Rusbruk tenåringer

Politiet melder om at ungdom helt ned i 15-årsalderen bruker kokain

Bør foreldre være bekymret?

KOKAINBRUK BLANT TENÅRINGER: Rusmidler som kokain blir i dag blant annet solgt via sosiale medier. FOTO: NTB Scanpix
KOKAINBRUK BLANT TENÅRINGER: Rusmidler som kokain blir i dag blant annet solgt via sosiale medier. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I forrige uke postet Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon i Oslo et ganske oppsiktsvekkende innlegg på Facebook hvor de advarte mot en skremmende utvikling blant ungdommene i området;

«For noen helger siden sovnet en femten år gammel gutt av på fest. Han var beruset. Kompisene blåste kokain opp i nesen hans. De hadde sett en norsk tv-serie hvor det ble gjort, og synes det var kult og spennende».

Guttene var ifølge Dagbladet trolig inspirert av NRK-serien «Exit», hvor en av hovedpersonene blåser kokain opp i nesa på en person mens han ligger i koma på sykehuset.

Avsnittsleder Johan Benitez understreker ovenfor Dagbladet at Facebook-innlegget ikke var ment som kritikk mot NRK, men at de ønsker å belyse at rusbruken blant unge har økt og at holdningen til rus har blitt mer liberal.

Forholdsvis lite utbredt

Sturla K. Naas Johansen er seksjonsleder hos Rustelefonen. Han forteller at illegale rusmidler ofte blir solgt via sosiale medier og da spesielt Snapchat.

Dette betyr at tenåringer i dag strengt tatt ikke behøver å ha direkte befatning med kriminelle miljøer for å få tak i disse ulovlige stoffene.

Men selv om tilgjengeligheten sånn sett har blitt større, understreker han at dette ikke er noe gjennomsnitts-ungdommen driver med.

– Kokainbruk er forholdsvis lite utbredt, også blant voksne og unge voksne. Undersøkelser viser at i overkant av seks prosent av de i alderen 16 til 34 år har prøvd kokain noen gang i løpet av livet. Blant videregående elver i Oslo har rundt to prosent forsøkt stoffet noen gang, sier han.

En rapport laget av Folkehelseinstituttet i 2018 viser at cannabis er det mest utbredte illegale rusmidlet blant norske ungdommer. Kokain var det nest mest brukte illegale rusmidlet i undersøkelsene og at det tredje mest brukte er ecstasy/MDMA.

Tar dårlige valg i fylla

Kokainbruk blir ofte forbundet med den mer velstående delen av befolkningen, noe «Exit» serien illustrerer.

Men Johansen mener episoden med femtenåringen som fikk kokain blåst inn i nesen, heller ikke er representativ blant den såkalte «vestkant-ungdommen».

– Jeg skjønner at foreldre reagerer da det jo er ganske oppsiktsvekkende at så unge tenåringer har befatning med kokain, men det er også ganske oppsiktsvekkende at en femtenåringen er døddrukken på fest.

– Alkohol spiller en viktig rolle i dette bildet, da dette er eksempel på et dårlig valg man tar i fylla. Dersom man kan unngå overdreven bruk av alkohol blant ungdom, kan man demme opp for mye ulovlig rusbruk, sier han.

Ifølge Store medisinske leksikon forekommer det over hele verden dødsfall på grunn av kokainoverdose eller kokainrus. Risikoen ved engangsbruk av kokain er for det første knyttet til rusvirkningene med at man tar flere sjanser, noe som kan føre til ulykker.

– Kokain er svært avhengighetsdannende og kan medføre komplikasjoner. Det er jo svært uvanlig at en frisk ungdom dør av å ha brukt kokain en gang, men i kombinasjon med alkohol kan det gi farlige komplikasjoner som hjerte- og karproblemer, sier Johansen.

– Kokainbruk kan også gi psykiske følger som angst og depresjon, mens noen kan bli aggressive og utagerende. Jo yngre man er, desto mer sårbare er man overfor ulike farer.

En annen farlig komplikasjon av kokainoverdose er ifølge Store medisinske leksikon overoppheting, og har høy dødelighet. Gjentatt bruk av kokain over lengre tid kan muligens føre til langvarige funksjonsforstyrrelser og skader i sentralnervesystemet.

Vanskelig å oppdage

Det kan ifølge Johansen være vanskelig for foreldre å oppdage om barnet deres har brukt kokain.

Det sikreste beviset er at man finner rester etter stoffet eller utstyr som dispensere, rør og små skjeer som brukes til å sniffe det.

Kokain er et rusmiddel som kan virke irriterende på slimhinnene i nesen og på neseborene, slik at eksem rundt nesen og at man er snufsete kan også være tegn. Dette kan imidlertid også skyldes noe så enkelt som en forkjølelse og foreldre må derfor være forsiktige med å ta dette som tegn på rusmisbruk.

– Når vi hos Rustelefonen får henvendelser fra bekymrede foreldre stiller vi en rekke kontrollspørsmål. Vi spør for eksempel om hvordan det går med barnet på skolen, om barnet følger opp fritidsaktiviteter, kommer seg opp om morgenen eller har et høyt pengeforbruk. Man kan ikke trekke konklusjoner ut i fra enkeltfaktorer, men det er grunn til bekymring om totalbildet tilsier det, sier Johansen.

– Hvis foreldre har en dårlig magefølelse, er det som regel en grunn til det. Men det behøver ikke skyldes bruk av rusmidler, det kan kanskje skyldes angst, depresjon eller andre psykiske problemer.

Det viktigste foreldre kan gjøre for å forebygge bruk av farlige rusmidler er ifølge Johansen å rett og slett å bry seg og tørre å sette grenser.

– Vær opptatt av hvem barnet ditt henger med, ha kontakt med andre foreldre ved overnattinger, kjør barnet ditt til og fra fester og vær tydelig på hva du mener om rusmidler og alkoholbruk. Pass på at du gjør det med omsorg uten å være kontrollerende, da det kan virke mot sin hensikt, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer