Privat melkedeling - en ny og ikke helt risikofri trend

Privat melkedeling - en ny og ikke helt risikofri trend
Publisert
Sist oppdatert

En internasjonal trend er nå også kommet til Norge. Kvinner selger eller gir bort sin morsmelk via rubrikkmarkeder, nettforum eller Facebook. Men er det egentlig trygt? Helsepersonell mener det er grunn til å være skeptisk.

Ny trend - gammelt fenomen

- Å selge morsmelk privat er så absolutt en ny trend. Den har ikke kommet for fullt til Norge, men i USA og flere andre land er "melkedeling" blitt et hyppig omtalt begrep, sier Anne Grøvslien, leder ved Morsmelkbanken, Oslo Universitetssykehus. 

Selv om det er en ny trend, er det ikke et nytt fenomen. Hvis vi går mange år tilbake i tid, før morsmelkerstatningens inntog var "ammer" vanlig. Hvis en kvinne ikke kunne, eller ville amme barnet sitt, eller døde i barselfeber, kunne man ansette en "amme" som ammet barnet. Det var helst overklassen som hadde råd til dette, men det var ikke uvanlig at kvinner i andre samfunnsklasser også hjalp hverandre med å amme barn. 

Et sterkt ønske om å hjelpe 

Menneskelig morsmelk er den optimale mat for babyer. Morsmelken består av det babyen trenger til enhver tid og gir beskyttelse mot infeksjoner. Kvinner i dag har ofte god kunnskap om dette, og de aller fleste ønsker å amme barnet sitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer