For tidlig fødsel er fødsel som skjer før uke 37 i svangerskapet. Et vanlig svangerskap varer i cirka 37-42 uker, fødsel før denne tid regnes som tidlig eller prematur.
Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at cirka fem prosent av norske barn fødes for tidlig. Men hva er egentlig årsaken til at noen barn blir født for tidlig?
Mange årsaker til for tidlig fødsel
Ifølge jordmor Marit Karlstrøm, svarlege hos Lommelegen.no, kan det være mange årsaker til at noen fødes for tidlig.
– Det avhenger litt av hvilken graviditetsuke mor er i. Det kan for eksempel skyldes infeksjon i fosterhinnene som kan føre til en sprekk i fosterhinnene og som etter hvert vil føre til en rieaktivitet.
– Svangerskapsforgiftning, forliggende morkake og morkakeløsning kan også starte fødselen tidligere enn forventet. Svikt i livmorhalsen kan være et tegn på at fødselen nærmer seg, mens tvillingfødsler og for mye fostervann kan også skape rieaktivitet og for tidlig fødsel, sier hun.
Vanskelig å forutse for tidlig fødsel
Karlstrøm sier det ikke er lett å forutsi hvem som vil føde for tidlig. – Men hvis man har en del tegn på fødselstart, kan man ta en test for å se om man er i faresonen. Det er ikke vist noe særlig nytteverdi av den, men den blir brukt endel.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger