Percentilskjema: Ditt barn skal følge sin kurve

Vil du sjekke ditt barns vektkurve? Her kan du printe ut percentilskjema for ditt barn.

STANDARDSKJEMA: WHO har laget percentilskjema etter målinger i forskjellige etniske regioner, hvor også norske data inngår. Foto: NHI.no
STANDARDSKJEMA: WHO har laget percentilskjema etter målinger i forskjellige etniske regioner, hvor også norske data inngår. Foto: NHI.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når barnets vekt og vekst sjekkes på helsestasjonen benyttes et percentilskjema. De fleste helsestasjoner benytter WHO vekststandard, som er anbelfalt av nasjonale retningslinjer og Helsedirektoratet for barn i alderen 0-5 år.

WHO standard for normalvekt viser store variasjoner på hvor store babyer er ved 7 måneders alder.

Som foreldre er det viktig at du ser at babyen din legger på seg jevnlig og virker tilfreds - det er det viktigste redskapet du har for å se om din baby er sunn og frisk. 

Barnet skal følge sin egen vekstkurve

Percentilskjema er basert på undersøkelser hvor det er definert en normalpopulasjon i de ulike aldersgruppene.

Skjemaet skal først og fremst brukes for å se at ditt barn følger sin egen kurve. Et større fall eller økning i kurven kan indikere at barnet er sykt.

Slik skal du lese percentilskjemaet

La oss si at du har en gutt som er 7 måneder og veier 7.8 kilo. Han ligger da på 15 percentil i skjemaet. Men kan da si at 14% av normalpopulasjonen av gutter, på samme alder veier mindre, og 74% veier mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer