Pubertet

Foto: Hemera ©
Foto: Hemera © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pubertet er den prosessen som finner sted når en kropp utvikler seg til å bli kjønnsmoden, og blir i stand til å forplante seg. Ja, du leste riktig, barnet ditt er i ferd med å bli voksen! Og du kan forberede deg på å bli bestemor! Forhåpentligvis ikke på 10-15 år enda, men muligheten er til stede! Det skjer store forandringer med barna i puberteten både fysisk og psykisk. Kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. 

  

Les også:- Når skal barnet få mobiltelefon?- Foreldre - unngå masefella! - Gi barna lommepenger!

Når vil puberteten starte hos mitt barn?Hos jenter starter puberteten ofte i 10-11 års alderen, og i 12-13 års alderen hos gutter. Her er det store individuelle variasjoner. Veksten mot fysisk modenhet flater ut etter 17-18 års alderen hos begge kjønn.

Menstruasjonen hos jentene starter gjennomsnittlig i 12-13 årsalderen. Noen får den så tidlig som i 9 års alder, andre først ved 17 års alder. Arv spiller en sentral rolle. F.eks. vil en jente hvis mor fikk menstruasjonen sent, også i mange tilfeller få menstruasjonen sent. På samme måte er en gutts utvikling tilbøyelig til å likne sin fars.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer