Prøverørsbehandling

Prøverørsbehandling
Publisert
Sist oppdatert

Prøverør heter på medisinsk fagspråk In Vitro Fertilisering IVF og mikroinjeksjon ICSI. Prøverørsbehandling tilbys barnløse som har vært gjennom en utredning hos gynekolog eller fertilitetsklinikk, hvor det viser seg at de kan ha nytte av denne behandling. Les mer her om årsaker til ufrivillig barnløshet.   

Alminnelig IVF

Innebærer at ett eller flere egg hentes ut fra kvinnens eggstokker, befruktes med mannens sæd i en plastskål. Det tilsettes ca. 100,000 sædceller. Én av sædcellene må heretter selv befrukte egget. Senere føres det befruktede egget tilbake til kvinnens livmor. Her vil det befruktede egget feste seg i slimhinnen og utvikles videre som ved en naturlig befruktning.

 

Mikroinjeksjon (ICSI)

Eggene tas ut som ovenfor og plasseres i næringsvæske. Under mikroskopisk veiledning suges én enkelt sædcelle opp i en meget tynn pipette. Deretter gjennombores hinnen som omgir eggcellen og sædcellen deponeres inne i egget.

IVF og ICSI er behandling gjennom flere faser

  1. For å øke sjanse for et vellykket resultat starter behandlingen med en hormonbehandling som skal resultere i at et passende antall folikler (eggposer) utvikler seg tilfredsstillende. Samtidig undertrykkes kvinnens egne hormoner, slik at prosessen skal kunne styres best mulig.
  2. Etter 10-14 dager er eggene klare til uthentning. Dette sjekkes ved ultralyd. De ligger inni hver sin væskefyllte eggsekk.Når tiden er inne hentes eggene ut ved hjelp av en nål som stikkes inn gjennom skjedens bakvegg, mens kvinnen ligger på en gynekologisk benk. Hun får et smertestillende middel intravenøst.
  3. VED IVF: Eggene plasseres i skåler med næringsoppløsning for befruktningsforsøk og evt. videre dyrkning. Mannen leverer samme dag sæd. Sæden spesialbehandles slik at man sitter igjen med de sprekeste. i hver skål ligger 1 egg, og man tilsetter ca. 100 000 sædceller pr. skål. Håpet nå er at eggene skal befruktes og dele seg de neste døgnene.
    VED ICSI: Man velger ut noen spreke sædceller, trekker en og en opp i tynne glassrør, før de settes inn i eggcellen, samtidig som prosessen overvåkes via mikroskop.
  4. De befruktede eggene granskes nøye, og det beste egget suges opp i et plastrør som tilbakeføres til opp gjennom livmorhalsen og inn i livmoren, der håpet er at de bittesmå embryoene skal feste seg og utvikle seg normalt. Skulle det befruktes flere enn to egg , kan disse fryses ned og brukes senere. Tidligere satte man to egg inn, men dette har man blitt mer restriktiv med da tvillingesvangerskap og fødsel

Hvis ett av trinnene ikke lykkes har det dessverre ingen hensikt å forsette behandlingen. Alle må derfor være forberedt på at behandlingen kan bli avbrutt før egguthentingen eller før planlagt tilbakesetting av eggene. Dog vil de aller fleste som påbegynner behandling også få tilbakeført befruktede egg til livmoren. Det største problemet ved behandling med assistert befruktning er hvorvidt et befruktet egg fester seg i livmoren eller ikke. Man skal i denne sammenheng være klar over at det ved "naturmetoden" ikke er mer enn 20-25% som blir gravide pr. menstruasjonssyklus hos ellers normale par.

Hvor mange ender opp med et barn etter IVF/ICSI?

Dette varierer i fra sykehus til sykehus, klinikk til klinikk, men rundt halvparten av parene ender opp med barn etter fullført IVF-behandlng. I Norge er det fritt sykehusvalg - spør sykehuset om hvilke tall de har på dette. Private klinikker har også tall de legger frem på hvor mange som blir gravide med sine metoder.

Er barn født med IVF/ICSI like friske som andre barn?

JA! Risikoen for tvillingfødsel er noe større pga at det settes inn to egg. Tvillinger er alltid utsatt for litt større helserisiko i svangerskapet, men dette har ingen årsakssammenheng med selve unnfangelsen.

Koster behandlingen noe?

Ja, dessverre! I Norge må man betale en egenandel for medisiner, og konsultasjon, også når du velger å bruke det offentlige. Gjennom det offentlige koster 1 forsøk røft utregnet i underkant av 20 000 kroner. Private klinikker har varierende priser. Les mer om dette, og anbefalinger på www.fub.no

Vår historie: Hele 6 forsøk har de vært gjennom. Både via det offentlige og privat. De har gjort seg mange erfaringer, og vil dele med flere. Prøverør - vår erfaring 

Forum: Møt andre som venter på, gjennomgår eller har gjennomgått ivf/icsi i vårt forum
Forum for ufrivillig barnløshet 


 

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus 13.01.07
Kilder:
- www.rikshospitalet.no/kvinneklinikken/
- www.fub.no
- På vei, dr. Gro Nylander, 2002, Gyldendal fakta
- www.ivf.no
- Rikshospitalet 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer