Gå i søvne

- Plutselig våknet jeg midt på natta av at han stod over meg, klar til å tisse

Sønnen (14) går i søvne - vil ikke delta på klassetur og fotballcup.

BARN SOM GÅR I SØVNE: Søvnunderskudd kan være en mulig årsak til at noen går i søvne. FOTO: NTB Scanpix
BARN SOM GÅR I SØVNE: Søvnunderskudd kan være en mulig årsak til at noen går i søvne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss har en eller flere morsomme historier fra da vi har gått i søvne, og i sosiale medier kan man finne utallige komiske filmsnutter av søvngjengere.

Men hos noen kan søvngjengeri skje så ofte at det kan virke hemmende.

KK har snakket med en mamma til en gutt på 14 år, som av hensyn til sønnen ønsker å være anonym. Fra fireårsalderen til han var rundt 11 år gammel, var han hver eneste natt oppe og spankulerte i søvne. Han er fortsatt plaget, men ikke like ille som før.

Moren forteller at søvngjengeriet kan arte seg på ulike måter.

– Ofte får jeg et forvarsel i form av at han skriker og er redd. Det høres som at noen skal ta ham og noen ganger kan han komme løpende ut av rommet sitt, helt desperat i blikket. Andre ganger virker han helt vanlig og det er vanskelig å vite om han faktisk sover eller er våken.

– Han kan for eksempel komme rolig ut fra rommet sitt og slå på PlayStation i stua, eller spørre etter ting. Han kan også begynne å lage mat eller gjøre saker han ikke gjør til vanlig. Som regel starter jeg med å spørre om han er våken og da kan han svare ja selv om han ikke er det. Noen ganger kan han nesten gå inn i en diskusjon om det.

Går på do i søvne

Å gå på do mens man sover synes å være en klassisk hendelse blant søvngjengere, i alle fall hvis man skal tro mye av det som legges ut i sosiale medier.

Enkelte eksperter mener også at det å gå til sengs med full blære, faktisk kan være en årsak til søvngjengeri hos noen.

Moren KK har snakket med, forteller at sønnen hennes flere ganger har våknet opp på baderommet, uten å helt skjønne hvordan han har kommet seg dit. Hun forteller også om en episode hvor det nesten gikk galt.

– For noen år siden, i forbindelse med et arrangement, var vi på en telttur like ved et vann. Jeg fikk ikke sove ordentlig, fordi jeg var så redd at han skulle gå i søvne ned til vannet. Han elsker nemlig å bade. Plutselig våknet jeg midt på natta av at han stod over meg, klar til å tisse, ler hun.

Kan føre til ulykker

Men selv om søvngjengeri kan føre til mange komiske episoder, medfører det også en risiko for ulykker.

I verste fall kan personer bruke farlige verktøy som kniver, eller forsøke å gjøre komplekse oppgaver som å klatre eller kjøre bil.

Så langt har 14-åringen ikke vært utsatt for noen farlige episoder, da moren våkner raskt om hun hører at han er oppe og går. Men på grunn av faren for å ramle ned og skade seg, kan han ikke lenger ligge i loftsengen han hadde før.

– Når jeg ser at han går i søvne, snakker jeg rolig til ham og følger ham tilbake til senga. Men det er ikke alltid han er like medgjørlig, så da forsøker jeg å roe ham ned først. Men jeg rister aldri i ham for å vekke ham, da jeg har hørt at man ikke skal vekke folk som går i søvne, sier moren.

Søvngjengeriet er også en årsak til at han gruer seg for å bli med på fotballcuper, leirskole og klasseturer.

– Jeg er ikke redd for å sende ham av gårde på ting, men han vil ikke selv fordi han er redd for å få mareritt og gå i søvne.

– Han ville for eksempel ikke delta på en fotballturnering hvor alle skulle sove i samme klasserom, men han synes det var greit å være med på en telttur med skolen hvor han kun delte telt med bestekompisen. Da følte han seg mer trygg fordi det var bare en dag og fordi han var sammen med en person han kjenner godt, sier moren.

Kan være arvelig

Søvngjengeri kan ifølge forskerne være arvelig. Studier viser at så mange som 80 prosent av de som går i søvne har slektninger som også går eller har gått i søvne.

Dette stemmer også for 14-åringen, da faren hans slet med det samme.

– Vi bor ikke lenger sammen, men faren hans er det man kan kalle et mer ekstremt tilfelle, forteller moren.

– Heldigvis har sønnen min blitt mye bedre de siste par årene. Han kan fortsatt gå i søvne, men nå har han faktisk ikke gjort det siden i sommer. Jeg håper derfor at han blir helt kvitt det på sikt.

Aller vanligst hos barn

Søvngjengeri er ifølge professor Bjørn Bjorvatn hos Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer ved Universitetet i Bergen vanlig. Man regner med at minst 20 til 30 prosent av befolkningen har gått i søvne minst en gang i løpet av livet.

Det er aller vanligst hos barn og blir mer og mer sjeldent jo eldre man blir. De fleste slutter med det før de er 15 år gamle.

Som regel går man i søvne akkurat i det man går fra dyp søvn og over i lettere søvn. De fleste går derfor i søvne de første tre-fire timene etter at de har lagt seg, i den perioden hvor det er mye dyp søvn.

– Det er forklaringen på at forekomsten reduseres med årene, fordi mengden dyp søvn reduseres med årene. Akkurat hvorfor vet man ikke, men det regnes som en forstyrrelse i mekanismene som regulerer normal søvn, sier Bjorvatn.

Enkelte medisiner ser ut til å øke risikoen, men det er vanligst at dette skjer uavhengig av medikamenter. Spesielt hos barn er medikamenter sjeldent det som utløser søvngjengeri.

Bør ikke vekkes

Søvneksperten bekrefter at det er anbefalt å ikke vekke et barn som går i søvne. Årsaken er at det kan utløse aggressiv atferd.

– For å forhindre at barnet går i søvne må man passe på at barnet får nok søvn hver natt, det vil si unngå å få søvnunderskudd. Man bør også gi febernedsettende ved feber.

– I ekstreme tilfeller kan medikamenter være aktuell behandling, men det er veldig uvanlig hos barn. Det gjelder mer hos voksne som går i søvne og for eksempel utøver vold eller seksuelle handlinger.

– Ellers bør man unngå å la barnet ligge i overkøye og helst ha soverom på bakkenivå, samt sørge for at man sikrer vinduer og dører.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer