Reagerer kraftig på utspill om aldersgrense på ribbe og smågodt

- Jeg tror ikke norske foreldre stapper sjokoladenisser ned i munnen på barna sine, sier tobarnsmor og blogger. Ernæringsfysiologen mener mengden er det største problemet.

UNDERVURDERER NORSKE FORELDRE: Janne Aalborg Reitevold mener Elander har misforstått hvordan norske foreldre feirer advent med barna sine. Foto: Fredrik Myhre
UNDERVURDERER NORSKE FORELDRE: Janne Aalborg Reitevold mener Elander har misforstått hvordan norske foreldre feirer advent med barna sine. Foto: Fredrik Myhre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Debatten går rundt barns inntak av usunn mat i førjulstiden. Blir det for mye pepperkaker, sjokolade og marsipan lenge før julen egentlig har startet?

En av dem som uttaler seg kritisk om norske foreldres forhold til julekos, er blogger og personlig trener Cornelis Elander.

I et intervju med Tv2.no sier han at foreldre bør ta et større ansvar for hva barna deres spiser i tiden frem mot jul.

– Mange reagerer på at juledekorasjonene kommer opp i oktober. Jeg synes det er mye verre at julekosen starter i november. Jeg mener vi forgifter barna våre med sukker. Den usunne maten er det som truer helsen vår mest, sier han.

Til Tv2 Nyhetskanalen sier han at han også mener det bør innføres aldersgrense på smågodt.

LES OGSÅ: 10 ting du bør vite om sukker

Undervurderer norske foreldre

En av dem som reagerer på Elanders uttalelser er tobarnsmamma Janne Aalborg Reitevold.

bloggen sin skriver hun at han rett og slett har misforstått hvordan norske foreldre feirer advent sammen med barna sine.

– Jeg tror ikke norske foreldre sitter og stapper sjokoladenisser ned i munnen på barna sine, selv om de selges i butikken fra midten av september.

– Han undervurderer oss ganske kraftig hvis han tror det er det vi handler, sier hun.

Selv har hun gitt sønnen på fire år en sjokoladekalender til ti kroner, mens datteren på femten måneder foreløpig får en liten sjokoladebit eller en rosin i ny og ne.

Generelt sett er hun mer opptatt av den lune hyggen i adventstiden og forsøker å være bevisst på at kos med barna ikke nødvendigvis behøver å være inntak av mat.

– Vi leser sammen, ser på tv, spiller spill og leker sammen på gulvet. Men vi har også julefrukt tilgjengelig og i førjulstida er det lov å spise masse klementiner, sier hun.

Mener barn under tolv år ikke bør spise ribbe

Elander sier også til Tv2.no at han mener det bør være tolvårsgrense på ribbe og at barn frem til da helst bør få servert mindre kaloritett mat som kalkun. Dette reagerer Aalborg sterkt på.

– Det går bare ikke an! Det å bygge opp under et usunt forhold til enkelte matvarer ved å si at det og det er farlig, er feil retning å gå.

– Barn i dag møter vekthysteri fra de blir født, allerede fra første veiing og møte med helsestasjonen er det fokus på vekten. De er enten for tynne eller for tykke og måles opp mot hverandre. Det er så mange barn som sliter med mat, både den ene og den andre veien. Det vi må jobbe med er normalisering av maten vi spiser, hvor mye vi spiser og hva vi spiser. I vår familie spiser vi godteri på lørdager og det tror jeg er sunt, sier hun.

LES OGSÅ: Tre matvarer barn ikke bør spise for mye av

LOV Å KOSE SEG: Problemet er ikke hva vi spiser, men mengden, mener ernæringsfysiolog Camilla Andersen. Foto: Privat
LOV Å KOSE SEG: Problemet er ikke hva vi spiser, men mengden, mener ernæringsfysiolog Camilla Andersen. Foto: Privat Vis mer

- Problemet er mengden

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener problemet med førjulskosen ikke er hva man spiser, men mengden.

– Jeg er enig i at det kan bli for mye sukker i førjulstiden, men det skyldes i hovedsak at samfunnet gjør det så utrolig vanskelig for oss å begrense mengdene, sier hun.

– Alle foreldre vil det beste for barna sine, likevel ser vi at utviklingen går mot at barn og unge blir mer og mer overvektige. Dette skyldes i stor grad at de spiser for mye av feil mat. Produsentene lager stadig større enheter og vi har vent oss for store mengder av ting, sier hun.

Andersen peker på at koselige førjulsaktiviteter som det å se en julefilm på kino, fort kan utarte seg til å bli en ren sukkerfest.

– Pushingen av godteri er helt enorm. Når ungene møter en hel vegg av smågodt, er det ikke lett å be dem om å velge kun fem ting. Utvalget er så stort at vi foreldre mister begrepet om hva som er greit og vi blir lurt til å fylle godteri i svære poser med stor bunn som får det til å se mindre ut, sier hun.

Helt greit at små barn spiser ribbe

Når det gjelder godterikalendere, mener hun foreldre bør begrense det til en kalender som bare inneholder en liten sjokoladebit.

– En liten sjokoladebit hver dag i adventstiden er ikke farlig, men man må se på helheten. Hvis det toppes med fire pepperkaker, saft til maten og rause mengder med syltetøy og sjokoladepålegg, blir det for mye. Da kan vi ikke skylde på kalenderen, sier hun.

– Barn blir ikke lykkeligere av mer. Hvis vi gjør barna vant til å få stadig mer, gjør vi dem en bjørnetjeneste.

Hun er derimot ikke enig i at det bør innføres tolvårsgrense på ribbespisingen.

– Min elleve år gamle sønn gleder seg veldig til julaften fordi han elsker svor, ler hun.

– Vi må igjen huske på dette med hyppighet og mengde. Det er ikke på julaften slaget står, det handler mer om hva man serverer i hverdagen, sier hun.

Ernæringsfysiologens tips til deg om ønsker å gjøre jula litt sunnere:

  • Være bevisst på hyppighet og mengder Husk at barn har en liten mage. Hvis man skal spise godteri bør man fylle magen med noe fornuftig først, ellers blir det vanskeligere å få plass til mat.
  • Når det gjelder julekaker trenger du ikke lage en hel porsjon av alle sju slag – kanskje du kan lage en halv porsjon i stedet? Har man det tilgjengelig hele tiden er det lett å spise.
  • Det er greit å sette litt grenser for barna, for eksempel ved å ikke la de drikke ubegrensede mengder brus. Grenser skaper trygghet for barna som liker at vi bryr oss også på denne måten.
  • Det er viktig å ikke skape dårlig samvittighet. Det er tross alt ikke hva du spiser mellom jul og nyttår som betyr noe, men hva du spiser mellom nyttår og jul.

LES OGSÅ: Har du aktive barn? Pass på at de får i seg denne maten!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer