Gå i søvne

- Plutselig våknet jeg midt på natta av at han stod over meg, klar til å tisse

Sønnen (14) går i søvne - vil ikke delta på klassetur og fotballcup.

BARN SOM GÅR I SØVNE: Søvnunderskudd kan være en mulig årsak til at noen går i søvne. FOTO: NTB Scanpix
BARN SOM GÅR I SØVNE: Søvnunderskudd kan være en mulig årsak til at noen går i søvne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss har en eller flere morsomme historier fra da vi har gått i søvne, og i sosiale medier kan man finne utallige komiske filmsnutter av søvngjengere.

Men hos noen kan søvngjengeri skje så ofte at det kan virke hemmende.

KK har snakket med en mamma til en gutt på 14 år, som av hensyn til sønnen ønsker å være anonym. Fra fireårsalderen til han var rundt 11 år gammel, var han hver eneste natt oppe og spankulerte i søvne. Han er fortsatt plaget, men ikke like ille som før.

Moren forteller at søvngjengeriet kan arte seg på ulike måter.

– Ofte får jeg et forvarsel i form av at han skriker og er redd. Det høres som at noen skal ta ham og noen ganger kan han komme løpende ut av rommet sitt, helt desperat i blikket. Andre ganger virker han helt vanlig og det er vanskelig å vite om han faktisk sover eller er våken.

– Han kan for eksempel komme rolig ut fra rommet sitt og slå på PlayStation i stua, eller spørre etter ting. Han kan også begynne å lage mat eller gjøre saker han ikke gjør til vanlig. Som regel starter jeg med å spørre om han er våken og da kan han svare ja selv om han ikke er det. Noen ganger kan han nesten gå inn i en diskusjon om det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer