Prematur baby: Hvorfor føder noen for tidlig?

- Flere årsaker til at enkelte har større risiko for å føde tidlig. Fem prosent av alle barn som fødes er premature.

FOR TIDLIG FØDT: Med dagens helseteknologi vil barn som er født etter uke 30 som regel klare seg helt fint. Foto: NTB Scanpix
FOR TIDLIG FØDT: Med dagens helseteknologi vil barn som er født etter uke 30 som regel klare seg helt fint. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For tidlig fødsel er fødsel som skjer før uke 37 i svangerskapet. Et vanlig svangerskap varer i cirka 37-42 uker, fødsel før denne tid regnes som tidlig eller prematur. 

Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at cirka fem prosent av norske barn fødes for tidlig. Men hva er egentlig årsaken til at noen barn blir født for tidlig? 

Mange årsaker til for tidlig fødsel

Ifølge jordmor Marit Karlstrøm, svarlege hos Lommelegen.no, kan det være mange årsaker til at noen fødes for tidlig.

Det avhenger litt av hvilken graviditetsuke mor er i. Det kan for eksempel skyldes infeksjon i fosterhinnene som kan føre til en sprekk i fosterhinnene og som etter hvert vil føre til en rieaktivitet.

– Svangerskapsforgiftning, forliggende morkake og morkakeløsning kan også starte fødselen tidligere enn forventet. Svikt i livmorhalsen kan være et tegn på at fødselen nærmer seg, mens tvillingfødsler og for mye fostervann kan også skape rieaktivitet og for tidlig fødsel, sier hun.

Jordmor Marit Karlstrøm Foto: Privat
Jordmor Marit Karlstrøm Foto: Privat Vis mer

Vanskelig å forutse for tidlig fødsel

Karlstrøm sier det ikke er lett å forutsi hvem som vil føde for tidlig. – Men hvis man har en del tegn på fødselstart, kan man ta en test for å se om man er i faresonen. Det er ikke vist noe særlig nytteverdi av den, men den blir brukt endel.

– Det er imidlertid stor risiko for for prematur fødsel hvis man har født for tidlig før. Dersom man har født for tidlig før, vil man få en litt tettere oppfølging for å se om man kan unngå at det skjer igjen.

Ifølge Helsenorge.no kan symptomer på for tidlig fødsel være blødning fra skjeden, rier, nye smerter i ryggen eller at vannet går. Dersom du får noen av disse symptomene, bør du snarest tilkalle hjelp.

LES OGSÅ: De fleste for tidlig fødte klarer seg bra

Fødselen kan noen ganger forsinkes

Når fødselen er i gang, kan den ikke stoppes. Men jordmor Karlstrøm forteller at det finnes flere forskjellige tiltak for å forsøke å forsinke fødselen, beroende på hvilke symptomer man har. Dette for å gi barnet mulighet til å vokse litt til.

Enkelte kvinner har for svak livmorhals, noe som øker risikoen for for tidlig fødsel da livmorhalsen ikke klarer å holde på barnet.

 – Hvis mor har forkortet eller svak livmorhals, kan en sette på en cerclage slik at en kan «holde igjen» mormunn til en er kommet langt nok i graviditeten. Dette gjøres ved at en gynekolog syr et bånd rundt livmorhalsen slik at den blir sterkere. 

– Dersom rieaktiviteten er stor, kan man gi behandling med Tractocile. Dette vil kunne utsette fødselen noen dager, kanskje nok til at en kan få gitt lungemodning til fosteret og den kan få tid til å virke, sier hun.

NYFØDT PREMATUR BABY: I enkelte tilfeller kan man forsøke å forsinke fødselen, slik at babyen kan få vokse seg litt større. Foto: NTB Scanpix
NYFØDT PREMATUR BABY: I enkelte tilfeller kan man forsøke å forsinke fødselen, slik at babyen kan få vokse seg litt større. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kjønnshormon kan forebygge for tidlig fødsel

Progesteron er et kvinnelig kjønnshormon som finnes naturlig i kroppen. Det kan tas som en stikkpille i skjeden eller som en injeksjon og kan forhindre for tidlig fødsel. Ifølge Helsenorge.no har studier vist at ved behandling av kvinner som har hatt tidligere prematur fødsel, vil 36 av 100 kvinner som tok progesteron, føde for tidlig. Tallet var 43 av 100 når kvinnene fikk en placebo, altså en pille uten virkestoff. 

– Bruk av progesteron har vist en nytte for å redusere risiko for tidlig fødsel, spesielt hos de som har hatt dette tidligere eller har forkortet livmorhals.

–Det er forøvrig ikke vist noe nytte i å ha sengeleie for mor for å unngå fødsel, dette har bare økt ubehaget hos mor og kan gi økt risiko for blodpropp, sier jordmor.

Normalt å ha kynnere

Dersom man engster seg for å føde for tidlig, mener Karlstrøm det kan være lurt å ha en god gjennomgang med jordmor om hva rier og kynnere er.

– Jordmor kan gi viktig informasjon til mor om hva hun skal følge med på og hva som er normalt. Det er normalt å ha kynnere og de kan øke etter hvert som ukene går og barnet vokser. Det kan også øke på for hvert svangerskap, sier hun. 

LES OGSÅ: - Jordmor hjalp meg kjenne morslykken!

FORSKER PÅ GRAVIDES KOSTHOLD: Anne Lise Brantsæter har sett på om det var forskjeller i kostholdet hos de som fødte for tidlig og de som ikke gjorde det. Foto: Privat
FORSKER PÅ GRAVIDES KOSTHOLD: Anne Lise Brantsæter har sett på om det var forskjeller i kostholdet hos de som fødte for tidlig og de som ikke gjorde det. Foto: Privat Vis mer

Sammenheng mellom kost og prematur fødsel

Anne Lise Brantsæter er seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. Hun er en av forskerne som jobber med dataene Folkehelseinstituttet har samlet gjennom Den norske mor og barn-undersøkelsen. 

Dette er en helt unik studie hvor mer enn 90 000 gravide kvinner har besvart spørreskjema i perioden 1999-2008.

Et av spørreskjemaene tar for seg kvinnenes kosthold i svangerskapet og basert på denne har forskerne funnet en sammenheng mellom kosthold og for tidlig fødsel. 

– Kvinnene svarte på spørsmål om kosthold i første halvdel av svangerskapet. Etter at barna ble født har vi undersøkt om det var forskjeller i kostholdet hos de som fødte for tidlig og de som ikke gjorde det, forklarer Brantsæter.

Vanlig sunt kosthold er best

Hun sier det viktigste funnet fra undersøkelsen, er at de generelle kostrådene om å spise variert, regelmessig og mye grovt og grønt, er gode kostråd.

Forskerne fant nemlig ut at kvinner som hovedsakelig spiser mye grønnsaker, frukt og grovt brød, eller som har et tradisjonelt norsk kosthold med mye fiskeprodukter og poteter, har en lavere risiko for å føde tidlig enn kvinner som spiser mye usunn mat som pølser og chips.

Resultatene tyder også på at det er viktigere for gravide å øke inntaket av grove og grønne matvarer, enn det er å totalt unngå å spise pølser og pizza. 

Også et stort inntak av sukkerholdig drikke som brus og saft kan ifølge studien øke risikoen for prematur fødsel. 

Kan være mange årsaker til prematur fødsel

Men det kan ifølge Brantsæter være mange andre årsaker til at enkelte føder for tidlig, blant annet røyking og mødrenes vekt før svangerskapet.

– En rekke studier har vist at BMI er av stor betydning for svangerskapslengden ved at både undervekt (lav BMI) og overvekt (høy BMI) øker risikoen. Andre faktorer som øker risikoen er blant annet høyt blodsukker, høyt blodtrykk, lav fysisk aktivitet, røyking, å ha født for-tidlig i et tidligere svangerskap, tvillingsvangerskap med mer, sier hun.  

LES OGSÅ: Anette og Liv-Tone fødte ekstremt premature tvillinger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer