Ettbarnsforeldre:­

Presset om å få flere barn er i ferd med å forsvinne

Det blir stadig mer akseptert å «bare» ha ett barn.

MOR, FAR OG BARN: Stadig flere par velger å få bare ett barn, og det er den familiestørrelsen som øker mest i mange land. FOTO: NTB
MOR, FAR OG BARN: Stadig flere par velger å få bare ett barn, og det er den familiestørrelsen som øker mest i mange land. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

«Når kommer neste baby da? Dere må ikke vente for lenge, vet du». Mange har så vidt forlatt barselhotellet før spørsmålene fra foreldre, venner og kollegaer begynner å hagle inn. Det er liksom forventet at man skal ønske seg flere barn, en kjernefamilie med mor, far og minst to barn.

Selv opplevde jeg den første tiden som mamma som et sjokk med våkenetter og ustoppelig gråt (både fra babyen min og meg selv). Det siste jeg tenkte på var å få enda en baby, men det virket som det var det første alle andre tenkte på.

Statsminister Erna Solberg ber nordmenn lage flere barn, men det betyr ikke at en stor barneflokk er det riktige for alle.

Det er mange kvinner som opplever det presset, spesielt når første barn nærmer seg ett eller to år. Hvis de våger å gi uttrykk for at de ikke ønsker flere barn, får de gjerne høre lite gjennomtenkte kommentarer som «Stakkars ungen din som ikke får søsken» og «Du må tenke på alderdommen, vil du at ungen din skal være helt alene når du dør?»

Heldigvis er dette presset i ferd med å bli mindre, og ettbarnsfamilier er faktisk den familiestørrelsen som øker mest i mange land. Stadig flere par velger å få «bare» ett barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer