Pass til barn: Ikke glem fullmakten!

Unngå bomtur til passkontoret

PASS TIL BARN: Dersom ikke begge foreldrene møter opp på passkontoret, er det viktig å ha med seg en fullmakt. Foto: Mammanett
PASS TIL BARN: Dersom ikke begge foreldrene møter opp på passkontoret, er det viktig å ha med seg en fullmakt. Foto: Mammanett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ferietid og for mange betyr det fornyelser av pass.

Skal du på utenlandsferie med barn, kan det være lurt å dobbeltsjekke om passet fortsatt er gyldig. 

Pass til barn har nemlig mye kortere «levetid» enn pass til voksne.

Gyldighet pass til barn

Mens pass til personer over 16 år er gyldig i 10 år, gjelder ikke de samme reglene for yngre barn.

For barn mellom 0-5 år er passet gyldig i bare to år, for barn i alderen 5-10 år er passet gyldig i tre år, mens for barn i alderen 10-16 år er passet gyldig i fem år. 

LES OGSÅ: 10 drømmestrender for barnefamilier

Må ha med fullmakt

Uansett om barnet skal ha sitt første pass eller fornye passet sitt, må barnet være med på passkontoret. Alle barn under 18 år må også ha minst en av foreldrene til stede. 

En ting det er viktig å vite, er at ved delt foreldreansvar må begge foreldrene samtykke i at barnet får utstedt pass. Dette innebærer at begge må møte opp på passkontoret eller at man har med seg en fullmakt fra andre parten. 

– Mange glemmer dette, sier Jan Eirik Thomassen hos Politidirektoratet. – Da kan du ende opp med å stå lenge i passkø uten å få noe som helst, sier han.

PÅ PASSKONTORET: Passmaskinen tar bilde og lar deg signere passet, men de yngste barna må bli fotografert på forhånd. Foto: Gøran Bohlin / NTB Scanpix
PÅ PASSKONTORET: Passmaskinen tar bilde og lar deg signere passet, men de yngste barna må bli fotografert på forhånd. Foto: Gøran Bohlin / NTB Scanpix Vis mer

Fullmakten må fylles ut riktig

politiets nettsider finnes en fullmakt som du kan printe og fylle ut. Du kan også forfatte en på egenhånd, men da er det viktig at du er påpasselig med å få med deg all informasjonen som behøves for at fullmakten skal være gyldig.  

– Pass på at det fremgår at det er en fullmakt til akkurat dette barnet og at du signerer fullmakten. Du bør også sende med legitimasjon eller en offentlig bekreftet kopi av legitimasjonen, sier Thomassen. 

En annen tabbe er å glemme å datere fullmakten. Mangler dette, kan du gå tomhendt hjem.

– Fullmakten skal alltid ha dato slik at man vet at den gjelder akkurat for dette formålet. Da den i teorien kan være fylt ut for flere år siden, forklarer Thomassen. 

LES OGSÅ: Du kan låne barnevogn på flyplassen

Ta med foto av de yngste barna

Kravene til passfoto er strenge. Et passfoto skal blant annet være tatt rett forfra mot en jevn, hvit bakgrunn. Øynene skal være åpne, begge ørene skal være helt synlige og munnen må være lukket. 

Passfoto kan tas på passkontorene, men det sier seg selv at det kan være utfordrende å ta et kjapt og korrekt foto av små barn.

– Når det gjelder de yngste barna kan det være problematisk å få dem til å sitte stille, sier Thomassen. – Til barn under tre år må du derfor ta med deg et passbilde som du har tatt på forhånd. På enkelte passkontor er dette kravet satt til fem år. 

Viktig ved søknad om pass til barn og ungdom

  • Passøkeren må være til stede. Dette gjelder også spedbarn
  • Ta med et passbilde når barnet er under tre år. Enkelte passkontor krever passbilde når barnet er under 5 år. Det stilles spesielle krav til passbildet, se politiets nettsider.
  • Ta med søkerens fødselsnummer, eventuelt fødselsattest.
  • Gyldig legitimasjon for den som møter sammen med passøkeren. 
  • Fullmakt fra den andre forelderen.
  • Gyldig legitimasjon eller offentlig bekreftet kopi av denne fra den andre forelderen.
  • Tidligere pass skal innleveres når det søkes om nytt pass.
  • Penger/kort (ikke kredittkort) for betaling av passgebyr. Pass til barn under 16 år koster kr 270, pass til barn og voksne over 16 år koster kr 450.

Kilde: Politi.no.

LES OGSÅ: Marianne fødte prematur baby på sydentur

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer