PCOS rammer 10 prosent av norske kvinner i fruktbar alder

  - Å legge på seg forverrer symptomene, sier professor.

PCOS: Vektøkning kan være et symptom på PCOS som hindrer kvinner i å bli gravide. Foto: NTB Scanpix
PCOS: Vektøkning kan være et symptom på PCOS som hindrer kvinner i å bli gravide. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det er vanskelig å snakke om sykdommen fordi jeg har skammet meg så lenge. Men jeg ønsker ikke at andre skal sitte og føle det samme som meg, og jeg er lei av å føle meg alene, forteller Nina Christine Hegland (23).

Hun er en av mange kvinner som er ufrivillig barnløs på grunn av sykdommen PCOS. PCOS er en forkortelse for polycystisk ovarialsyndrom og ifølge Helsenorge.no innebærer det at hormonene i kroppen er i ubalanse.

Hormonforstyrrelsen påvirker blant annet eggløsning og menstruasjon, og kvinner med denne sykdommen har ofte små, væskefylte hulrom på eggstokkene, såkalte cyster. Alt dette fører til at kvinner med PCOS ofte har vansker med å bli gravide.

Nina Christine forteller at hun og ektemannen Daniel har forsøkt å bli gravid i fire år og at uregelmessig menstruasjon var det første tegnet på at noe kunne være galt.

– Jeg forstod at jeg måtte kontakte lege da jeg hadde gått fem-seks måneder uten menstruasjon og uten å ha blitt gravid. Jeg hadde hatt en mistanke om at det kunne være PCOS og det var godt å få det bekreftet. Ikke minst fordi dette er en sykdom hvor det finnes mange mulige utfall, og min største frykt var å få beskjed om at jeg var steril, sier hun.

Diagnosen blir ifølge Helsenorge stilt på bakgrunn av sykehistorien og den kliniske undersøkelsen. Ofte blir det tatt blodprøver for å sjekke hormonnivået og for å utelukke andre årsaker til symptomene, og man kan bli henvist til ultralydundersøkelse for å sjekke om man har cyster på eggstokkene.

LES OGSÅ: Singel og ufrivillig barnløs?

TAKKER EKTEMANNEN: - Daniel har vært min største støttespiller, sier Nina Christine. Foto: Privat
TAKKER EKTEMANNEN: - Daniel har vært min største støttespiller, sier Nina Christine. Foto: Privat Vis mer

Svært vanskelig å gå ned i vekt

Symptomene på PCOS kan variere. KK.no har tidligere fortalt om Christina som opplevde sterk hårvekst i ansiktet. Andre symptomer kan være kviser og overvekt. For Nina Christine har vekten vært det største problemet, da hun synes den økte uansett hvilke tiltak hun gjorde for å gå ned.

– Det var ganske mange som ble sjokkerte over vekten min, da den økte veldig raskt. Også Daniel begynte å lure på hva i alle dager det var som skjedde. Vi hadde det samme kostholdet og jeg raste opp i vekt mens han ikke gikk opp i det hele tatt.

– Hos lege og gynekolog fikk vi beskjed om at vekten måtte ned, men det var lettere sagt enn gjort. Det eneste som fungerer for meg er et strengt lavkarbokosthold, som til tider er ufattelig vanskelig ettersom jeg er mer glad i brød enn kjøtt. Men om det er det som skal til, er jeg absolutt villig til å gjøre det. Jeg har også fått medisiner som skal hjelpe meg med å gå ned i vekt, forteller hun.

Flere diagnoser på grunn av overvektsepidemien

PCOS rammer så mange som 10% av kvinner i fruktbar alder, men til tross for at tilstanden er såpass vanlig oppleves det for enkelte kvinner som vanskelig å snakke om.

– Det å få økt hårvekst, problemer med vekten og ha vanskeligheter med å bli gravid, er nok noe som ikke så mange har lyst til å diskutere i all offentlighet, sier Eszter Vanky som er gynekolog og professor ved Kvinneklinikken på St.Olavs Hospital og NTNU, og en av Norges fremste eksperter på PCOS.

De siste årene har stadig flere kvinner valgt å gjøre som Nina Christine og være åpen om problemene forbundet med PCOS. Det er med på å bryte tabuene rundt sykdommen, men Vanky sier hun ikke tror det er flere tilfeller av sykdommen i dag enn det var før.

– Det kan være slik at det er flere som søker hjelp fordi tilstanden har blitt mer kjent. Samtidig er det slik at vi har fått en overvektsepidemi i den vestlige verden, også her i Norge. Det at kvinner er mer overvektige i dag gjør at man lettere oppdager sykdommen, fordi man gjennom å legge på seg forverrer symptomene, sier hun.

– Diagnosen kan stilles alt fra i tenårene til kvinnen går i overgangsalderen. Man kan ha hatt sykdommen underliggende i flere år uten at man har hatt plager av det før man eventuelt går opp i vekt. Men vanligvis stilles diagnosen i tyveårene.

Kroppen innstilt på å spare fett

Ifølge Vanky kan det være en årsak til at kvinner med PCOS sliter ekstra mye med å gå ned i vekt.

– Det er en del ting som tyder på at det kan være vanskeligere for kvinner med PCOS å gå ned i vekt, fordi deres stoffskifte på en måte er innstilt på å spare energi. Kroppen deres ønsker å bygge opp et ekstra fettlag med reservefett.

– Men det er kjempeviktig å understreke at det slett ikke er umulig for kvinner med PCOS å gå ned i vekt, og for mange er det den beste medisinen.

– Ofte er det heller ikke så stor vektreduksjon som skal til. Vitenskapelige studier viser at det i enkelte tilfeller er så lite som fem prosent vektnedgang som må til for at kvinnen skal komme i gang med eggløsningen. Det tilsvarer 4 kg vektnedgang hos en som veier 80 kg, sier hun.

LES OGSÅ: IVF behandling i Norge

Kan også få andre negative konsekvenser

Kvinner som har PCOS kan i tillegg til problemer med å bli gravide også oppleve andre negative helsemessige konsekvenser.

– De kan få flere komplikasjoner i svangerskapet og etter graviditet har de økt forekomst av type 2 diabetes, høyt blodtrykk og metabolsk syndrom. Forskning de siste ti årene har også vist at disse kvinnene har mer angst og depresjonssymptomer.

– Men det er viktig å understreke at ikke alle kvinner med PCOS får alle disse symptomene, sier hun.

Årsaken til PCOS er ukjent, men man tror at det til en viss grad kan være arvelig. KK.no har tidligere snakket med lege Jan Mellembakken, overlege på avdeling for Reproduktiv medisin ved Rikshospitalet, som sier det er faktorer som tyder på at det kan bli bedre med alderen.

– Man antar at kvinner med PCOS har flere egg i eggstokken enn andre, kanskje dobbelt eller tredobbelt så mange. Alle kvinner i fertil alder taper cirka 1000 egg per måned. Når kvinner med PCOS er i midten av tredveårene, kommer de ned på det nivået som er normalt for andre og de får mer regelmessig mens.

– For noen kan det bety at de blir spontant gravide som 38-åring, noe de ikke har oppdaget fordi de er så vant til at mensen er borte, sier han.

Tøffe år med mye skyldfølelse

Selv om hun fortsatt har et sterkt håp om at hun vil lykkes i å bli gravid, sier Nina Christine at det har vært fire lange tøffe år.

– Når man ønsker seg barn så sterkt så blir tålmodigheten satt på prøve. Jeg kjenner på et indre stress og ikke minst håp hver eneste måned.

I tillegg har hun slitt med skyldfølelse for at de ikke har klart å bli gravide.

– Daniel har vært min største støttespiller, og han har helt fra starten påpekt at «Det kunne like så godt vært meg det var noe galt med». Det er egentlig først nå jeg har klart å tenke at dette kan skje hvem som helst.

LES OGSÅ: Jeanette (31) er ufrivillig barnløs: - Det er et ubeskrivelig savn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer