Akutt syk:

– Plutselig ble Falk blå i ansiktet og forsvant i blikket

Hadde det samme skjedd igjen, ville foreldrene ringt 113 med en gang.

FALSK KRUPP: For noen uker siden opplevde Annette og Ole Martin Fostås Degvold alle foreldres mareritt, da ett år gamle Falk brått fikk store pusteproblemer. FOTO: Privat
FALSK KRUPP: For noen uker siden opplevde Annette og Ole Martin Fostås Degvold alle foreldres mareritt, da ett år gamle Falk brått fikk store pusteproblemer. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– På det verste fryktet vi at vi kom til å miste ham, forteller Ole Martin Fostås Degvold (35).

Sammen med ektefellen Annette (30) opplevde han for noen uker siden alle foreldres store skrekk, da minstemann i familien, ett år gamle Falk, brått fikk pusteproblemer.

Det hele startet da Falk ble hentet i barnehagen. De ansatte informerte om at han var litt pjusk, at han var sliten og at han hostet. Formen ble gradvis dårligere ut over kvelden og da Annette skulle gi sønnen en nattakos, fikk han plutselig en voldsom hoste.

– Han forsøkte å hive etter pusten, men det klarte han ikke. Det var som om han fysisk ikke kunne trekke inn pusten, forteller hun.

Paret hadde aldri opplevd lignende tidligere, men Annette hadde en mistanke om at det kunne dreie seg om falsk krupp. Da pusteproblemene bare ble verre tok Ole Martin med seg Falk ut på verandaen, mens Annette ringte legevakten.

– Vi hadde hørt at kjølig luft kan hjelpe og hosten ble mindre, men han strevde fortsatt med å puste og leppene hadde begynt å bli lilla. Ventetiden på å få svar fra legevakta var nesten uutholdelig og det var sekundet før vi ringte etter ambulanse, men omsider fikk vi svar. Jeg forsøkte å bevare roen for å forklare situasjonen på best mulig måte, noe som ikke var spesielt enkelt, og de sa vi kunne komme ned på legevakta med en gang, forteller hun.

Et skremmende syn

Hele familien, inklusiv storesøster Aria (6), kastet seg i bilen. På vei mot legevakten roet hosten seg noe, men pappa Ole Martin, som satt bak sammen med sønnen, forteller om et skremmende syn han sent vil glemme.

– Plutselig ble Falk helt blå i ansiktet og forsvant i blikket. Og da jeg tok ham ut av setet, hang han slapt med hele kroppen, forteller han.

Ved ankomst hos legevakten var Falk fortsatt veldig slapp og fikk komme rett inn til legen. Her ble han grundig sjekket av en lege som også mistenkte falsk krupp.

Falk fikk medisiner, blant annet gjennom forstøverapparat, og etter en liten stund kviknet han til. Lettet reiste familien hjem igjen, men faren skulle vise seg å ikke være helt over.

– Ting virket normalt og jeg la meg sammen med Falk for kvelden, forteller Annette.

– Men etter fire timer begynte Falk å hoste voldsom igjen og strevde nok en gang med å puste inn. Ole Martin ringte legevakta med en gang og fikk beskjed om å komme ned igjen. Her ble han møtt av en ny lege som hadde god erfaring med falsk krupp og som henviste ham videre til barneavdelingen ved Sykehuset i Vestfold.

– Plutselig ble Falk blå i ansiktet og forsvant i blikket

Ble lagt inn for overvåkning

På sykehuset blir det endelig bekreftet at pusteproblemene skyldes falsk krupp. For sikkerhetsskyld beslutter legene at Falk bør legges inn til overvåkning, så far og sønn tilbringer natten på sykehuset.

Annette og Ole Martin forteller at det ble lite søvn på dem den natten, men alt i alt er de takknemlige for måten de ble mottatt på.

– Dagen etter fikk vi reise hjem med forstøvermedisin dersom hosten skulle forverre seg igjen. Det ga oss en enorm trygghet, fordi den medisinen hadde hatt god effekt tidligere, forteller Ole Martin.

– Etter at vi kom hjem måtte vi gi medisin et par ganger. Krupphosten varte i cirka tre dager, men han fortsatte å hoste i flere uker etterpå. Den kom spesielt mens han sov.

Viktig å vite at det kan komme brått

Annette og Ole Martin er fortsatt preget av hendelsen og er innforståtte med at det kan skje igjen. Men nå som de har fått kunnskap om falsk krupp og vet at det finnes medisiner som gir god effekt raskt, oppleves det ikke like skummelt som første gang.

– For andre foreldre er det viktig å være klar over hvor fort det kan gå. Falk var helt frisk og fin da vi leverte i barnehagen, men på kvelden fryktet vi for livet hans. Det gikk så utrolig fort og kom brått på, sier Annette.

– Man hører veldig tydelig forskjell på vanlig hosting og falsk krupp. Hosten er veldig hard og skarp uten stopp, og barnet strever med å få puste. Det kan virke som om pusterørene er blokkerte og det kan oppleves veldig dramatisk.

Dersom dette hadde skjedd igjen, hadde de ringt 113 med en gang.

– Vi ble informert om at dersom vi er i tvil på om vi skal ringe legevakt eller ambulanse, ring alltid ambulansen. Hadde det ikke vært for at vi bor så nærme legevakt og sykehus, vet vi ikke hvordan dette ville endt. Vi er evig takknemlige for den hjelpen vi fikk, sier hun.

Vanligst hos barn under seks år

Falsk krupp er ifølge lege Benjamin Andersen hos Hjemmelegene AS, en betennelsestilstand i de øvre luftveiene som vanligvis oppstår hos barn i alderen seks måneder til seks år.

Det er forholdsvis vanlig da en belgisk studie viste at blant fem til åtte år gamle barn hadde hele 15,5 prosent hatt minst én episode av krupp, mens fem prosent hadde hatt tre eller flere anfall.

Vanlige symptomer er en hard, gjøende hoste og anstrengt åndedrett. Tilstanden skyldes som regel et virus og kan starte som en vanlig forkjølelse.

– Symptomene kommer som oftest om kvelden, ettersom hevelsen i luftveiene øker når barnet ligger nede. Barnet har vanligvis god allmenntilstand og sjeldent høy feber, forklarer Andersen.

– Området like nedenfor stemmebåndene, subglottis, er det trangeste området av de øvre luftveiene, og utgjør det kritiske området ved denne tilstanden. Subglottis-ødemet blokkerer i større eller mindre grad luftstrømmen, og kan føre til pusteproblemer og gjøende hoste. Stress og hurtig pust forverrer symptomene.

Ved lette tilfeller av falsk krupp er det derfor ofte tilstrekkelig å ta barnet opp av sengen for å redusere trykket i slimhinnen. Dersom barnet puster tungt, bør det sitte helt oppreist i foreldrenes fang. Er barnet slapt, slitent eller dersom det fortsatt puster veldig tungt, bør lege kontaktes.

Tablettform av steroider og eventuelt inhalasjon med adrenalin gis ved behov for akutt lindring. Symptomene går vanligvis tilbake i løpet av 48 timer.

– Det varerier hvor uttalte eller alvorlige symptomer man får. Mange har kun kortvarige og ikke kraftige symptomer, mens andre er hardere rammet og kan ha behov for behandling på eller utenfor sykehus, sier han.

– Falsk krupp kan i verste tilfelle medføre behov for oksygenbehandling og eventuelt respiratorbehandling, men dette oppstår svært sjeldent. Prognosen for et enkelt tilfelle av falsk krupp er god, men barnet har større risiko for å få det igjen. Ved gjentagende falsk krupp kan barnet utstyres med orale steroider som tas ved symptomdebut.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer