ofte, man tør i hvert fall ikke ta sjansen på noe annet. Men vi kjøpte også flere brukte ting av venner og familie. 

- Barnevogner er utrolig mye mer innviklet enn hva man skulle tro, sier Øyvind. Foto: privat
- Barnevogner er utrolig mye mer innviklet enn hva man skulle tro, sier Øyvind. Foto: privat Vis mer

En ny og fascinerende verden

– Jeg tror min kone var glad for at jeg var veldig aktiv når det gjaldt innkjøp av barneutstyr, sier Øyvind som skriver pappabloggen Ektepar.com.

– Da vi ble gravide åpnet det seg en helt ny verden for oss begge, og jeg synes det var skummelt, morsomt og fascinerende å sette meg inn i hva som finnes av utstyr. Barnevogner er utrolig mye mer innviklet enn hva man skulle tro, og seriøst - egne bleiebøtter med poser til 299 kroner rullen? Det er jo en galskap som jeg ikke hadde peiling på at fantes. Som person er jeg en som elsker å grave, lese, undersøke og sammenligne, så det gikk - og går fremdeles - mye tid til akkurat det.

Øyvind legger vekt på at utstyret skal være trygt og solid, og ha god kvalitet. Men at babyutstyret skal ha veldig mange tekniske finesser, er han derimot ikke særlig opptatt av.

– Jeg er like “handy” som en tørkerull og har aldri hatt denne intense interessen for tekniske duppeditter som andre menn har. Jeg er nok mye mer barnslig anlagt, og synes det er vel så festlig med en bamse som lager lyder, enn å montere blinklys på barnevognen, sier han. 

– Favorittutstyret er babygymmen. Den fikk hun av foreldrene mine, og vi har tilbrakt mye kvalitetstid sammen der. Da finner både småen og jeg roen. Vi fjaser, peker, lager lyder og forteller røverhistorier.

Øyvinds favorittutstyr: – En babygym gir kvalitetstid! Foto: Jollyroom.no
Øyvinds favorittutstyr: – En babygym gir kvalitetstid! Foto: Jollyroom.no Vis mer

Liker å kjøpe babyklær

Datteren Madelen er nå fem måneder gammel, og Øyvind kjøper gjerne inn klær til henne. – Men det er mest fordi jeg finner kule ting som jeg ønsker at småen skal ha. Som en Tottenham-pysj eller en body med min gamle barndomshelt, Flode, på, sier han. – Det siste jeg kjøpte til henne var en rosa kjole med Minni Mus på. Og en Supermann-pysj, legger han til. – Når det gjelder klær er jeg alltid ute etter et godt tilbud. 

– Leker blir det nok mer av etter hvert som hun blir eldre. Jeg håper og krysser fingrene for at hun kommer til å like Lego og Duplo, for det har vi utrolig mye av fra da jeg var liten. Og det er grisegøy! I tillegg gleder jeg meg til å kjøpe dukker, dukkehus eller hva det måtte være hun kommer til å interessere seg for. 

LES MER: Øyvinds historie: Kan vi ikke bare ta keisersnitt og får det overstått?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer