Politiet og ordføreren er enige: - Alle foreldre kan føle seg trygge på sikkerheten rundt årets 17. mai-tog

Ordfører Marianne Borgen i Oslo sier hun har forståelse for at foreldre føler seg usikre etter den senere tids terroraksjoner.

OPPFORDRER TIL DELTAGELSE I BARNETOGET: Marianne Borgen, ordfører i Oslo, håper på ekstra stor deltagelse i årets barnetog: Foto: Oslo kommune/Sturlason
OPPFORDRER TIL DELTAGELSE I BARNETOGET: Marianne Borgen, ordfører i Oslo, håper på ekstra stor deltagelse i årets barnetog: Foto: Oslo kommune/Sturlason Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg skjønner at dette er noe foreldre snakker om og tenker på, men alle kan føle seg trygge på at sikkerheten rundt årets 17. maitog er så godt ivaretatt som overhodet mulig - både når det gjelder synlige og mer usynlige tiltak, sier Oslos ordfører Marianne Borgen.

Etter at terrorister flere steder i Europa har angrepet store folkemasser med lastebil, har hun forståelse for at dette er et tema som opptar foreldre i forbindelse med nasjonaldagen.

Hvorvidt frykten for terror vil ha en påvirkning for deltagelsen i årets barnetog, har hun imidlertid ikke helt oversikt over ennå.

– Men normalt sett deltar det over 30 000 barn i barnetoget her i Oslo og vi har ingen grunn til å tro at det blir færre i år, sier hun.

Borgen oppfordrer at så mange som mulig deltar i årets barnetog og peker på hva denne datoen står for og hvilken betydning den har for oss nordmenn.

– Barnetoget i Oslo er kanskje verdens største barnefest og måten vi feirer nasjonaldagen på er en av de vakreste måtene vi kan feire demokrati og frihet på. Vi satser derfor på at årets feiring blir fantastisk flott, med en stor folke- og barnefest og mange hyggelige arrangementer på skolene - akkurat som tidligere år, sier hun.

LES OGSÅ: Vi er mer redd for ting som sjelden forekommer enn hjemmeulykker og trafikkulykker

VERDENS STØRSTE BARNEFEST: Vanligvis deltar over 30 000 barn i Oslos barnetog. Foto: Oslo kommune/Scanpix NTB - Linn Cathrin Olsen
VERDENS STØRSTE BARNEFEST: Vanligvis deltar over 30 000 barn i Oslos barnetog. Foto: Oslo kommune/Scanpix NTB - Linn Cathrin Olsen Vis mer

Ekstra sikkerhetstiltak under årets feiring

Selv om Politiets sikkerhetstjeneste den 10. april oppjusterte trusselnivået i Norge på bakgrunn av blant annet hendelsene i London og Stockholm, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST at man ikke bare kan sette likhetstrekk mellom de forskjellige landene.

Norge er i all hovedsak et trygt og stabilt land. Det er viktig å påpeke at andre europeiske land med en høyt andel av fremmedkrigere og en mer sentral plass i globale terrororganisasjoner, har et fiendebilde som gjør dem mer sannsynlige mål for terrorangrep enn det Norge er, sier han.

I Oslo er det Oslo politidistrikt som har ansvar for sikkerheten under barnetoget. Johan Fredriksen, leder for felles enhet for operativ tjeneste, sier de forstår at folk kan føle uro i forbindelse med de hendelser som har skjedd i Europa.

– Men for politiet er det svært viktig å understreke at vi gjør det vi kan for å beskytte befolkningen, samt forebygge og forhindre eventuelle hendelser i Norge. Politiet skal gjøre vårt for at 17. mai blir et flott arrangement, og oppfordrer alle til å feire nasjonaldagen slik de pleier, sier hun.

Grøndahl forteller at det blir iverksatt noen flere sikkerhetstiltak under årets 17. maifeiring enn det har blitt gjort tidligere år.

– Dette er forebyggende tiltak for å unngå uønskede hendelser. Vi iverksetter de tiltak vi mener er nødvendige – og de vil være både synlige og usynlige. Politiet samarbeider med en rekke andre aktører som har et selvstendig ansvar for mest mulig trygge og gode 17. mai arrangementer.

– Vi oppfordrer alle til å bruke byen som vanlig, og at publikum melder fra til politiet dersom de reagerer på noe eller noen. Vi skal legge til rette for en trygg og flott nasjonaldag der barna står i sentrum!

LES OGSÅ: Viktig huskeregel hvis du havner i en terrorsituasjon

Noe lavere deltagelse i år enn tidligere

Disen skole er en av Osloskolene som har lagt ut informasjon på nettsidene sine som avslører at foreldre er opptatt av sikkerheten på 17. mai. Her vises det til beredskapsplan for 17. mai, som er utarbeidet i tett samarbeid med politiet og som justeres i forhold til gjeldende trusselvurdering.

Det er også presisert at det ikke foreligger noen konkret trussel mot barnetoget eller andre arrangementer på 17. mai.

Assisterende rektor ved Disen skole, Geir Ueland, har i forkant av feiringen planlagt en gjennomgang av enkle beredskapsrutiner for foreldre som skal være med i barnetoget.

– Beredskapsrutinene fra Oslo kommune er ikke nye i år, men blir jo justert og forbedret fra år til år. Det som er nytt i år er at jeg vil ha en gjennomgang med foresatte som skal være ledsagere i toget, i et kort møte før vi drar. Dette har vært gjort skriftlig tidligere, nå tar vi et kort møte fordi det er viktig å sikre at de som er med vet rutinene med å telle barn og krysse de ut etter som de blir hentet igjen på Rådhusplassen, forklarer han.

Ueland sier at de nøyaktige tallet for hvor mange barn som skal delta i barnetoget ikke er klare ennå, men at det kan se ut som at det er noen færre i år. Han vil imidlertid ikke spekulere i årsaker til dette.

– Jeg har ikke fått noen henvendelser angående bekymring for terror. De henvendelsene jeg har fått er fra foresatte som er bekymret for at det er for langt å gå for 1. klassinger, sier han.

– Vi er av den oppfatningen at det er trygt og vi oppfordrer foresatte til å sende barna til barnetoget på 17. mai!

LES OGSÅ: Se knutereglene for rosarussen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer