Politiet: - Lever inn laserpekeren din!

Flere barn har fått alvorlige øyeskader.

MANGE ULIKE TYPER: Øyelege advarer foreldre mot å la barna leke med laserpekere og laserpenner. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
MANGE ULIKE TYPER: Øyelege advarer foreldre mot å la barna leke med laserpekere og laserpenner. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar ble det fullstendig ulovlig å eie og bruke sterke laserpekere i laserklasse 3 og 4 uten spesiell godkjenning fra Statens Strålevern.

Har du fortsatt en liggende kan du levere den til politiet før 1. juli - etter denne datoen risikerer du å få bot.

Barn med alvorlige øyeskader

En av årsakene til forbudet er blant annet at flere barn har fått alvorlige øyeskader etter bruk av laserpekere.

– Flere barn har mistet skarpsynet ved laserstråling slik at de ikke lenger kan fokusere blikket på skriften i en bok, på veien når de sykler eller de har problemer med å se ballen i ballspill. De aller sterkeste laserpekerne kan også føre til hudskader og er brannfarlige, sier seksjonssjef Tone-Mette Sjømoen i Statens strålevern.

LES OGSÅ: Advarer mot slike leker

SVÆRT FARLIG: - Å få sterk laser rett inn på øyet kan gi varig skade, sier overlege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Helse Bergen
SVÆRT FARLIG: - Å få sterk laser rett inn på øyet kan gi varig skade, sier overlege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Helse Bergen Vis mer

Hadde lyst rett inn i øynene

Overlege Nils Bull ved Øyeavdelingen på Haukeland Universitetssykehus forteller at han for noen år siden behandlet ei jente som hadde lekt med en ulovlig importert laser.

Jenta som var rundt ti år gammel, hadde lyst med den sterke laseren rett inn i øynene.

– Hun ble så fasinert av å se på lyset og de morsomme fargene hun fikk i øyet, forteller Bull. – Når man ser direkte på laserlyset på denne måten, vil det gå inn gjennom pupillen og rett inn på netthinnen og skarpsynet. Laseren lager et lite brennmerke der du minst av alt ønsker å få det og dette er en varig skade.

Bull forklarer at denne typen skader vil gjøre det svært vanskelig å lese eller å fokusere på gjenstander. – Det vil være irriterende fordi du hele tiden får en «grå flekk» der du fokuserer og som flytter seg når du flytter blikket, forklarer han.

LES OGSÅ: Dette sommerleketøyet er livsfarlig for barn under syv år!

NØKKELRING MED LASER: Disse nøkkelringene som var å få kjøpt i Ungarn inneholder en høyere laserstyrke enn det som er tillatt. Foto: Rapex
NØKKELRING MED LASER: Disse nøkkelringene som var å få kjøpt i Ungarn inneholder en høyere laserstyrke enn det som er tillatt. Foto: Rapex Vis mer

Forveksles med leketøy

Skadelige lasere kan finnes i penner og lommelykter som ifølge Statens Strålevern gjerne er pyntet med barnslige motiv som gjør det lett å forveksle med et leketøy. Mange kjøper slike ting på ferie i Syden uten å tenke over at det kan være skadelig.

Men hvordan kan man vite om laserpekeren man besitter er ulovlig? Ifølge Statens Strålevern skal sterke laserpekere være merket med advarselssymbol og laserklasse 3R, 3B eller 4.

Man kan imidlertid ikke alltid stole på at informasjonen som er oppgitt er riktig. Er du usikker på laserpekeren din er ulovlig, kan det være lurt å levere den inn for å unngå bot.

LEKEPISTOL: Rapex advarer mot dette kinesiskproduserte leketøyet som har vært til salgs i Frankrike og som inneholder farlig laser. Foto: Rapex
LEKEPISTOL: Rapex advarer mot dette kinesiskproduserte leketøyet som har vært til salgs i Frankrike og som inneholder farlig laser. Foto: Rapex Vis mer

- Ikke la barna leke med svakere laserpenner!

Forelesningspenner med laser som blir brukt for å peke på tavler er som regel merket med laserklasse 2 og derfor ikke inkludert i dette forbudet.

Overlege Nils Bull mener man allikevel bør være forsiktig med å la barn få leke med disse. – Selv om et lite streif neppe gir skade, ville jeg vært veldig skeptisk til å lyse med disse laserne rett i øynene, sier han.

I følge Statens strålevern har det også vært rapportert om skader på øynene etter at barn har lekt med laserpenner som er i laserklasse 2. Selv om det ikke finnes et direkte forbud mot disse, kan laserpekere i klasse 2 ifølge Leketøyforskriftene være ulovlige når de inngår som en del av leketøy.

Rapex er et EU-system hvor man rapporterer om farlige forbrukerprodukter som har vært til salgs i medlemslandene. Her er det kommer det frem at det i Europa blir solgt mange leketøy med laser i klasse 2, de fleste produsert i Kina.

LES OGSÅ: Nå må trampolinene ha nett

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer