Ensom etter fødsel:

Randi var ikke forberedt på hvor ensom hun ble etter fødsel

– Man ser liksom ikke for seg at nybakte mødre skal føle seg ensomme.

ENSOM I PERMISJONEN: – Det ble mange lange dager hvor det bare var meg og datteren min, forteller Randi. FOTO: Privat
ENSOM I PERMISJONEN: – Det ble mange lange dager hvor det bare var meg og datteren min, forteller Randi. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Foreldrepermisjonen oppleves ulikt fra forelder til forelder. Mens enkelte elsker det, kan andre synes det er kjedelig, de savner voksenkontakt og ønsker seg tilbake til jobb.

Randi Søbstad Nilssen (30) er mamma til lille Nikoline (13 mnd). De siste månedene av foreldrepermisjonen gledet hun seg voldsomt til å komme tilbake til jobben sin som sykepleier ved akutt- og intensivavdelingen på Helgelandssykehuset i Mosjøen. Årsak? Hun følte seg ensom.

– Når jeg hører ordet ensomhet tenker jeg på eldre mennesker, og det tror jeg mange andre også gjør. Man ser liksom ikke for seg at unge folk og nybakte mødre skal føle seg ensomme. Det kommer nok av at det er et vanskelig tema å snakke om, sier hun.

Randi forteller at følelsen av ensomhet kom snikende. Fødselen var tøff og endte i et ikke-planlagt keisersnitt, i etterkant slet hun også med smerter i magen på grunn av livmorbetennelse.

De første ukene var det derfor godt og nødvendig med litt ekstra støtte, så hun bodde hjemme hos foreldrene sine. Men noen måneder senere, da hun kom til hektene igjen, begynte hun å føle på ensomhet.

– I starten var folk veldig ivrige på å komme på besøk, men da var det godt å være for seg selv. Jeg følte meg ikke så fresh og det var deilig å bare kunne legge seg ned og sove når man hadde mulighet til det. Men da jeg etter et par måneder kunne tenke meg å møte flere folk, var det ikke så mange som var ivrige på å møtes, sier hun.

Savnet noen å dele gledene med

Randi er solomor, det vil si at hun er en singel kvinne som har blitt mor ved hjelp av donor. Hun tror det å ikke ha en partner også bidro til ensomhetsfølelsen.

– Det ble mange lange dager hvor det bare var meg og datteren min. Det blir fort ensomt når du kun er sammen med en person som ikke kan holde en samtale. Om man har en partner som kommer hjem på ettermiddagen, har man noen man kan snakke med, uten at man behøver å gå ut. Barnet har også dobbelt opp med slekt som kommer på besøk.

– Før jeg ble mamma tenkte jeg at det kom til å bli travelt, men for min del har det å ikke ha noen å dele gledene med vært det tyngste. Når barnet smiler, har man lyst til å dele det med noen som blir like begeistret som en selv. Heldigvis har jeg moren min som jeg kan ringe flere ganger om dagen og en fantastisk helsesøster som følger oss opp.

Randi tok flere initiativ for å treffe andre i permisjonen. Hun deltok på babysang, var med i en barselgruppe og hadde en venninne i nabobyen som hun kunne møte innimellom. Men disse sporadiske treffene var allikevel ikke nok til å holde følelsen av ensomhet unna.

– Jeg har aldri sett på meg selv som en kjempesosial person, men jeg har jobbet veldig mye og har nok fått det sosiale gjennom jobben. Jeg var derfor ikke helt forberedt på hvor mye det sosiale har betydd for meg. Jeg oppdaget at jeg hadde et stort behov for å snakke helt vanlig hverdagsprat.

– Å være sykepleier er dessuten en stor del av identiteten min og det er veldig viktig for meg. Jeg har en arbeidsplass hvor vi har mye humor og vi jobber godt sammen. Jeg savnet å være en del av en gjeng, i en slags flokk. Det var også en stor overgang å gå fra noe jeg føler jeg mestrer godt, til å ha ansvar for en helt ny person som kommer uten bruksanvisning. I tillegg har man alle hormonene som ikke er så koselige, jeg ble nok også nedstemt på grunn av dem, sier hun.

UT PÅ TUR: Det ble mange trilleturer i ensom majestet, men Randi tok også mange grep for å treffe andre i permisjonen. FOTO: Privat
UT PÅ TUR: Det ble mange trilleturer i ensom majestet, men Randi tok også mange grep for å treffe andre i permisjonen. FOTO: Privat Vis mer

Veldig vanlig både blant kvinner og menn

Å kjenne på ensomhet i permisjonen, er ifølge jordmødrene bak «Jordmorpodden», Jenny Jonsson og Janicke Jordbakke, ganske vanlig både blant kvinner og menn.

Årsakene er sammensatte, men bunner ofte i at man føler seg isolert fra sitt vanlige nettverk i tillegg til at det å plutselig skulle ha ansvar for et barn kan oppleves svært overveldende

– En stor grunn til ensomhetsfølelse kan være at man opplever at partneren din mer eller mindre fortsetter det livet den har levd før, mens du selv føler du blir sittende hjemme alene med store deler av ansvaret. Det hele forsterkes dersom partneren ikke helt skjønner hvordan du har det. Permisjonstiden strekker seg også over en lengre tid, så det kan være vanskelig å se at det kun er for en periode, sier Janicke.

Jenny sier seg enig. – Når partner kommer hjem føler man kanskje at man har lite å bidra med fordi det eneste man kan fortelle om er hvor mange bæsjebleier man har skiftet og hvor mange ganger man har ammet, mens partneren kanskje kan fortelle om det interessante som skjedde på jobben eller i lunsjen.

– En del føler også at de ikke får brukt seg selv på samme måte som før, men det behøver ikke bety at man ikke føler glede over å være sammen med babyen sin. Det er fullt mulig å føle på ensomhet, samtidig som man er glad over å ha fått barn, sier hun.

IKKE UVANLIG: Jordmødrene Jenny Jonsson og Janicke Jordbakke fra «Jordmorpodden», opplever at ensomhet i permisjonen er veldig vanlig. Snakk om det, er deres oppfordring. FOTO: Privat
IKKE UVANLIG: Jordmødrene Jenny Jonsson og Janicke Jordbakke fra «Jordmorpodden», opplever at ensomhet i permisjonen er veldig vanlig. Snakk om det, er deres oppfordring. FOTO: Privat Vis mer

Skille mellom ensomhet og kjedsomhet

Janicke mener imidlertid at man må skille mellom ensomhet og kjedsomhet. To begreper hun tror mange ofte forveksler.

– En del kan nok oppleve eller tro at de føler seg ensomme, men så handler det mer om at de kjeder seg litt hjemme. Når man er ensom føler man seg veldig alene, men når man kjeder seg ønsker man gjerne å gjøre noe annet eller man føler at man går glipp av noe. Hvis man ikke har noen andre å spille på, kan det føre til en følelse av ensomhet. Man kan jo godt være ensom, selv om man har masse folk rundt seg, sier hun.

Denne kjedsomheten har ifølge Janicke også en viktig funksjon.

– Det positive er at man faktisk fokuserer på det man skal i denne tiden som mamma, som jo er å være sammen med babyen og skape tilknytning. Det er viktig for mødre å vite at det å kjede seg er en nyttig ting, da får man kanskje en høyere aksept for å gå hjemme og kjede seg.

Sosiale medier kan bidra

De to jordmødrene tror mange kan kjenne på en ensomhet, selv om de er sosiale, fordi man opplever at man er på en helt annen planet enn de man omgås med. For eksempel om du er den eneste i jentegjengen som har fått barn og ikke får gehør fra de andre om barnerelaterte temaer på jentemiddagen.

– Hvis man føler en avstand til det fellesskapet man vanligvis har, enten det er jobb, venner, skole eller familie, kan man oppleve seg ensom, sier Jenny.

– For noen kan det også være slik at ting ikke helt ble slik de hadde tenkt seg på forhånd og da kan det komme mange følelser. Man har kanskje sett for seg at man skal være en lykkelig mamma som går på kafé eller har tid til å gjøre andre ting man liker å holde på med. Så får man en trøblete permisjonstid som gjør at man hverken kommer seg ut eller orker å gjøre det man hadde tenkt. Det kan til tider oppleves litt «fengslende».

Sosiale medier kan ifølge Jenny også være en bidragende faktor til ensomhet, mens det hos andre har motsatt effekt.

– Som nybakt forelder rekker man ikke alltid å se alle nyheter, tv-program eller følge med på sosiale medier, slik at det er lett å føle seg utenfor når man møter venner og ikke er like innsatt i alt som skjer. Sosiale medier kan føre til at enkelte føler seg ekstra utenfor, mens andre kanskje lever gjennom sosiale medier og finner en trøst i at de kan vite hva andre gjør.

Ikke nøl med å be om hjelp

På spørsmål om hva foreldre som kjenner på ensomhet i permisjonen kan gjøre for å føle seg bedre, svarer de nærmest unisont at de må komme seg ut.

Frisk luft, aktivitet og natur, samt det å gripe sjansen til å treffe andre når den oppstår, er ifølge jordmødrene alfa og omega.

– Om man har følt seg ensom før barseltiden, kan det sikkert føles enda mer ensomt i permisjonen. Men det er også en tid hvor man har muligheten til å bli kjent med andre mennesker, uten å gjøre så mye for det selv. Alle har krav på å få tilbud om en barselgruppe, og hvis man ikke får det bør man etterspørre det, sier Janicke.

– Barselgrupper er en fantastisk sammensetning av mange forskjellige mennesker, som har denne ene store felles tingen. Gjennom å utveksle erfaringer, både positive og negative, får man et veldig verdifullt samhold.

Våkenetter og urolig barn kan være ekstra tøft å håndtere om man er helt alene om ansvaret. Det er ifølge Janicke derfor lurt å ruste seg med tilgjengelig avlastning om mulig.

– Har man ikke familie eller venner som kan hjelpe, så har mange kommuner et tilbud hvor frivillige, gjerne pensjonerte kvinner, stiller opp for en trilletur eller liknende med den lille. Bare det å vite at det er hjelp og avlastning å få, kan hjelpe med å minske alenefølelsen, sier hun.

Ensomhet kan være en bidragende faktor til barselsdepresjon. Jordmødrene mener derfor at det er viktig å tørre være ærlig med andre om hvordan man har det og takke ja til det helsepersonell har å tilby.

– I barseltiden skal man faktisk bli spurt, blant annet av jordmor og helsesykepleier, om hvordan man har det, og da er det viktig å svare ærlig. Hvis man blir henvist videre og kjenner at man ikke orker å ta tak selv, bør man ikke være redd for å be personen gjøre det for seg. Spør til du er fornøyd, slik at du virkelig får den hjelpen du har behov for.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer