Rachel Nordtømme

Rachel Nordtømme: - Er vi dårlige foreldre fordi vi legger ut bilder av sønnen vår?

- Foreldre må først og fremst ha barnets beste for øye, sier Sara Grønvold, jurist og forfatter bak boken «Barn og personvern», til KK.no.

RACHEL NORDTØMME: Bloggeren deler tanker rundt det å dele bilder av sønnen storm på sosiale kanaler. Foto: Runwithrachel.com (KK.no har fått tillatelse til å bruke bildet)
RACHEL NORDTØMME: Bloggeren deler tanker rundt det å dele bilder av sønnen storm på sosiale kanaler. Foto: Runwithrachel.com (KK.no har fått tillatelse til å bruke bildet) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Da jeg var gravid spurte André om jeg ikke skulle slutte å blogge. For barnets skyld. Han mente det var for privat å dele bilder og informasjon om babyen vår. Jeg forstod hva han mente, og sa at hvis han ikke ville så skulle jeg ikke legge ut bilder. Dermed ble vi enige om å holde Storm for oss selv. Men plutselig var han her, og vi syns han var verdens fineste. André var da først ut med å dele bilde av Storm på sine sosiale kanaler. Vi ville jo vise han frem til hele verden!»

Dette er starten på innlegget til Rachel Nordtømme (27), blogger, journalist og tidligere friidrettsutøver. I fjor ble hun og samboeren André Villa (34), profesjonell motocrosskjører, foreldre til lille Storm. Etter at Storm kom til verden har Rachel brukt bloggen sin til å dele innlegg om hvordan livet har forandret seg etter at den lille sjarmøren ble født. Det gjelder alt i fra piggsveisen som oppsto etter fødsel, og spørsmål om hun og samboeren er dårlige foreldre fordi de legger ut bilder av sønnen sin.

LES OGSÅ: Bilder fra fødsel: Fotografens 20 favorittbilder

Dermed ble vi enige om å holde Storm for oss selv. Men plutselig var han her, og vi syns han var verdens fineste.

«Jeg vil ikke sanke «likes» og bekreftelse på barnet mitt»

Dette temaet har vært mye i nyhetsbildet den siste tiden. Supermodell Tyra Banks og den norske fotografen Erik Asla snakket nettopp om dette da de gjestet Skavlan noen uker tilbake. Banks forteller at hun og Asla bestemte seg for å la sønnen bestemme dette når han ble stor nok til å kunne svare for seg selv (se video under fra 4:50). Også Jenny Skavlan har fått mange spørsmål etter at hun og Thomas «Finger'n» Gullestad fikk datteren Åse i april i år. I et intervju med norske Costume forteller Skavlan at hun «ikke vil sanke «likes» og bekreftelse på barnet mitt». Dette er synsvinkler Nordtømme har tenkt mye på. Saken fortsetter under videoen.

«Det er veldig mye skriverier om å eksponere barna sine for mye. Og det er veldig forståelig. Det er jo et menneske man har all makt over, men som en dag vokser opp og skal bestemme over seg selv, og ta egne valg om han vil ha bilder av seg på det store internettet. Vi snakket mye om det i starten, og har blitt enig om at det ikke er så farlig hvis vi ikke legger ut nakenbilder eller bilder i situasjoner som kan misbrukes. Likevel syns vi det er litt vanskelig å vite om vi faktisk gjør et dårlig valg for gutten vår. Er vi dårlige foreldre som deler bilder av han? Kommer han til å bli sint på oss når han blir fjortis? Vi er jo så stolte at det er vanskelig å la være», skriver hun på bloggen. 

Still følgende spørsmål før du publiserer bildene

Datatilsynet har lagt ut et hefte hvor nettopp følgende tema blir tatt opp, og her legger de ved Barneombudets råd om spørsmål du bør stille deg selv før du legger ut bilder av barna dine - enten det er privat, i barnehagen eller på skolen:

I samme hefte legger også Datatilsynet ved FNs konvensjon om barnets rettigheter. Her står det at «barnet har rett til å si sin mening i alt som vedrører det, og barnets meninger skal tillegges vekt. Barnet skal ikke utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv, i familien, i hjemmet eller i korrespondansen sin. Det skal beskyttes mot ulovlig angrep mot ære og omdømme.» 

- Foreldre må først og fremst ha barnets beste for øye

Sara Grønvold, jurist og forfatter av boken «Barn og personvern», sier at foreldrene har rett til å bestemme, men at det finnes begrensninger.

- Barnets personopplysninger (for eksempel bilder) skal ikke behandles på en måte som er uforsvarlig av hensyn til barnets beste, sier Grønvold til KK.no.

Noe av problemet med det å legge ut bilder på sosiale kanaler, er det at de fort kan misbrukes. Noen barn er også så små når bildene begynner å legges ut, at de ikke har muligheten til å si ifra om dette er noe de vil. 

- Barn har også rett til privatliv, og når man legger ut bilder av barna sine før de har muligheten til å si noe om det, er man med på å frata barnets privatliv. Når barnet kommer til en viss alder, kan det hende at han eller hun ikke vil at disse bildene skal være ute på sosiale medier. Da er det fort for sent. Når de blir eldre kan de selv bestemme hvilke bilder de vil legge ut fra de var små, forteller Grønvold. 

Her finner du også Kripos’ råd for bilder av barn som publiseres på nett.

Barnets personopplysninger skal ikke behandles på en måte som er uforsvarlig av hensyn til barnets beste

Lisa fotograferte sin egen fødsel

Spørsmålet om hvor vidt det er greit å legge ut bilder av barna sine, kommer det alltid til å være delte meninger om. Noen velger å la barna vente til de kan bestemme selv, mens andre knipser i vei fra sekundet de er født. Det gjorde i hvert fall Lisa Robinson-Ward da hun skulle føde barnet sitt. Hun er nemlig fotograf og hadde planlagt å fotografere sin egen fødsel!

Den natten fødselen startet, så det først ut til at prosjektet hennes ville mislykkes. Da hun og ektemannen ankom sykehuset, ristet kroppen hennes nemlig så mye under riene at hun trodde hun ikke kom til å klare å holde kameraet. Men selv om hun opplevde riene som intense, klarte hun allikevel å knipse noen foto av ektemannen og omgivelsene på sykehuset. Det som reddet planen om å fotografere fødselen var nok at hun valgte å få epidural, noe som ga henne tilbake kontrollen over kroppen. 

Lisa forteller at hun tidlig spurte fødselslegen om det var greit at hun tok bilder av fødselen.

– Han sa at det var ok, men da han kom inn i rommet og så at jeg hadde et kamera foran ansiktet, tror jeg han ble noe overrasket, forteller hun.

Fødselen skulle vise seg å vare i fjorten timer, men da det ble tid for å presse var Lisa klar med kameraet. Hun klarte faktisk å knipse bilder under pressriene, men medgir at hun ikke registrerte hva det var hun tok bilde av eller om bildene var i fokus.

– Men fotograferingen hjalp meg å holde fokus, sier hun. (Du kan lese resten av saken her)

KK.no har fått tillatelse av Rachel Nordtømme å gjengi blogginnlegget hennes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer