Pappaperm: Hva de egentlig gjør mens mor er på jobb?

Paule legger ut sprellene på Instagram og Martin tester aktiviteter på bloggen.

MÅLVAKT: Paule tar med datteren på det meste og dokumenterer det hele på Instagram. Foto: Privat
MÅLVAKT: Paule tar med datteren på det meste og dokumenterer det hele på Instagram. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjør fedre det samme som mødre når de er hjemme i permisjon med barna? Og legger mødre seg borti hva fedrene foretar seg?

Mammanett har snakket med fedre om hvordan de opplever det å være hjemme i permisjon. 

ENGELSK FAMILIE I NORGE: Paule sammen med datteren Emily May. Foto: Privat
ENGELSK FAMILIE I NORGE: Paule sammen med datteren Emily May. Foto: Privat Vis mer

Stor forskjell fra England

– I England får vi bare to uker pappapermisjon, så tolv uker var litt skummelt, forteller Paule Miller (33).

Paule og kona Nicola Jane er begge fra Essex like utenfor London, men bor i Ålesund sammen med døtrene Jessica Jane (2) og Emily May (1).

Da Paule skulle ha sin første pappapermisjon, sier han at det tok litt tid å tilpasse seg det å skulle ha ansvaret alene.

– Det var en fantastisk følelse å skulle ta vare på en så liten person som trengte min fullstendige oppmerksomhet. I starten syntes jeg det var litt utfordrende å hele tiden skulle tenke fremover på hva hun kunne komme til å trenge, men etter en stund forsvant denne bekymringen, sier han.

PÅ FISKETUR: Paule legger ut et bilde for hver dag med pappaperm. Foto: privat
PÅ FISKETUR: Paule legger ut et bilde for hver dag med pappaperm. Foto: privat Vis mer

Får unna småjobber

Paule er i disse dager godt i gang med permisjon nummer to, og har blant annet brukt den på aktiviteter og turer til familien i hjemlandet. Han tror fedre stort sett gjør det samme som mødrene når de har permisjon.

– Fedre har kanskje lettere for å sette seg i bilen og kjøre et sted, mens mødre går på tur og treffer andre i samme situasjon.

PERMISJONEN RETT I DASS: Neida, bare bildedokumentasjon fra Paules pappaperm. Foto: privat
PERMISJONEN RETT I DASS: Neida, bare bildedokumentasjon fra Paules pappaperm. Foto: privat Vis mer

– Permisjonen er for øvrig en god tid til å få gjort småjobber som man vanligvis ikke har tid til. Det er fantastisk hvordan du klarer å tilpasse deg barnas sovemønster for å få ting gjort, sier han.

GODT KJØP? Lille Emily May er med pappa overalt. Foto: privat
GODT KJØP? Lille Emily May er med pappa overalt. Foto: privat Vis mer

PAPPAPERM PÅ FELGEN: Neida, en helt vanlig dag i Emily May og Paules liv. Foto: privat
PAPPAPERM PÅ FELGEN: Neida, en helt vanlig dag i Emily May og Paules liv. Foto: privat Vis mer

Paule tar også med seg datteren sin på det meste av det som finnes av aktiviteter i nærmiljøet og dokumenterer deres mange sprell på Instagram

LES OGSÅ: Dette kan du gjøre sammen med babyen i permisjonen

Tror mødre bekymrer seg

Han er ikke i tvil om at mødre flest er opptatt av hva som foregår hjemme mens de er på jobb, men han tror ikke at de nødvendigvis bare uroer seg for barna.

– De er nok mer bekymret for at fedrene ikke skal gjøre nok husarbeid, sier han med et smil.

– Men ja, mødre bekymrer seg en del og det er vanskelig å endre det. Om det er naturen eller hormoner, hvem vet. Det er naturlig for mødre å forvente mer, da de bare ønsker det beste for barnet sitt. Kjærligheten kan virkelig gjøre deg gal, smiler han.

BLANDEDE ERFARINGER: Martin er i sin tredje pappaperm, denne gangen sammen med lille Tobias (10 mnd). Foto: Privat
BLANDEDE ERFARINGER: Martin er i sin tredje pappaperm, denne gangen sammen med lille Tobias (10 mnd). Foto: Privat Vis mer

Kan bli ensformig

Som far til Live (4), Henrik (2) og Tobias (10 mnd), er Martin Grevstad etter hvert blitt ganske så dreven når det gjelder å være i pappapermisjon. Denne gangen skal han ha 14 uker, litt lengre enn han hadde med de to første.

Mammanett har tidligere skrevet om pappabloggeren Superpapsen som har satt seg som mål å teste ut forskjellige permisjonsaktiviteter i hovedstaden. 

ØNSKER Å VÆRE SOSIAL: - Men det er fortsatt litt for få tilbud for menn i permisjon, mener Martin Grevstad. Foto: Privat
ØNSKER Å VÆRE SOSIAL: - Men det er fortsatt litt for få tilbud for menn i permisjon, mener Martin Grevstad. Foto: Privat Vis mer

Med stadig flere tilbud for fedre i permisjon, burde vel det ikke lenger være noe problem å holde seg aktiv? 

– Jeg har litt blandede erfaringer med permisjonstiden. Det er på en måte utrolig gøy og lærerikt, men på en annen måte ekstremt slitsomt og veldig ensformig, sier Martin.

– Nå var ikke jeg så flink til å engasjere meg i mine to første permisjoner, og da ble dagene veldig lange og ensformige. Jeg hadde få venner som var i permisjon og var på mange måter overlatt til meg selv. Det førte til at jeg på slutten av permisjonen var drittlei. Jeg hadde ingenting å gjøre og savnet jobben og det å snakke med voksne mennesker, sier han.

TESTER AKTIVITETER: Pappaonsdag i Mathallen er en av de tingene Martin og Tobias har vært med på. Foto: Privat
TESTER AKTIVITETER: Pappaonsdag i Mathallen er en av de tingene Martin og Tobias har vært med på. Foto: Privat Vis mer

Skal teste aktiviteter

Denne gangen har Martin forberedt seg bedre og har store planer om å være mer sosial. Han skal blant annet teste ut flere aktiviteter og dokumentere det hele på pappabloggen sin. Men det aller viktigste for ham er at han får bruke permisjonen til å bli kjent med barna sine.

– Når mor er hjemme og du selv jobber blir tiden med barna liten. Når babyen i tillegg er helt avhengig av mor for å få mat, blir tiden enda mindre. Derfor er det veldig godt å få litt kvalitetstid alene.

– Jeg tror båndene du knytter til barna dine i permisjonen er noe begge tar med seg videre i livet. Derfor er jeg veldig for at pappaer er i permisjon, sier han.

LES OGSÅ: Pappabloggerne - dette mener vi om babyutstyr

HUSARBEID: Kanskje ikke det morsomste, men en naturlig del av pappapermisjonen. Foto: Privat
HUSARBEID: Kanskje ikke det morsomste, men en naturlig del av pappapermisjonen. Foto: Privat Vis mer

Møter få forventninger

Martin tror noen kvinner kan synes det er vanskelig å gi fra seg ansvaret for barna, men sier at han selv ikke møter særlig forventninger fra partneren til hva han skal bruke permisjonstiden til.  

– Jeg tror de fleste mødre stoler på sine menn, men jeg tror mange synes det er vanskelig å se at vi finner våre egne måter å gjøre ting på, sier han.

– Ser du bort i fra husarbeidet, opplever jeg at Julie har få forventninger til hva jeg gjør, så lenge Tobias har det bra. Sånn tror jeg også de fleste mødre er. Det viktigste er at barnet og pappa har det bra, hva de gjør betyr mindre. 

LES OGSÅ: Slik er de nye reglene for pappapermisjonen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer