Pilotfrue:

«Pilotfrue» og Ulrik: - Vi skjønner godt at folk som sliter med å få barn går fra hverandre

Julianne og Ulrik har delt hele graviditetsprosessen på bloggen. Nå slipper de leserne enda nærmere i «Bloggerne».

PILOTFRUE: Under bloggnavnet «Pilotfrue» har Julianne Nygård delt mye om prøverørsforsøkene og frustrasjonen rundt problemene med å bli gravid. FOTO: TV2
PILOTFRUE: Under bloggnavnet «Pilotfrue» har Julianne Nygård delt mye om prøverørsforsøkene og frustrasjonen rundt problemene med å bli gravid. FOTO: TV2 Vis mer
Publisert

Bloggeren Julianne Nygård (27) har delt mye om vanskelighetene hun og ektemannen Ulrik Nygård (37) har hatt med å bli gravide. Etter to lange år med forsøk etter forsøk, og skuffelse over at prøverørsbefruktningen ikke fungerte, venter paret endelig barn. Veien dit har ikke vært enkel.

– Man ser for seg at det å bli gravid skal være kjempeenkelt, og ikke minst romantisk. Derfor kom det som et stort sjokk at vi ikke fikk det til, og det var forferdelig trist, forklarer Julianne, som går under bloggernavnet «Pilotfrue».

Paret planla å bli gravide under bryllupsreisen til Thailand, og ventet til og med til slutten av reisen med å forsøke, i redsel for å ødelegge andre del av reisen.

– Man har jo gått hele livet og vært «redd» for å bli gravid, og så finner man ut at det ikke var så lett likevel, sier bloggeren.

Paret, som så for seg at de to første årene av ekteskapet ville bli de to beste, tror nå de vil se tilbake på disse årene som de verste, med skyld i frustrasjonen de følte over befruktningsvanskene.

LES OGSÅ: Fødselsgave: - Etter ni måneder og en fødsel er det utrolig koselig for mor å få en gave for god innsats

– Å dele ga en følelse av terapi

Hvert tiende par i fruktbar alder er ufrivillig barnløse. I Norge sliter ett av seks par med å bli gravide, og når man har forsøkt i ett år uten å lykkes defineres man som ufrivillig barnløs. For mange blir løsningen å befruktes utenfor kroppen ved hjelp av prøverørsbefruktning.

Ifølge Helsenorge.no er det prøverørsbefruktning, på fagspråket kalt in vitro-fertilisering (IVF), som er den vanligste formen for assistert befruktning. Behandlingen blir brukt ved vansker med eggløsning, blokkerte eggledere og nedsatt sædkvalitet.

Gjennom bloggen har Julianne og Ulrik delt mye om ønsket om å bli foreldre, prosessen og forsøkene. Det var skummelt for paret å dele, fordi de aldri kunne vite hvordan forsøkene ville ende. Samtidig ga det å dele om prosessen en følelse av terapi for paret.

– Det å være så åpne om problemene har vært mye mer positivt enn negativt. Vi har fått mye respons fra andre i samme situasjon, og da har vi støttet hverandre. Vi føler vi har vært med på å fjerne litt av tabuet det er å slite med graviditet, og når vi merker verdien åpenheten vår har hatt for andre har det gjort situasjonen mye bedre, forklarer paret.

Julianne og Ulrik har blitt kontaktet av par som har holdt på med prøverørsbefruktning i mange år og gitt opp, men som på grunn av deres åpenhet om problemene har valgt å prøve en gang til - og lykkes.

– Å få sånne beskjeder gjør oss veldig glade, og det har også gitt oss håp og inspirasjon til å fortsette prosessen selv. Vi spiller ball og hjelper hverandre opp, og det har vært helt supert, sier piloten.

For Julianne har det vært godt å oppleve at hun ikke er alene om vanskelighetene.

– Jeg ønsker jo ikke at dette er noe folk skal slite med, men det er godt for meg at jeg ikke er den eneste. Det har jeg kjent mye på.

LES OGSÅ: Barneoppdragelse: Dette er det viktigste du kan gjøre for barnet ditt

Endelig gravid

Etter alt paret har vært igjennom kan de endelig juble over å kunne ønske sitt første barn velkommen om bare tre måneder.

– Det føles helt fantastisk! Det tok litt tid for oss begge før vi turte å senke skuldrene og klarte å glede oss, men nå trives vi veldig med det som har skjedd, og bekymringene for at noe skal gå galt er borte. Nå koser jeg meg med det å være gravid, og tenker at alt skal gå bra, forklarer Julianne.

Det er også på grunn av de tidligere mislykkede forsøkene at paret denne gangen ventet lenger enn før med å dele nyheten om graviditeten på blogg og sosiale medier.

– Vi hadde ikke lyst til å dele hvor glade vi var og få den «boosten», i tilfelle det ikke skulle gå bra, sier Ulrik.

Paret mener deres største styrke i graviditeten er at de klarer å ta uke for uke, dag for dag - og koser seg ordentlig med det å vente barn. I dag males babyrommet, og det er ikke mange ting som ikke er planlagt og på plass allerede.

– Vi kjøpte babyting allerede før det var noen baby i magen, og det er noe mange har reagert på. For meg har det likevel vært en glede. Jeg ble ikke lei meg av å se på en bamse, men syntes heller det var koselig, fordi jeg visste vi skulle komme i mål på en eller annen måte, og at vi skulle få et barn, sier den kommende moren.

I juni venter de sitt første barn. En liten gutt med navn Severin, oppkalt etter Ulriks oldefar.

– Det er et gammelt og unikt navn, noe vi synes er veldig stas. Vi ser for oss at kompisene skal kalle ham for Sev. Ha ha.

- Tror dere forholdet mellom dere og sønnen deres vil preges av at det var så vanskelig å bli gravid?

– Vi håper han skjønner hvor etterlengta han var. Alle barn er jo ønska, men han er jo litt ekstra ønska. Det tror vi han kommer til å kjenne på.

GRAVID: Om bare tre måneder blir Julianne og Ulrik foreldre til en liten gutt som skal hete Severin. FOTO: TV2
GRAVID: Om bare tre måneder blir Julianne og Ulrik foreldre til en liten gutt som skal hete Severin. FOTO: TV2 Vis mer

LES OGSÅ: Navnet du gir barnet ditt har langt mer å si enn du tror

Råder andre til å være åpne

Parets beste tips til andre i samme situasjon som den de har vært i er å være åpne om problemene, og lufte tankene sine til noen.

– Det handler ikke om at man trenger å være åpen til hele Norge, så lenge man har noen å snakke med. Det kan være familie, venner, kollegaer eller andre du kan åpne deg for. Jo mer åpen du er, jo mer forståelse vil du få når ting er vanskelig. Og den forståelsen trenger man når man står i det, forklarer Julianne.

Hun og Ulrik sier de vet om flere par som velger å skilles eller gå fra hverandre når de er i en slik prosess. Dette var aldri noe de vurderte selv, men de skjønner at frustrasjonen kan bli så stor at den kan ødelegge et forhold.

– Vi hadde mange rundt oss vi kunne snakke med. Hadde vi ikke hatt det hadde vi blitt gærne, og da hadde vi nok ikke vært sammen lenger vi heller. Så vi skjønner godt at folk som sliter med å få barn går fra hverandre, sier paret.

LES OGSÅ: Strever psykisk etter spontanabbort: - Jeg gråt og gråt, plutselig skulle jeg ikke bli mor likevel

Vil verne om barnet

Julianne og Ulrik har vært åpne og delt mye om graviditeten på bloggen, noe som har vist seg å være et tema mange av Juliannes lesere har meninger om. Hun valgte nylig å stenge kommentarfeltet på bloggen fordi hun tror det vil bli vanskelig for henne å bli kritisert på hvordan hun er som mor, og fordi hun ønsker å verne om deres kommende sønn.

– Jeg vil ikke at det skal være enkelt å si stygge ting om en person som ikke har valgt selv å være en del av dette bloggerlivet, forklarer Julianne.

Paret ønsker likevel å dele fra deres nye liv som foreldre, men har etter mye negativitet bestemt seg for å dele mindre av deres kommende sønn på bloggen enn det folk kanskje kunne anta.

– Det er mye dårlige folk der ute som vil andre vondt og som trykker andre ned. For meg fortjener ikke disse personene muligheten til å si stygge ting om ham, sier Ulrik.

Julianne er vant til at leserne hennes har meninger om alt hun gjør, men ønsker ikke ta diskusjonen med «mammapolitiet».

– Du kan ikke vinne mot «mammapolitiet». Noen sier du skal varme melka på en måte, mens andre mener noe helt annet. Det finnes hundre forskjellige løsninger på alt, og man kan ikke vinne den diskusjonen.

Paret er fast bestemte på at de vil forsøke å få et barn nummer to, men kommer til å vente en stund før de hiver seg på den samme prosessen igjen.

– Vi tar det som det kommer, og skjer det fort så er jo det fantastisk, sier Julianne.

LES OGSÅ: For ni år siden mistet Miriam sin 1 måned gamle datter i krybbedød. Etter flere år med redsel har hun nå fått en liten sønn

Nye i «Bloggerne»

Utover våren vil Julianne og Ulrik være å se i sin første sesong av serien «Bloggerne». Der vil de dele mye om vanskelighetene med å bli gravid, og de tar også seerne med gjennom et prøverørsforsøk, hvor man får se hele prosessen, både det hyggelige - og det mindre hyggelige.

– Vi viser mye følelser i «Bloggerne». Filmteamet er jo der uansett, om du har et dårlig øyeblikk, om du er glad - de er der, sier Ulrik.

De kommende foreldrene tror serien vil bringe leserne tettere innpå dem, og at man får muligheten til å bli kjent med dem forbi det Julianne setter opp av fin tekst og fine bilder.

– Det som kommer fram i serien er ekte, og det står vi for. Vi håper leserne blir bedre kjent med oss, for det er det vi ønsker med deltakelsen i programmet, sier paret.

LES OGSÅ: - Barn trenger fem ganger mer «ros» enn «ris»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer