PCOS kan gi ammeproblemer

PCO kan forårsake vansker med amming. Bilde: Shutterstock.com
PCO kan forårsake vansker med amming. Bilde: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved NTNUs Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin har nylig funnet en sammenheng mellom nivået av mannlige kjønnshormoner (androgener) hos den gravide, og graden av amming etter fødselen. Det er med andre ord påvist at det kroniske PCOS-syndromet kan være årsaken til at mødre sliter med dårlig melkeproduksjon og for lite melk.

Les også: PCOS - Vanlig årsak til barnløshet

Ammehormonene nedreguleres

- PCOS er en tilstand hvor kvinner har et økt androgen nivå. Man ser økt insulinressistens hos disse kvinnene - noe som gjør at de har høye insulinkonsentrasjoner i blodet, og at dette ser ut til å forårsake høye nivåer av frie androgener i blodet, forklarer lege og medisinsk rådgiver ved Nasjonalt kompetansesenter for amming, Solveig Thorp Holmsen til Mammanett.no.
Hun kan bekrefte at dette kan påvirke ammingen, da androgener under svangerkskapet kan redusere vekst av kjertelvev i brystene.

- Kvinner med PCOS har ofte redusert vekst av kjertelvev i brystene i løpet av puberteten og under svangerskapet. I tilegg kan hormonelle faktorer hos disse kvinnene i svangerskapet og rett etter fødsel redusere melkeproduksjonen, forklarer Holmsen og understreker at selv om mange kvinner med PCOS ikke merker noe til ammeproblemer i det hele tatt, bør alikevel alle kvinner med syndromet få god veiledning og hyppig oppfølging ved ammestart og de første ukene etter fødselen.
Helsepersonell ved barselavdeling, amme- eller barsel poliklinikk og helsestasjon, kan
hjelpe med råd og veiledning for å øke melkeproduksjonen.
- En liten andel av kvinnene med PCOS vil til tross for at de gjør alt riktig, ikke produsere nok melk, sier Holmsen.

Viktig med god ammeteknikk

Leder i Ammehjelpen, Vibeke L. S. Høgseth, vil understreke at ammeproblemer som følge av PCOS er en svært sjelden årsak til for lite melk.
- For sjelden stimulering av brystene og et for dårlig sugetak hos barnet, er - og vil alltid være, den mest vanligste årsaken til lite melk og dårlig melkeproduksjon. Men som med alle andre problemstillinger, er det selvfølgelig ille for dem dette rammer, sier Høgseth.
Holmsen er enig i at årsaken er sjelden, men understreker at de kvinnene med PCOS som har ammeproblemer, bør få god oppfølging.
- Som Høgseth sier, så er det viktig med riktig ammeteknikk og godt sugetak hos barnet. Hyppig amming de første timene og dagene etter fødselen, slik at melkeproduksjonen får en optimal start, spiller også en vesentlig rolle, sier Holmsen.

Liten vektoppgang

Synnøve har PCOS og har trolig hatt det siden tenårene. Med hennes første barn kom melkeproduksjonen aldri i gang. Selv etter fire dager var det fortsatt bare noen dråper som kom ut, og det hele endte med at hun gikk over til morsmelkerstatning - av flere årsaker, men det at babyen ikke fikk i seg noe mat fra, gjorde at Synnøve ga opp ammingen.
- Med mitt andre barn var jeg fast bestemt på å få til ammingen. Noen måneder før jeg ble gravid hadde jeg fått diagnosen PCOS, men ingen informasjon om eventuelle komplikasjoner i forhold til amming ble gitt. Min sønn ble født og ammingen gikk mye bedre enn sist. Likevel følte jeg at produksjonen min aldri gikk helt opp der den skulle være. Jeg hadde “nok” melk - trodde jeg - og mettet min sønn på hvert måltid, men han ble ammet hver andre time døgnet rundt. Dette sees på som normalt, så jeg tenkte ikke noe særlig over det der og da.
Overraskelsen var derfor veldig stor da det viste seg at han kun la på seg 5-30 gram - og gjerne fordelt på to-tre uker også. Ingen kunne svare meg på hvorfor.
Kan dette ha en sammenheng med PCOS?

- Ja, det kan se slik ut. Så hyppig som du ammet og med slik liten vektøkning, er det sannsynlig at PCOS i ditt tilfelle har vært årsak til for lite melk, bekrefter Holmsen, og legger til at dersom mor har for liten melkeproduksjon, bør barnet få morsmelkserstating i tilegg til morsmelken.

Oppfølging på helsestasjonen

- Det er viktig med god kartlegging av problemene med ammeobservasjon og vektkontroll av barnet på helsestasjonen. Ammeproblemene som forårsakes av for lav melkeproduksjon hos mødre med PCOS, må fanges opp av helsestasjonen tidlig, sier Holmsen.
Tilleggsernæring med morsmelkerstatning kan da igangsettes slik at barnet går tilfredstillende opp i vekt, og ikke blir trøtt og slapp og lite sugevillig.
- Det er bra for både mor og barn og fortsette å amme, men morsmelkerstatning må gies i tillegg, sier Holmsen.
Det er viktig at mor og barn følges godt opp helt fra starten av slik at melkeproduksjonen kan optimaliseres. Oppfølgingen vil videre vise om det er for lite melk, og barnet bør i såfall få tilleggsernæring.
- Da kan mor og barn få et tilpasset opplegg for amming og tilleggsernæring, og følges opp videre med hensyn til dette, poengterer hun.

Bedre med litt enn med ingenting

Kvinner med PCOS som har for lite melk, opplever alle grader av for lite melk. Noen har bare litt for lite melk til å fullamme og kan supplere med litt morsmelkserstatning, mens andre har bare litt melk og må gi det meste av ernæringen gjennom morsmelkserstatning.
- Litt amming er mye bedre enn ingen amming, og bør absolutt opprettholdes dersom mor og barn trives, sier Holmsen.


Foto: Shuttertsock

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer