Rachel Nordtømme: - Hjelp, jeg har fått piggsveis!

Tar «mammahåret» med godt humør og en solid dose selvironi.

HÅRET RETT TIL VÆRS: - Om jeg lykkes å legge piggen ned, kan du banne på at den står rett til værs igjen etter to timer! Foto: Privat
HÅRET RETT TIL VÆRS: - Om jeg lykkes å legge piggen ned, kan du banne på at den står rett til værs igjen etter to timer! Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg brydde meg ikke om hårtapet før hårene begynte å komme tilbake. Plutselig hadde jeg piggsveis, forteller blogger og friidrettsstjerne Rachel Nordtømme.

For cirka ti måneder siden ble hun og kjæresten, motorcrosskjører André Villa, foreldre til Storm.

Nordtømme stortrives i rollen som mamma, men har som så mange mødre fått erfare hvilken påvirkning en fødsel kan ha på håret.

Ifølge Helsenorge.no kan enkelte gravide oppleve at de i første trimester faktisk får tykkere og mer glansfullt hår, og at det er vanskeligere å gre. Men når de kommer litt lengre ut i graviditeten, opplever mange at håret faller av i store mengder.

– Jeg mener at hårtapet startet cirka to måneder etter at Storm ble født. Jeg merket det først på hårbørsten som var full av hår etter å ha børstet håret bare én gang. Jeg kunne også dra av hår i store dotter etter at jeg hadde dusjet.

– I tillegg ble sokkene mine fulle av hår hver dag, og gikk jeg barbein kjente jeg at jeg gikk på hår enkelte steder. Vi har robotstøvsuger og den måtte vi kjøre hver dag. Men når hjulene på støvsugeren stoppet og jeg så under, skjønte jeg virkelig hvor ille det var.

– Det var enorme mengder hår som hadde festet seg overalt. Vi måtte skru av hjul og tømme filter flere ganger hver gang vi støvsugde!

LES OGSÅ: Graviditet kan gi større føtter

ENDRET HÅRFARGE: I tillegg til håravfall, har Rachel Nordtømme også oppdaget at håret er blitt mørkere. Foto: Privat
ENDRET HÅRFARGE: I tillegg til håravfall, har Rachel Nordtømme også oppdaget at håret er blitt mørkere. Foto: Privat Vis mer

- Venninnene mine ler seg ihjel

Selv om Nordtømme er et kjent fjes for mange og jevnlig blir avbildet i forskjellige medier, tar hun hårtapet med godt humør og en solid dose selvironi.

– Venninnene mine holder på å le seg ihjel hvis vi treffes hjemme og jeg ikke orker å roe ned piggen. Jeg har faktisk ikke sett noen andre som har hatt så ille ammehår selv heller. Heldigvis tar ikke jeg meg selv så høytidelig, så jeg kan gjerne gå på trening eller i butikken med piggsveis.

– Jeg bruker en halv boks med spray hvis jeg skal noe spesielt, men det går faktisk ikke an å kamuflere piggen. Og om jeg lykkes å legge den ned, kan du banne på at den står rett til værs igjen etter to timer!

– Jeg kom nettopp hjem fra treningssenteret. Der jogget jeg på mølla og det eneste jeg klarte å se i speilet var piggen som hoppet opp og ned, ler hun.

I tillegg til håravfall, har Nordtømme også opplevd at håret hennes har blitt mørkere.

– Foreldrene mine trodde jeg hadde farget etterveksten mørk da jeg dro på besøk sist. Ellers hadde jeg veldig fett hår i mesteparten av graviditeten, så jeg er bare glad at det er tilbake til normalen, sier hun.

LES OGSÅ: Kate Middleton er ikke redd for å vise frem sine grå hår

Varer vanligvis i et halvt års tid

Ifølge hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken.no kan kvinner som har født rammes av noe som kalles Telogent håravfall.

Dette er en forbigående form for håravfall som skyldes at et større antall hårsekker samtidig har gått i hvilefase. Når disse hårsekkene igjen går over i vekstfase, vil det i en periode gi et økt hårtap.

Håravfallet starter cirka tre måneder etter fødselen og når sin topp cirka en til to måneder senere, for så å normaliseres i løpet av et halvt års tid, sier han.

SKYLDES IKKE AMMING: Denne typen håravfall kan ifølge hudlege Jon Langeland også oppstå ved andre store påkjenninger i livet. Foto: Hudklinikken.no
SKYLDES IKKE AMMING: Denne typen håravfall kan ifølge hudlege Jon Langeland også oppstå ved andre store påkjenninger i livet. Foto: Hudklinikken.no Vis mer

Ingen sammenheng med amming

Mange tror at denne typen håravfall har sammenheng med at man ammer, men det stemmer ikke. Telogent håravfall ses også i forbindelse med andre større påkjenninger, som store operasjoner, skader eller kraftig febersykdom.

Det finnes ingen medikamenter som beviselig kan forhindre denne typen håravfall, men ifølge Langeland mener enkelte at kosttilskuddet Priorin kan ha en motvirkende effekt.

– Men det er litt uklart hvor «effektivt» det er. Men det er ingen grunn til å tro at det vil øke hårveksten, den bestemmes nok av arvelighet, hormoner og «indre klokker» sier han.

LES OGSÅ: Slik forandrer graviditeten deg psykisk - for alltid.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer