<strong>GRAVID OG KREFT:</strong> Etter denne første føflekken med kreftceller i, fikk Pia fjernet 25 andre som også var farlige. FOTO: Maria Tuxen Hedegaard
GRAVID OG KREFT: Etter denne første føflekken med kreftceller i, fikk Pia fjernet 25 andre som også var farlige. FOTO: Maria Tuxen Hedegaard Vis mer

Gravid og kreft:

Pia var høygravid - og fikk kreft

På den store magen oppdaget legen plutselig en stor føflekk – med kreft i. Da den og senere mange flere var fjernet, ville Pia bare glemme alt sammen og fortsette som før.

Publisert

Hun var til vanlig svangerskapskontroll og brettet opp blusen så legen kunne måle magen hennes.

- Hva er det du har der?

Han tilkalte kolleger for å se på føflekken, og den hyggelige praten om fødsel og baby – Pias tredje - ble plutselig til en alvorlig samtale om kreftformer og timebestilling ved onkologisk avdeling ved nærmeste sykehus, i Vejle.

- Jeg hadde vært en helt vanlig gravid kvinne som taklet det kjempebra og kunne alt – og plutselig var jeg høygravid og hadde fått kreft, sier Pia Fosnæs (43), som hadde en krevende jobb som trendspotter i motebransjen, med månedlige reiser til Paris.

Når hun hadde fri, var hun fitnessinstruktør for seks-åtte grupper som hun trente hver uke.

LES OGSÅ: Christine følte seg ung og udødelig. Så fikk hun kreft

25 nye kreft-flekker

Etter denne første føflekken med kreftceller i, fikk Pia fjernet 25 andre som også var farlige. Det puttet hun raskt i glemmeboka. Hun fortsatte livet som før, uten å ta hensyn til at hun faktisk hadde vært alvorlig syk.

Seks år senere åpner hun døren til det hvite huset med utsikt mot sjøen. Familien har bare bodd her et år, men Pia føler seg hjemme. For første gang på mange år.

- Før bodde vi i et kjempestort, arkitekttegnet hus, der alt var perfekt. Men det jeg husker best derfra er alle de krokene hvor jeg satt og gråt, sier Pia.

Hun serverer hjemmelaget mangoyoghurt med kokosflak og blomster, og ingefærshots med chili. Det er ikke tilfeldig. For den svangerskapskontrollen skulle i tidens løp endre alt for Pia.

LES OGSÅ: - Norge er i verdenstoppen når det gjelder dødelighet av føflekkreft

Redd for at barnet var skadet

To dager etter svangerskapskontrollen lå hun på en benk på sykehuset mens legene stakk nåler gjennom den stramme magehuden hennes. Før de kom så langt, hadde de diskutert hvordan de skulle gripe det an. For med et så stort foster i magen kunne ikke Pia legges i full narkose.

<strong>REDD:</strong> Pia var redd for at barnet var skadet av kreften, men da sønnen ble født var han velskapt. - Det var en lettelse, sier hun.
REDD: Pia var redd for at barnet var skadet av kreften, men da sønnen ble født var han velskapt. - Det var en lettelse, sier hun. Vis mer

De måtte ty til den nest beste behandlingen for å redde mor og barn: Lokalbedøvelse - og så skrape bort så mye vev de kunne uten å skade barnet.

Likevel var Pia overbevist om at akkurat det hadde skjedd. Først da sønnen tre måneder senere ble lagt på brystet hennes og hun kunne telle alle de bitte små fingrene og tærne og kom til ti, lot hun seg overbevise: Ungen var velskapt, tross kreften.

- Det var en kjempelettelse å få ham ut og se at han var helt som han skulle være. Og da kunne jo jeg bare fortsette livet akkurat som før, forteller Pia med et selvironisk smil.

Det var det hun gjorde. Hun lot som ingenting, ignorerte sykdommen og holdt fasaden, som hun selv sier. Ettersom føflekken på magen var vekk, overveide hun overhodet ikke å sykemelde seg. Hun ville fortsatte for fullt i den krevende jobb sin og reise som før. Heller ikke på fritiden trappet hun ned. Heller ikke det faktum at hun bare ti dager etter fødselen måtte få fjernet nok en føflekk, denne gangen fra brystet, fikk henne til å tenke seg om.

Føflekken så mistenkelig ut, mente legene, og senere viste den seg da også å ha farlige celleforandringer.

LES OGSÅ: Therèse (26) fikk slag mens hun var gravid

Vanskelig å slappe av

- Jeg fikk ikke bearbeidet det og hadde det elendig, men ville ikke innrømme det. Jeg var rett og slett redd for å ta det innover meg, for hva ville da skje? Jeg brukte all energi på å få både andre og meg selv til å tro at jeg hadde det fint. Hver ledige time i kalenderen var fylt opp, og sånn skulle det være, mente jeg, forteller Pia.

Men de neste tre årene måtte enda 25 føflekker fjernes fra huden hennes. Til tross for dette klarte hun å kjøre på, selv om det ble vanskeligere og vanskeligere for henne å roe ned og slappe av. (Psst: I 2015 var det 37 nordmenn som fikk diagnosen føflekkreft i øyet!)

Det første symptomet på at noe var helt galt, var søvnproblemer. Minutter med våkentid ble til timer hver eneste natt. Dagene gikk med til jobb, plikter og gruppeaktiviteter.

- Jeg sov ikke om natten, så derfor måtte jeg drikke masse kaffe på dagen og spise ekstra mye sukker for å holde meg våken. Jeg lyttet ikke lenger til det kroppen min forsøkte å fortelle meg. Jeg passet den krevende jobben min, og på fritiden kjørte jeg på med påtatt overskudd og energi. Jeg var den tøffe jenta som klarte alt til tross for alvorlig sykdom.

Trøttheten fikk henne til slutt til å oppsøke legen sin. Da hun satt på kontoret hennes og sa at hun faktisk ikke hadde det noe særlig greit, brøt hun sammen i gråt.

I halvannen time satt hun sammen med legen og lettet sitt hjerte. Hun gikk med på å la seg sykemelde straks med diagnosen alvorlig depresjon. Fra den ene dagen til den andre var Pias tette kalender ryddet. Den inneholdt kun de to ukentlige avtalene med psykologen og legen. Resten av tiden var Pias.

- Jeg søkte ut i naturen og gikk lange turer. Jeg fant meg en bestemt brygge hvor jeg kunne sitte i timevis og bare se utover vannet. Jeg gjorde yoga, spiste lykkemat, badet om vinteren og sto på hodet på den brygga. Selv når det var skikkelig dårlig vær, var det som regel på brygga det var aller best for meg å være, forteller Pia om denne tiden.

LES OGSÅ: Babyen var en kreftsvulst

- Jeg kan ikke forstå at det betydde så mye for meg å holde fasaden

Med sin kunnskap om sunnhet fra utdannelsen som fitnessinstruktør valgte Pia også å legge om kostholdet sitt. Kaffe og sukker ble kuttet brutalt ut. Pia begynte å spise såkalt antiinflammatorisk, det vil si betennelsesdempende mat, eller lykkemat som hun selv kaller det.

Hun leste seg opp, kjøpte en mengde kokebøker og kunne raskt merke på kroppen at den rene maten gjorde henne godt. (Psst: 3 matvarer du kan spise så mye du vil av!)

- Det ga mening å spise på denne måten. Jeg fikk mye mer energi; maten boostet meg rett og slett i stedet for å tappe meg. Det var en veldig god følelse å gjøre noe bra for kroppen min, sier Pia.

Og i takt med at hun selv fikk det bedre, fikk hun lyst til å hjelpe andre også.

- Jeg hadde ikke noen motivasjon til å komme tilbake til den gamle jobben min. Jeg ville mye heller dele av kunnskapen jeg hadde fått ved å prøve den ut på meg selv, på egen kropp.

En ting var helt klar for henne: All undervisning skulle foregå ute og i naturen - personlig trening, yoga, meditasjon og mindfulness walk. I dag er det tre år siden Pia startet sitt eget firma. Kundene er helt alminnelige mennesker som vil ha hjelp til trening, kosthold – eller til rett og slett å finne tilbake til et godt liv igjen. Der har Pia mye å bidra med. For selv har hun funnet tilbake til livet. Hun har den helt riktige magefølelsen når hun går ut døren og tilbringer en hel arbeidsdag ved sjøen eller i skogen.

- Når jeg tenker tilbake på mitt tidligere liv, kan jeg ikke forstå at det betydde så mye for meg å holde fasaden - også overfor meg selv. På sett og vis er jeg glad for at jeg fikk stanset opp såpass tidlig i livet og innsett at jeg levde på en måte som var helt feil for meg. Tenk om jeg hadde skjønt det først da jeg var 65!

I dag kjenner jeg meg selv så godt at jeg kjenner alle kroppens signaler. Og jeg passer på meg selv, for jeg skal ikke ned dit igjen hvor jeg var, lover Pia.

- Jeg har det bra, er over kreften og velger å tro at det er fordi kropp og sjel har funnet ut hvordan de skal arbeide sammen.

Spis som Pia:

Pia sverger til såkalt antiinflammatorisk mat, det vil si mat som bekjemper betennelsestilstandene i kroppen som stjeler velvære, energi og søvn. Det første du bør gjøre er å renske kjøkkenskapene for søtt og usunt som får blodsukkeret til å gå amok – så du slipper å bli fristet.

Når du er i gang skal du bare spise når du er sulten, ikke når klokka sier at nå har du pleid å spise. Spis ikke etter kveldsmaten, og bit tennene sammen og motstå søtsuget.

Antiinflammatorisk mat minner om den klassiske middelhavsdietten med grønnsaker, frukt, krydder, krydderurter, fisk, nøtter og olivenolje. Sats dessuten på bønner, linser og fullkornsprodukter i stedet for ris og pasta, og begrens inntaket av poteter. Dessuten yoghurt og ost – og gjerne et glass vin til maten innimellom!

Til info: Denne saken er hentet fra det danske bladet Ude og Hjemme, som også eies av Aller Media.

LES OGSÅ: Jeanine (30) var lykkelig og gravid. Så fikk hun brystkreft

LES OGSÅ: Vanskelig å spise sunt? Her er de enkleste kostholdsrådene du kan følge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer