Mannlig jordmor

Paul er mannlig jordmor: - Jeg trenger ikke annen «dop» enn jobben

Det finnes bare et 20-talls mannlige jordmødre her i Norge. Hvordan er det å jobbe i et yrke mange forbinder så sterkt med kvinner?

MANNLIG JORDMOR: Paul Larsen var en av de første ti mennene som utdannet seg til jordmor her til lands. FOTO: Privat
MANNLIG JORDMOR: Paul Larsen var en av de første ti mennene som utdannet seg til jordmor her til lands. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

De skandinaviske landene er blant de mest likestilte i verden, allikevel finnes det fortsatt en rekke yrker som har en sterk dominans av det ene kjønnet. Mange av de mer kvinnedominerte jobbene finner vi innen helsesektoren og en av dem er jordmoryrket.

Hvordan er det å jobbe som mann i et yrke mange forbinder så sterkt med kvinner?

Her i Norge har vi utdannet jordmødre helt siden 1818, den gang hovedstaden vår het Kristiania, men utdannelsen ble ikke tillatt for menn før det kom en lovendring i 1972.

En av de aller første mennene som utdannet seg til jordmor, var Paul Larsen (61). Han var ferdig utdannet i 1988 og mener å huske at han var den syvende norske mannlige jordmoren.

Men til tross for at han på mange måter var en pioner, har han aldri opplevd negativitet fra kollegaene sine.

– Jeg husker at jeg tenkte at de eldre jordmødrene kom til å være skeptiske, men det var de absolutt ikke. Jeg har blitt godt mottatt hele veien og har alltid funnet en fin plass i kollegiet, sier han.

– Jeg hadde blant annet ett års turnus på Aker sykehus og under en fødsel husker jeg at vi var to mannlige jordmødre pluss en mannlig barnepleier. Det var en ganske artig opplevelse, alt var på en måte snudd på hodet.

Kjønnsnøytral tittel

Jordmorutdanningen er en toårig spesialisering for sykepleiere. At han valgte å utdanne seg videre til jordmor etter å ha jobbet et år som sykepleier, skyldes ifølge Paul en serie av tilfeldigheter.

– Den ene grunnen er nok at jeg er oppvokst på et småbruk hvor jeg var vant til å ta imot lam. Og da jeg gikk sykepleierutdanninga var vi, som en del av praksisen, tre måneder på en føde- og barselavdeling. Her fikk vi et godt innblikk i hva yrket gikk ut på, sier han.

Selv om det kanskje er fristende å kalle en mannlig jordmor for «jordfar», er dette ifølge Paul helt feil. Tittelen jordmor er beskyttet og er faktisk også kjønnsnøytral.

– Det har vært ulike tolkninger, men etter flere diskusjoner har det landet på at tittelen ikke sier noe om kjønnet til den som tar imot barnet. Det handler i stedet om det man gjør, nemlig løfter barnet fra jord til mor. På den måten vil tittelen alltid være jordmor, også for menn. En fin tittel som jeg bærer med stolthet.

Elsker det intense møtet

Det beste med å jobbe som jordmor er ifølge Paul det intense møtet med mennesker, noe som gir ham både glede og energi.

– Vi trenger ikke dop for å få gode opplevelser, vi får det i hverdagen vår, sier han med et smil.

– Det er intenst å se et barn bli født, se en mor bli mor, at foreldrene får holde barnet sitt for første gang, all gråt, glede og latter. Kvinnene og familiene er avhengige av vår hjelp og vi er innenfor noen intimitetsgrenser hvor det skjer en del ting. Det er veldig åpent og utilslørt.

Paul er spesielt opptatt av å skape trygghet og fortrolighet i møtet med de fødende.

– Det er jo det som legger grunnlaget videre i en setting. Det er derfor viktig å møte blikket, og før korona; gi et godt håndtrykk, skape tillit og forklare. Det å føle seg trygg er noe av det viktigste i fødselen, sier han.

GIR GLEDE OG ENERGI: Få ting kan ifølge Paul måle seg opp mot det å se et barn bli født. FOTO: Privat
GIR GLEDE OG ENERGI: Få ting kan ifølge Paul måle seg opp mot det å se et barn bli født. FOTO: Privat Vis mer

Få negative opplevelser

Paul har jobbet på flere fødestuer, men er i dag ansatt ved Narvik Sykehus. Fordi han jobber på et relativt lite sted hvor mange kjenner ham, opplever han sjelden at fødende blir overrasket av at det kommer en mannlig jordmor inn på fødeavdelingen.

Han husker imidlertid tilbake til en episode på nittitallet hvor responsen var en litt annen.

– Jeg kom tidlig på dagvakt og måtte gå rett inn i en fødsel. Da jeg kom inn i rommet ble kvinnen veldig perpleks, da hun ikke hadde forventet å se en mann. Hun spurte om vi kunne finne en annen jordmor og jeg gikk ut og snakket med nattevakten som var på vei hjem. Vedkommende ville ikke jobbe overtid og fordi ingen andre jordmødre hadde kommet ennå, var jeg bare nødt til å si til henne at vi ikke hadde andre alternativ.

– Jeg tok imot barnet og alt gikk veldig fint. I ettertid snakket jeg med henne om det som hadde skjedd, noe vi alltid forsøker å gjøre dersom noe har vært vanskelig eller ting har skjedd veldig fort. En slik samtale er viktig for å rydde grunnen for en eventuell ny fødsel og slik at de klarer å legge ting bak seg.

– Hun fortalte at hun følte seg godt ivaretatt og at hun opplevde fødselen som positiv. Jeg synes det var bra at hun var så direkte og åpen om det hun følte, selv om vi der og da ikke kunne endre situasjonen slik hun ønsket.

Større aksept for å bli sykepleier

Ifølge en studie utført av Heidi Renberg ved Universitetet i Sørøst-Norge fantes det i 2019 bare 22 mannlige jordmødre i Norge.

I studien intervjuet Renberg et knippe mannlige sykepleierstudenter for å finne ut hvorfor jordmoryrket er et unaturlig yrkesvalg for mange menn. Her kom det frem at deltagerne i undersøkelsen synes jordmoryrket virket spennende og givende, men at de allikevel så på det som et uaktuelt yrkesvalg.

En årsak var at yrket ble beskrevet som en «kvinnegreie» blant annet på grunn av jordmoryrkets historie, men også at det ofte stilles en forventning til at jordmor skal være en kvinne. Selv om det samme nok kan sies for sykepleieryrket, mente deltagerne at det i dagens samfunn var større aksept for at menn utdanner seg til sykepleiere.

– Cirka 15 prosent av de som går sykepleierutdanningen er menn, men det kan være at det å gå videre er et stort skritt. En hypotese kan være at menn er redde for kvinneverdenen, noe de ikke har grunn til å være da det er en kjempespennende jobb som burde være attraktiv for menn, sier Paul.

– Løsningen kan kanskje være å sette mer fokus på dette og la menn få vite at det er en mulighet. Positivt fokus vil muligens gjøre at flere søker seg den veien, men det er bedre å lokke dem dit enn å dytte dem, sier han.

Fikk hjelp av Paul da hun ble født - og fødte!

Mariell Victoria Fagertun (18) har fått erfare hvordan det er å få hjelp av en mannlig jordmor, da hun fikk datteren sin var nettopp Paul av en av jordmødrene hennes på Narvik Sykehus.

– Først syntes jeg at det var litt rart at en mann skulle undersøke meg, det blir jo sett på som et kvinnelig yrke, men han var veldig flink, sier hun.

POSITIV ERFARING: Mariell synes det godt kan komme flere mannlige jordmødre. FOTO: Privat
POSITIV ERFARING: Mariell synes det godt kan komme flere mannlige jordmødre. FOTO: Privat Vis mer

Fordi fødselen måtte settes i gang, var Mariell innlagt på sykehuset i en hel uke. Som ung mamma i en litt stressende situasjon, er hun takknemlig for jordmødrenes evne til å berolige henne.

– Det tok tre dager fra fødselen ble satt i gang, til hun ble født. Dersom det hadde tatt lengre tid, ville det bli keisersnitt. Jeg var derfor redd for hva som skulle skje, men alle var flinke til å betrygge meg. Jeg synes Paul var spesielt god til å fortelle meg hva som skulle skje. Det var også han som sydde meg etter fødselen.

– Jeg tror nok noen kan være skeptiske til å ha en mannlig jordmor, men de fleste jeg har snakket med synes det bare er morsomt. Det er ekstra artig at Paul faktisk også bistod moren min da jeg ble født, sier hun med et smil.

– Jeg synes så absolutt at det burde bli flere mannlige jordmødre. Det trengs menn der også og de kan jo gjøre akkurat det samme som damer kan!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer