Pseudotvillinger kan få et svært tett bånd

Søsken med mindre enn to års alderforskjell har mye til felles: -Men de kan også konkurrere ekstra mye med hverandre, sier pedagog.

PSEUDOTVILLINGER: Søsken som er født med mindre enn 18 måneders mellomrom, kan få et helt spesielt bånd. Foto: NTB Scanpix
PSEUDOTVILLINGER: Søsken som er født med mindre enn 18 måneders mellomrom, kan få et helt spesielt bånd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Helt fra de har vært veldig små har de hatt sin egen måte å kommunisere seg imellom på og de har hatt mye trygghet i hverandre, forteller Malin Solberg Lindbergsengen (31).

Hun er mamma til Zacharias (8) og Nathaniel (7) som er født med bare 11 måneders mellomrom, og som derfor er det man kaller «pseudotvillinger».

Hun forteller at det første halvåret etter at yngstemann ble født var utfordrende i forhold til søvn- og matrutiner. I tillegg hadde hun guttenes storebror Alexander (12) som var fem år den gangen.

Den perioden var preget av veldig lite søvn, frem til vi fikk samkjørt de litt. Det gikk bedre når de kunne få mat og sove samtidig. Det første året gikk også mye av tiden til bleieskift, det blir jo dobbelt opp som med tvillinger. Og alt tar mye lengre tid når man skal ut med to enn med bare en, sier hun.

Tøft å ikke få starte på skolen sammen

Guttene går nå i første og andre klasse på skolen og tilbringer mye tid sammen. Men Malin forteller at det var spesielt tøft for brødrene da Zacharias skulle begynne på skolen, mens Nathaniel fortsatt skulle være igjen i barnehagen.

– Nathaniel ville ikke være i barnehagen og det året var veldig tungt for han. Han er født i januar og ligger langt foran i masse, så vi vurderte om vi skulle søke ham inn på skolen ett år tidligere. Men vi valgte til slutt å ikke sette de i samme klasse fordi det er viktig for oss at de får være to individer og utvikle seg uten å bli sammenlignet på alt. For det blir de fort, sier hun.

LES OGSÅ: 8 ting du må vite om å få barn nummer to

NESTEN LIKE GAMLE:  Zacharias er bare 11 måneder eldre enn lillebroren Nathaniel. Foto: Privat
NESTEN LIKE GAMLE:  Zacharias er bare 11 måneder eldre enn lillebroren Nathaniel. Foto: Privat Vis mer

Definisjon på pseudotvillinger

Barnepedagog og ekspert på søskenrelasjoner, Elisabeth Schönbeck, forteller at det var den danske psykiateren Oluf Martensen-Larsen som først introduserte begrepet «pseudotvillinger».

Hans definisjon på pseudotvillinger er barn som er født med mindre enn 18 måneders mellomrom.

– Men det som kjennetegner pseudotvillinger, kan også ses i søskenrelasjoner med større aldersforskjell, sier hun.

– Når du har to bleiebarn, sier det seg selv at du ikke klarer å gi hvert enkelt barn like mye tid. Det er rett og slett ikke mulig. Og den som rammes mest av dette kan fort bli den eldste, fordi han eller hun plutselig ikke er mamma og pappas baby lengre – men «stor og flink». Som regel er det alltid slik at den yngste får lov til å være baby hvor lenge som helst, uansett hvor stor aldersforskjellen mellom dem er.

– Når de snakker om barn som får søsken litt for tett bruker psykologer ofte uttrykket detronisering, som egentlig betyr å avsette noen fra tronen. Et barn som har sittet på fanget hos mamma hver dag og som plutselig ikke får lov til det lengre fordi han har fått et søsken, kan oppleve å bli kraftig detronisert, sier hun.

Foreldre må ikke forsterke konkurransen

Schönbeck mener foreldre som har to så tette barn derfor bør være spesielt oppmerksomme på å ikke gjøre ting som kan forsterke konkurransen mellom barna.

– Dersom begge kjenner at de får like mye oppmerksomhet og kjærlighet, kan de ha stor glede av hverandre på lik linje med andre søsken. Da kjenner de at de ikke behøver å konkurrere og de kan leke med samme kamerater, ha felles leker og så videre.

– Foreldre kan noen ganger velge å gjøre ting litt enkelt for seg selv, ved at de kjører begge to til samme fotballtrening. Men dersom den yngste er veldig god i fotball og den andre lider, er det veldig viktig at foreldrene ser det. Alle barn liker ikke det samme. Kanskje det eldste barnet er bedre på å spille piano og da bør foreldrene la han få gjøre det slik at han får god selvtillit.

– Det er viktig at man ikke lar de to konkurrere mot hverandre og spesielt ikke om den yngste er bedre enn den eldste, mener hun.

LES OGSÅ: - Den perfekte aldersforskjellen er minst tre år

KONKURRERER MYE: Barnepedagog Elisabeth Schönbeck mener foreldre som har to så tette barn bør være spesielt oppmerksomme på å ikke gjøre ting som kan forsterke konkurransen mellom barna. Foto: Privat
KONKURRERER MYE: Barnepedagog Elisabeth Schönbeck mener foreldre som har to så tette barn bør være spesielt oppmerksomme på å ikke gjøre ting som kan forsterke konkurransen mellom barna. Foto: Privat Vis mer

Konkurransen kan ha både fordeler og ulemper

Malin kjenner seg igjen i at det fort kan bli mye konkurranse mellom to søsken som er født så tett, men sier at det både kan ha fordeler og ulemper.

– Nathaniel lærte seg raskere å gå og snakke, fordi han skulle være like bra som Zacharias. Og da Zacharias skulle slutte med bleie så ville Nathaniel også det, så de sluttet samtidig, smiler hun.

– Ved å ha en så tett lillebror har Zacharias utviklet en stor omsorgsevne for andre mennesker. Nathaniel er født med klumpfot og måtte ha skinner store deler av døgnet de første årene. Zacharias har derfor alltid hjulpet ham med å klare ting og han «reddet» alltid lillebroren når han kom i krangel med andre barn i barnehagen. Vi har måttet jobbe en del med at han ikke alltid skal føle at han må passe på, sier hun.

– De er veldig avhengige av hverandre og finner mye trygghet i hverandre, men de kan også slåss så busta fyker!

LES OGSÅ: Slik er hverdagen med en liten «attpåklatt»

SVÆRT KNYTTET TIL HVERANDRE: Malin forteller at brødrene alltid har hatt et tett forhold. Her sammen med storebror Alexander og pappa Erik. Foto: Privat
SVÆRT KNYTTET TIL HVERANDRE: Malin forteller at brødrene alltid har hatt et tett forhold. Her sammen med storebror Alexander og pappa Erik. Foto: Privat Vis mer

Kan få et tett bånd

Mona Bekkhus er førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun sier liten aldersforskjell mellom søsken, både kan ha positiv og negativ innvirkning på relasjonen dem imellom.

– Der hvor søsknene er født med kort mellomrom kan det føre til mer konflikter fordi de vil måtte konkurrer med hverandre om de «sosiale resursene» i familien. På den andre siden kan en slik nærhet i alder gi mulighet for å danne ett tett og omsorgsfullt sosialt «bånd» mellom søsken, sier hun.

– Men det er nok ofte andre faktorer som er viktigere enn aldersforskjellen, som blant annet temperament, og om søsknene har samme kjønn eller ikke. Vi vet fra forskning at søsken som er likere i temperament og personlighet oftere rapporterer mer intimitet og emosjonell støtte, altså mer positiv relasjon enn søsken som er mer ulike hverandre.

Bekkhus sier de to første leveårene kan være spesielt krevende for foreldre med pseudotvillinger, da de begge er veldig avhengige av omsorgsgiver.

– Og når barnet blir 3-4 år vil de være opptatt av «mine» og «dine» ting og det kan være vanskeligere å se det andre barnets perspektiver. Men i senere alder vil de ha noen nære de kan støtte seg på, de vil være mer likt utviklingsmessig og det vil være lettere å finne felles aktiviteter for hele familien. Spesielt i tenårene vil det å ha ett søsken tett i alder bidra til at man har noen man kan dele intimitet og følelsesmessige bånd sammen med, sier hun.

– Men dette vil i like stor grad være påvirket av både temperament, personlighet og kjønn. Det ser vi også i tvillingforskningen.

Utfordrende om den eldste er jente og den yngste er gutt

Barnepedagog Elisabeth Schönbeck mener at det kan være spesielt tøft for den eldste, dersom det er en gutt og den yngste er ei jente.

– Jenter utvikles ett til to år raskere enn gutter. Da kan det bli feil når foreldrene forventer at den eldste gutten skal være stor og dyktig, mens lillesøster kanskje får ekstra mye skryt fordi hun er så liten. Dersom foreldrene sier «klarer du ikke dette, se på lillesøster hun får det til», vil det knekke hans selvtillit. I familier som får gutt først og så jente, er det vanlig at storebror blir lillebror i oppførselen. Mens lillesøster går forbi storebror og blir storesøster i oppførsel, sier hun.

– Men den beste måten å skape en god søskenrelasjon for resten av livet er at begge barna kjenner seg like elsket og at de har fått like mye oppmerksomhet, i henhold til sin alder og modenhet. Og dette gjelder alle søsken – uansett aldersforskjell!

LES OGSÅ: 17 års aldersforskjell mellom barna

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer