Pubertet

Foto: Hemera ©
Foto: Hemera © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pubertet er den prosessen som finner sted når en kropp utvikler seg til å bli kjønnsmoden, og blir i stand til å forplante seg. Ja, du leste riktig, barnet ditt er i ferd med å bli voksen! Og du kan forberede deg på å bli bestemor! Forhåpentligvis ikke på 10-15 år enda, men muligheten er til stede! Det skjer store forandringer med barna i puberteten både fysisk og psykisk. Kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. 

  

Les også:
- Når skal barnet få mobiltelefon?
Foreldre - unngå masefella!
- Gi barna lommepenger!

Når vil puberteten starte hos mitt barn?
Hos jenter starter puberteten ofte i 10-11 års alderen, og i 12-13 års alderen hos gutter. Her er det store individuelle variasjoner. Veksten mot fysisk modenhet flater ut etter 17-18 års alderen hos begge kjønn.

Menstruasjonen hos jentene starter gjennomsnittlig i 12-13 årsalderen. Noen får den så tidlig som i 9 års alder, andre først ved 17 års alder. Arv spiller en sentral rolle. F.eks. vil en jente hvis mor fikk menstruasjonen sent, også i mange tilfeller få menstruasjonen sent. På samme måte er en gutts utvikling tilbøyelig til å likne sin fars.

Ungdommens helsetilstand har også klar sammenheng ifht sen eller tidlig utvikling. Dårlig ernæring og sykdom i barneårene vil utsette starten av puberteten. Et barn som er mindre og tynnere enn gjennomsnittet, utvikler seg senere. Barn som utvikler seg tidlig eller sent, kan bli ertet for det. Det er viktig å forklare barna at det alltid vil være forskjeller, men de fleste er forbigående.

Fysiske forandringer hos jenter
De fleste jenter når seksuell modning i 16 års alderen. Da har brystene utviklet seg og bekkenet er blitt bredere. De har hår under armene og kjønnsbehåring nedentil. Fett er fordelt slik at det skaper de typiske kvinnelige former; rundere mage, lår og rumpe. Hypofysen, en kjertel i hjernen, produserer hormoner som gjør at eggstokkene, egglederne og livmoren vokser. Livmoren, egglederne og eggstokkene blir modne før menstruasjonen starter. Ungdom i pubertet svetter lettere og huden blir fetere, noe som ofte fører til mer kviser.

Fysiske forandringer hos gutter
Stemmeskiftet er ofte første tegn på pubertet hos guttene, samtidig med vekstspurt. Strupehodet vokser og blir synlig på forsiden av halsen, dette kalles adamseplet. Stemmebåndene ligger i strupehodet, og når det vokser blir de lengere, og stemmen blir dypere. Dun i ansiktet blir gradvis erstattet av skjeggvekst gjennom tenårene, og guttene får også begynnende hårvekst andre deler av kroppen og kjønnshår. Kjønnsorganene vokser, testikler og penis blir større. Testiklene produseres testosteron, mannlig kjønnshormon, og når det har nådd et visst nivå, vil sædceller begynne å lekke ut i urinen, og guttene vil også få nattlig sæduttømming, fra ca 13 års alder for noen, hos andre starter det når de er 16-17 år.

Muskelmassen og indre organer øker i størrelse, og på samme måte som hos jentene, svetter guttene mer og huden blir fetere, noe som ofte fører til mer kviser.

Psykiske forandringer
Under disse utviklingsårene skjer det fysiske, mentale og følelsesmessige endringer som kan gjøre ungdomstiden til en vanskelig tid. Noen av problemene er psykiske og andre er fysiske. I mange tilfeller kan fysiske problemer ha psykiske effekter og motsatt. F.eks. kan en ungdom med akne, et vanlig fysisk problem, reagere følelsesmessig på hudproblemet. Ei tidlig utviklet jente kan bli flau og tilbaketrukken pga brystene, en gutt i stemmeskiftet kan føle det ubehagelig å snakke i klassen.

At pubertet medfører svingninger i humøret er et kjent fenomen. Dører som slamrer og utrop som "Jeg hater deg, mamma", "Du er en dust, pappa!" er snarere normalen en unntaket. Gjør deg klar for tøffe forhandlinger om lommepenger, bekledning og utetider. Det er på tide å overlate litt og litt mer ansvar til ungdommen som et svar på den selvstendighetsutviklingen som skjer, men samtidig holde igjen på noen viktige grenser og prinsipper. Enkelt? Langt ifra! Denne tiden er ofte en belastning på forholdet mellom familiemedlemmene, derfor er det viktig at du prøver å opprettholde kommunikasjonen med barna dine denne perioden.

Seksuell utviking
Evnen til seksuell opphisselse er medfødt. i 11-12 årsalderen har de fleste barn forlengst funnet ut hvordan man onanerer. En del barn og unge opplever dessverre skyld og skam i forbindelse med onani. Voksne synes ofte dette er et vanskelig tema å snakke med barn om, og slik sett gjør vi det ikke lett for barnet - er det jeg holder på med riktig eller galt? Ofte kan det være lettere å snakke med barnet om dette i den tidlige fase av puberteten. 10 og 11-åringer har ofte et åpent sinn når det gjelder seksualitet, og er mindre flaue enn tenåringer.

I boken "Barnets utvikling 8-12 år", skriver Stein Erik Ulvund:
"Ikke bli bekymret hvis du oppdager at barnet ditt er med på de reneste sexorgiene med andre barn. Det er helt normalt, men i likhet med voksne liker de ikke å bli overrasket når de holder på med sex. Be om unnskyldning for at du forstyrrer, trekk deg tilbake og ta det med ro. Hvis du griper inn for å stoppe barnets seksualitet, kan det i verste fall føre til alvorlige problemer med seksualiteten senere i livet."

Dette kan du gjøre som forelder:

 • Sørg for et godt kosthold til en pubertetskropp i sterk vekst
 • Ta kviser på alvor! Kviser er ikke noe boost for selvtillit. Hvis ditt barn har mye akne, finn et aknemiddel som fungerer. Evt. rådspør lege.
 • Følg opp informasjons- og holdningsarbeidet som blir gjort på barnets skole om rusmidler og alkohol også hjemme. (Stump røyken!!)
 • Forbered barnet på menstruasjon/sæduttømming. Forklar hvorfor dette skjer. Snakk generelt om hvilke forandringer som skjer i kroppen ved pubertet.
 • Snakk om seksualitet, men ikke tving barnet hvis det vegrer seg. Normaliser onani.
 • Du har forlengst forklart barnet om hvordan babyer blir til. Nå er det på tide med en repetisjon! Når ungdom er kjønnsmodne trenger de informasjon om kjønnssykdom og prevensjon.
 • Psykiske problemer oppstår ofte i tenårene. Vær oppmerksom på depresjon og tilbaketrekking. Søk råd hos lege på et tidlig tidspunkt hvis du er bekymret for ditt barns psykiske helse.

 

  Kilder:
  - Barnets utvikling 8-12 år, Stein Erik Ulvund, Cappelen, 2007
  - Klinisk pediatri, Trond Markestad, Agbokforlaget, 2005
  - ung.no
  - Pasienthåndboka
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer