Prevensjon etter fødselen

Klar for to tette? Eller vil du vente litt? Isåfall - her er prevensjonsmetodene som passer for deg nå.

PREVENSJON ETTER FØDSEL: Minipiller, spiral og kondom er mest brukt Foto: NTB scanpix
PREVENSJON ETTER FØDSEL: Minipiller, spiral og kondom er mest brukt Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er mange som lurer på når de skal starte med prevensjon etter fødsel og ikke minst hvilken prevensjon de skal velge, forteller gynekolog Liv Bente Romundstad ved Spiren Fertilitetsklinikk og forsker ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.

Fullamming som prevensjon?

Hun forteller at mange lurer på om det er trygt å droppe prevensjon de første månedene når man fullammer

Gynekolog Liv Bente Romundstad: - Nei, fullamming er ikke sikkert. Foto: privat
Gynekolog Liv Bente Romundstad: - Nei, fullamming er ikke sikkert. Foto: privat Vis mer

- Svaret på dette er nei. Særlig dersom det er viktig å ikke bli gravid på nytt. Det er store variasjoner på hvor fort eggløsning og menstruasjonsblødninger kommer tilbake etter fødsel. Eggløsning kommer som kjent cirka 14 dager før blødning, så det er derfor svært vanskelig å være «trygg», sier gynekologen.

Jordmor Stine Lønne Wigestrand ved Oslo jordmor og ultralydklinikk   påpeker også at fullamming anbefales ikke om man ønsker sikker prevensjon.

- WHO uttaler at om kvinnen fullammer, nattammer og barnet er under seks måneder er sikkerheten relativt høy.  For kvinner i i-land som har tilgang til de ulike prevensjonsmetoder anbefales likevel å bruke disse. For kvinner i u-land der kunnskapen om, og tilgangen til prevensjon kan være nærmest fraværende, kan fullamming være en metode som vil gi pause mellom svangerskapene, forteller hun.

Hilde Katrine (26) fikk sjokk da hun leste av graviditetstesten - fikk to barn på under er år.

Jordmor Stine Lønne Wigestrand: - Start seks uker etter fødsel. Foto: privat
Jordmor Stine Lønne Wigestrand: - Start seks uker etter fødsel. Foto: privat Vis mer

Start rundt 6 uker etter fødselen

- Det anbefales å starte opp med prevensjon  6-8 uker etter fødsel, litt avhengig av hva slags prevensjon man velger. Det er jo rundt den tiden kvinnen vanligvis gjenopptar sitt seksualliv. Så lenge menstruasjonen ikke har kommet tilbake etter fødsel blir ikke kvinnen gravid, men hun vet ikke når den første eggløsningen skjer. Det vi vet er at det alltid er en eggløsning før menstruasjonen! Dermed blir det usikkert å vente på den første menstruasjonen etter fødsel. Da kan kvinnen allerede være gravid igjen, sier Lønne Wigestrand.

Dette kan du bruke

Gynekologen anbefaler disse prevensjonsmetodene etter fødsel: 

  • kondom
  • pessar
  • mini-pillen
  • «østrogenfri» p-pille
  • P-sprøyte
  • Spiral, enten vanlig kobberspiral eller hormonspiral (Mirena)

 

Må unngå vanlige p-piller ved amming

- Man bør unngå østrogenholdige prevensjonsmetoder under amming. Derfor skal man unngå vanlige p-piller. For noen er minipillen eller såkalte østrogenfrie p-piller et alternativ. For kvinner som har født er spiral et godt alternativ. Hvilken type spiral som passer best til den enkelte kvinnen avhenger av flere forhold. Hennes blødninger er viktig, dersom hun har store menstruasjonsblødninger i utgangspunktet kan en hormonspiral være et godt alternativ for mange, sier Romundstad.

HORMONSPIRAL: Så stor er den Foto: Mirena
HORMONSPIRAL: Så stor er den Foto: Mirena Vis mer

Anbefaler langtidsvirkende

Romundstads erfaring er at mange kvinner velger hormonspiral etter fødsel og er godt fornøyd med sitt valg.  

Jordmor Lønne Wigestrand  forteller at de på hennes klinikk anbefaler de aller fleste kvinner å benytte langtidsvirkende prevensjon; spiral (IUD) eller implantat. 

KOBBERSPIRAL: Kan brukes av deg som har født. Foto: NTB scanpix
KOBBERSPIRAL: Kan brukes av deg som har født. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det finnes på markedet 3 typer spiral; en uten hormon (kobberspiral) og to typer med hormon (gestagen). Implantatet (p-stav) inneholder også gestagen, et hormon som de aller fleste kvinner trygt kan bruke. 

- Vi anbefaler langtidsvirkende prevensjon først og fremst på grunn av høy sikkerhet knyttet til metoden, dernest det praktiske aspektet; prevensjonen er på plass og det er ikke noe kvinnen må huske på.

Les mer om hormonsprial

PLASSERING AV HORMONSPIRAL: Hormonspiralen plasseres i livmoren. Foto: Shutterstock ©
PLASSERING AV HORMONSPIRAL: Hormonspiralen plasseres i livmoren. Foto: Shutterstock © Vis mer

 

Hvis du ønsker å bli gravid igjen ganske snart

Om du trenger prevensjon kun kort tid, hvis du for eksempel planlegger å bli gravid raskt igjen, anbefaler jordmoren gestagen p-piller. 

- Langtidsvirkende prevensjon har en høy engangssum; på lang sikt ikke dyrt, men om den skal benyttes kun kort tid blir prislappen høy, forteller hun.

LES OGSÅ: Stine (18) trodde spiralen var helt sikker 

Alle prevensjonsmidler passer ikke alle

Alle prevensjonsmidler passer ikke for alle kvinner. En årsak kan være at metoden er medisinsk kontraindisert på grunn av kvinnens helsetilstand; for eksempel skal ikke en kvinne med koagulasjonsforstyrrelser i blodet bruke prevensjon med hormonet østrogen på grunn av økt risiko for å utvikle blodpropp. 

- Et annet eksempel kan være en kvinne som har vanskelig for å huske å ta p-pillen daglig; dette er ingen egnet metode fordi den da ikke er sikker nok. Et tredje eksempel kan være en kvinne som har kraftige menstruasjonsblødninger- og smerter; for henne vil ikke kobberspiralen være førstevalget da vi vet den kan gi økt blødning- og menstruasjonssmerte, avslutter jordmoren.

Diskuter: Stoler du på prevensjonen din? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer