Pneumokokksykdom

Publisert
Sist oppdatert

Pneumokokker kan gi sykdom hos både barn og voksne. Pnemokokker kan være årsak til lungebetennelse, bihulebetennelse og ørebetennelse. Av og til kan infeksjonen får et alvorligere forløp, som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Dette kan i verste fall føre til varig skade eller død.

De alvorlige tilfellene ser vi hos de yngste barna, i den eldre del av befolkningen og hos personer med spesielle risikofaktorer som f.eks. dårlig immunforsvar, alvorlige hjerte eller lungesykdom eller andre kroniske sykdommer.

Årlig rammes 60-80 barn under 2 år av alvorlig pnemokokksykdom. De fleste barna har på forhånd vært friske og ikke spesielt disponert for sykdommen. Dette er bakgrunnen for innføringen av pnemokokkvaksinen til barn under 2 år.

Det finnes mer enn 90 ulike pnemokokkbakterier. Pnemokokken streptococcus pneumoniae er den som blir vaksinert mot, og som har gitt alvorlig sykdom hos barna under 2 år. Eldre barn vil ha mindre utnytte av denne vaksinen, siden andre pnemokokktyper er mer vanlige ut over 2 års alder.

Hvis foreldre til barn født før 01.01.06 ønsker at deres barn skal ha vaksinen, må utgiftene dekkes av den enkelte. Det er lege som har ansvar for å rekvirere vaksinen som er på resept. Det kan imidlertid avtales lokalt om denne vaksinasjonen skal utføres i regi av helsestasjonen eller hos fastlegen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer