PCOS: Sykdommen gjorde det vanskelig for Christina å bli gravid

- Ultralydbildet viste at eggstokkene var fulle av cyster!

SKJØNTE AT NOE VAR GALT: Christina forteller at hun både ble lettet og lei seg da hun fikk vite hva som feilte henne.  Foto: Privat
SKJØNTE AT NOE VAR GALT: Christina forteller at hun både ble lettet og lei seg da hun fikk vite hva som feilte henne. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legene mente jeg bare var deprimert, men jeg sluttet aldri å mase på dem, forteller Christina Jansen (26).

Da hun for noen år siden sluttet på p-pillene, begynte hun å merke betydelige kroppslige forandringer.

På kort tid gikk hun opp 22 kilo og hun oppdaget at hun fikk kraftigere hårvekst i ansiktet.

– Jeg fikk også store smerter i magen, følte meg utmattet og hadde eggløsning bare to ganger i året, sier hun.

LES OGSÅ: PCOS kan medføre redusert fruktbarhet, overvekt, økt behåring og insulinresistens. Dette er behandlingen

Ble ikke gravid

Christina og samboer Jøran ønsket seg barn, men etter ett og et halvt år med prøving uten å bli gravid skjønte Christina at noe måtte være galt.

Hun oppsøkte flere leger, men følte at hun ikke ble tatt helt på alvor.

– Hver gang jeg snakket med forskjellige leger fikk jeg til svar at jeg var så ung og at det ikke var noe å tenke på. Til slutt fikk jeg allikevel komme til gynekologisk avdeling på sykehuset. Men den første gynekologen som sjekket meg gjorde det bare raskt og sa at alt var ok, forteller hun.

Trodde babydrømmen var knust

Misfornøyd med den kjappe undersøkelsen fikk hun satt opp en ny time hos en annen gynekolog. Denne undersøkelsen var langt grundigere og her fikk Christina endelig svar på hvorfor hun hadde følt seg så dårlig.

På ultralydbildet kunne hun selv se at begge eggstokkene var fulle av cyster!

– Jeg hadde tolv stykker i hver eggstokk. Noen av cystene var hele 8 milimeter store, så det var ikke rart jeg hadde smerter i magen, forteller hun.

– Da jeg fikk se cystene ble jeg først veldig lettet, det sank ikke inn før jeg skulle fortelle det til Jøran senere på dagen. Jeg ble veldig lei meg og redd for at vi ikke kom til å bli gravide. Jeg hadde dårlig samvittigheten for at jeg skulle knuse hans babydrøm.

LES OGSÅ: Ikke alle er klar over at dette kan ha stor innvirkning på fruktbarheten

CHRISTINA FIKK ØKT HÅRVEKST I ANSIKTET: Noe som ifølge Folkehelseinstituttet skjer med 7 av 10 kvinner som har PCOS. Foto: Privat
CHRISTINA FIKK ØKT HÅRVEKST I ANSIKTET: Noe som ifølge Folkehelseinstituttet skjer med 7 av 10 kvinner som har PCOS. Foto: Privat Vis mer

Økt nivå mannlige kjønnshormoner

Christina fikk diagnosen Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) som ifølge Nhi.no er en tilstand som kjennetegnes av økt nivå av mannlige kjønnshormoner, mange små cyster på eggstokkene og sjeldne, uregelmessige menstruasjoner.

Mange kvinner som har denne tilstanden sliter med overvekt, økt behåring, kviser og nedsatt fruktbarhet.

LES OGSÅ: Christinas blogg om livet med PCOS

Kan bruke timer på hårfjerning

Jan Mellembakken, overlege på avdeling for Reproduktiv medisin ved Rikshospitalet, forteller at dette med økt hårvekst er noe en del av hans pasienter sliter veldig med.

– Noen av kvinnene barberer seg hver dag og enkelte kan bruke opptil tre timer daglig på å fjerne uønskede hår!

– Dette oppleves som svært belastende, spesielt hos unge jenter. Konsekvensen kan bli at de isolerer seg, de tør ikke ha gym sammen med andre, tør ikke ha kjæreste, faller ut av det normale sosiale liv og blir veldig deprimerte, forteller han.

BEHANDLER KVINNER MED PCOS: Overlege Jan Mellembakken overlege sier mange kvinner opplever PCOS som svært belastende. Foto: Privat
BEHANDLER KVINNER MED PCOS: Overlege Jan Mellembakken overlege sier mange kvinner opplever PCOS som svært belastende. Foto: Privat Vis mer

På Hudavdelingen, Rikshospitalet kan kvinner med betydelig økt hårvekst få støtte til inntil seks laserbehandlinger for å fjerne hår i ansiktet.

Kvinner som har behov for ytterligere behandlinger, må dekke dette selv. De fleste har diagnosen PCOS.

Har uregelmessig mens

For mange er imidlertid et av de første symptomene på PCOS at intervallene mellom menstruasjonen blir lengre og lengre.

Problemene kan starte allerede i puberteten og behandles ved at man blir satt på P-piller.

– P-pillene senker testosteronnivået og gir regelmessig menstruasjon. De kan også ha en positiv innvirkning på hårene, ved at de vokser langsommere, de blir ikke så kraftige og man trenger ikke fjerne dem så ofte, sier han.

LES OGSÅ: PCOS - sykdommen du ikke oppdager

Symptomer på PCOS

  • Uregelmessig mens eller at mensen uteblir
  • Uønsket hårvekst på kropp og ansikt
  • Fet hud og kviser

NB! Man behøver ikke å få alle disse symptomene. Mange kvinner med PCOS har bare ett eller to av disse symptomene.

Kilde: Helsebiblioteket.no

Sliter med å bli gravid

Sykdommen blir for mange mer problematisk når de ønsker å bli gravide og slutter på p-piller. Den uregelmessige menstruasjonen kan føre til at eggløsningen uteblir helt.

I slike tilfeller er det ifølge Mellembakken aktuelt å gi kvinnene tabletter som gjør at de får eggløsning.

– Men man bør ikke ha mer enn 6 kurer med disse medisinene, fordi det er mulig de kan gi økt kreftrisiko i eggstokkene. Deretter er det derfor anbefalt å starte prøverørsbehandling, sier han.

LES OGSÅ: Ni år og ni prøverørsforsøk

CYSTER I EGGSTOKKENE: Cystedannelsen forstyrrer ifølge Nhi.no eggstokkenes funksjon og fører derved til hormonforstyrrelser. Foto: NTB Scanpix
CYSTER I EGGSTOKKENE: Cystedannelsen forstyrrer ifølge Nhi.no eggstokkenes funksjon og fører derved til hormonforstyrrelser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ble bedt om å gå ned i vekt

PCOS er også en tilstand som ofte er knyttet til overvekt. Ifølge Mellembakken kommer det av at endret metabolisme som gjør at de sparer energi lettere enn andre kvinner. De har derfor også vanskeligere for å slanke seg.

Kvinner med BMI over 33 blir derfor bedt om å gå ned i vekt dersom de ønsker å bli gravide, noe som kan være svært vanskelig.

Dette gjaldt også Christina. Hun fikk derfor medisiner som skulle hjelpe henne med å gå ned i vekt, samt legemidler for å stimulere eggproduksjonen.

Sakte men sikkert begynte Christina å få tilbake troen på at hun en gang skulle kunne bli mor, men hun legger ikke skjul på at de siste årene har vært ganske tøffe - både fysisk og psykisk.

– Jeg følte at ingen trodde på meg og at de mente at jeg var lat. Det ble mye fravær på meg i den perioden, sier hun. – Jeg blir av og til sint på verden. Jeg har en venninne som blir gravid bare hun ser på samboeren og jeg synes det er så urettferdig at noen har det så lett.

– Det er så mange mennesker der ute som blir gravide ved uhell. De kaller det uhell, jeg kaller dem heldigst i verden!

Kan bli bedre med alderen

Årsaken til PCOS er ukjent, men man tror at det til en viss grad kan være arvelig. Tilstanden er kronisk, men lege Jan Mellembakken sier det er faktorer som tyder på at det kan bli bedre med alderen.

– Man antar at kvinner med PCOS har flere egg i eggstokken enn andre, kanskje dobbelt eller tredobbelt så mange. Alle kvinner i fertil alder taper cirka 1000 egg per måned. Når kvinner med PCOS er rundt 35årsalderen, kommer de ned på det nivået som er normalt for andre og de får mer regelmessig mens.

– For noen kan det bety at de blir spontant gravide som 38åring, noe de ikke har oppdaget fordi de er så vant til at mensen er borte, sier han.

– Betyr dette at kvinner med PCOS er fruktbare lengre enn andre?

– Det er faktisk noe man forsker på, men som ikke er helt avgjort ennå. Men det kan hende at kvinner med PCOS er fruktbare ett til to år lengre enn normale kvinner. Det kan også hende at disse kvinnene kommer i overgangsalderen ett til to år senere enn andre.

LES OGSÅ: Synne Charlotte fikk store byller i ansiktet etter fødselen

ENDELIG FORELDRE: Nå håper Christina og Jøran at Leander kan få bli storebror snart. Foto: Privat
ENDELIG FORELDRE: Nå håper Christina og Jøran at Leander kan få bli storebror snart. Foto: Privat Vis mer

Ble gravid til slutt

Lykken skulle heldigvis snu for Christina og Jøran. Etter en spontanabort og ytterligere ett år på medisiner, lyktes hun endelig med å bli gravid. For tre og et halvt år siden fikk hun sønnen Leander.

– Han er en fantastisk godgutt! Etter at jeg fikk ham har jeg ikke hatt så mye smerter i magen og syklusene er blitt noenlunde normale, forteller hun.

– Men jeg tar fortsatt medisiner og håpet er å få et barn til. Følelsene og tankene går opp og ned hele tiden. Noen dager er gode og jeg er veldig optimistisk, mens andre dager føler jeg at det aldri kommer å gå.

LES OGSÅ: - Dere kan jo bare adoptere! Kommentaren ufrivillig barnløse ofte får.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer