<b>STANDARDSKJEMA:</b> WHO har laget percentilskjema etter målinger i forskjellige etniske regioner, hvor også norske data inngår. Foto: NHI.no
STANDARDSKJEMA: WHO har laget percentilskjema etter målinger i forskjellige etniske regioner, hvor også norske data inngår. Foto: NHI.no Vis mer

Percentilskjema: Ditt barn skal følge sin kurve

Vil du sjekke ditt barns vektkurve? Her kan du printe ut percentilskjema for ditt barn.

Når barnets vekt og vekst sjekkes på helsestasjonen benyttes et percentilskjema. De fleste helsestasjoner benytter WHO vekststandard, som er anbelfalt av nasjonale retningslinjer og Helsedirektoratet for barn i alderen 0-5 år.

WHO standard for normalvekt viser store variasjoner på hvor store babyer er ved 7 måneders alder.

Som foreldre er det viktig at du ser at babyen din legger på seg jevnlig og virker tilfreds - det er det viktigste redskapet du har for å se om din baby er sunn og frisk. 

Barnet skal følge sin egen vekstkurve

Percentilskjema er basert på undersøkelser hvor det er definert en normalpopulasjon i de ulike aldersgruppene.

Skjemaet skal først og fremst brukes for å se at ditt barn følger sin egen kurve. Et større fall eller økning i kurven kan indikere at barnet er sykt.

Slik skal du lese percentilskjemaet

La oss si at du har en gutt som er 7 måneder og veier 7.8 kilo. Han ligger da på 15 percentil i skjemaet. Men kan da si at 14% av normalpopulasjonen av gutter, på samme alder veier mindre, og 74% veier mer.

Men som sagt er dette ikke essensielt - ditt barn har sin egen kurve og sammenligningen mot andre barn er ikke viktig, så lenge barnet holder seg innenfor de ytre grensene for normalvekt og høyde.

LES OGSÅ: Kan babyer bli for tykke? 

Her kan du printe ut skjemaene:

LES OGSÅ: Ble paffe da de fikk høre den nyfødte babyens vekt

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: