<strong><b>POTTETRENING:</strong></b> Det å skulle slutte med bleier kan virke uoverkommelig, men ifølge denne seksbarnsmoren kan det gjøres veldig enkelt. Foto: NTB Scanpix
POTTETRENING: Det å skulle slutte med bleier kan virke uoverkommelig, men ifølge denne seksbarnsmoren kan det gjøres veldig enkelt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pottetrening: Kan man bli bleiefri på tre dager?

Metoden fra USA kan visstnok få barnet til å slutte med bleier på rekordtid!

Publisert
Sist oppdatert

Når bør man starte pottetreningen og hvor lang tid tar det å bli kvitt bleiene?

Amerikanske Lora Jensen er mor til seks barn og har stor erfaring med hva som virker og ikke virker på dette området. 

Hun mener at alle barn kan starte pottetrening når de er 22 måneder gamle og at de kan bli bleiefrie på bare tre dager dersom man følger noen enkle råd.

Rådene kommer hun med i sin bok «3 Day Potty Training» som har oppnådd stor popularitet i USA og som har vært omtalt på tv-kanaler som NBC og ABC, samt i en rekke store foreldremagasiner, som en av markedets mest effektive pottetreningsmetoder.

LES OGSÅ: 7 tips som gjør pottetreningen til en lek

Hennes tre viktigste råd om pottetrening er:

1. Barnet skal lære å lytte til kroppen sin

Minn barnet hele tiden om at det selv må si ifra når det skal på potten. Du skal ikke spørre om barnet må på do. Det er barnet selv som skal ha kontroll over situasjonen. Dersom barnet tisser i buksene, skal du forklare barnet at det neste gang må si ifra. Dette må gjøres hver eneste gang det skjer, pottetrening krever tålmodighet og man lykkes ikke nødvendigvis etter de første få «uhellene».

2. Barnet skal være motivert, ikke distrahert

For å lykkes på bare tre dager er det viktig at de tilbringes hjemme uten distraksjoner som nettbrett og tv, ting som barnet nok vil synes er mer spennende. Vær også selv tilstede i nuet med barnet ditt, slik at dere sammen kan lykkes med prosjektet. Husk å feire hver gang barnet har hatt en suksessfull tur på potten. Du kan for eksempel danse en liten gledesdans eller gi barnet et klistremerke i en egen «regnskapsbok». Det motiverer til flere pottebesøk. 

3. Gå 100% inn for prosjektet

Du må ha tro på at metoden virker og at barnet ditt snart vil slutte med bleien. Din tro smitter over på barnet og gir det ro til å lære. Kast eventuelt alle barnets resterende bleier, slik at det ikke gir deg mulighet til å tenke «vi tar en pause med pottetreningen og forsøker igjen en annen gang».

LES OGSÅ: Disse potteklistremerkene gir barna belønning for å tisse i potten

<strong>MOTIVER BARNET:</strong> Du kan for eksempel gi barnet et klistremerke i en egen «regnskapsbok» hver gang det bruker potten, tipser seksbarnsmoren Lora Jensen.  Foto: NTB Scanpix
MOTIVER BARNET: Du kan for eksempel gi barnet et klistremerke i en egen «regnskapsbok» hver gang det bruker potten, tipser seksbarnsmoren Lora Jensen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De fleste vil trenge mer tid på å slutte med bleier

Åse Lauritzen er helsesøster ved Kragerø Helsestasjon. Hun tror de aller fleste foreldre nok må regne med at det vil ta lengre tid enn tre dager å få barnet helt bleiefri. 

– Spesielt når de er yngre enn to år. Men jeg sier absolutt ikke at det er umulig, barn er så forskjellige. Hos noen er det bare «dette fikser jeg!» med en gang. Men de aller fleste vil nok trenge litt mer tid, det er en ting man skal lære seg på lik linje med det å lære å spise selv, sier hun.

Vanlig å starte pottetrening i toårsalderen

Lauritzen sier dette med bleieslutt vanligvis er noe man snakker med foreldrene om på toårskontrollen. Hennes erfaring er at de fleste foreldre da har begynt å tenke på dette med pottetrening, men at det kan være individuelle forskjeller i hvordan foreldrene håndterer det. 

– Noen foreldre er litt tilbakeholdne og er redde for å sette krav til barnet. De ønsker at det skal gå av seg selv og lar barnet få bestemme veldig mye sjøl. Men mange barn trenger å få fortalt hvordan det skal være, sier hun.

– Andre igjen stiller kanskje for høye krav til barnet. De setter barnet på do eller holder det over vasken når det bare er rett over året. Det kan fort bli litt for høye krav for et lite barn. Man skal ikke være redd for å sette krav til barnet, men det gjelder å finne en gylden middelvei!

LES OGSÅ: Mener man bør starte pottetreningen før toårsalderen

<strong>VIKTIG MED MYE ROS:</strong> - Det er ikke noe nederlag om det ikke kommer noe, eller om man har et lite uhell, mener helsesøster Åse Lauritzen. Foto: NTB Scanpix
VIKTIG MED MYE ROS: - Det er ikke noe nederlag om det ikke kommer noe, eller om man har et lite uhell, mener helsesøster Åse Lauritzen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Viktig at det kjennes positivt å sitte på potten

Når man starter pottetreningen tipser Lauritzen om at det kan være lurt å sette opp faste tider for dobesøket, for eksempel at man går på do en halv time etter at barnet har spist. Men noe av det viktigste foreldrene kan gjøre, er å sørge for at barna oppfatter dobesøket som en positiv ting. 

– Man kan for eksempel ta med seg en dobok for å gjøre det så hyggelig som mulig, og barna kan få være med foreldrene på do for å se at dette er en naturlig ting som alle gjør. 

– Og så er det bra å gi barna mye ros, uansett om det kommer noe i potta eller ikke. Det er ønskelig at barna får en god mestringsfølelse, men det skal ikke ligge veldig prestasjon i dette. Det er ikke noe nederlag om det ikke kommer noe, eller om man har et lite uhell, understreker hun.

– Man kommer i havn til slutt uansett!

LES OGSÅ: 7 tips for å hjelpe ditt sjenerte barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer