Mobilbruk

Reagerer på foreldres mobilbruk på kino: - Det har virkelig gått for langt!

Ikke bare er det forstyrrende for personen som sitter ved siden av deg i kinosalen, det er respektløst ovenfor barnet ditt, mener blogger.

MOBILBRUK PÅ KINO: Noen barnefilmer kan kanskje være dørgende kjedelig for voksne, men er det likevel god nok grunn til å ta frem mobilen? FOTO: NTB Scanpix
MOBILBRUK PÅ KINO: Noen barnefilmer kan kanskje være dørgende kjedelig for voksne, men er det likevel god nok grunn til å ta frem mobilen? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Klarer du ikke vie to timer av livet ditt til å være med et barn på kino uten å sitte på mobilen, har det virkelig gått altfor langt, sier Emilie-Alexandra Schei (20).

Bloggeren forteller at hun ble veldig overrasket da hun for litt siden var på kino sammen med lillebroren sin for å se en barnefilm med seksårsgrense.

For mens barna fulgte med på filmen på kinolerretet, var mange av de voksne i kinosalen mer opptatt av å scrolle på mobiltelefonene sine.

– Vedkommende som satt ved siden av meg satt vel på mobilen sin cirka 99 prosent av hele filmen. De andre resterende sjekket den litt innimellom, men satt en del på telefonen mot slutten av filmen, forteller hun.

REAGERER: Emilie-Alexandra synes det er trist at mange foreldre velger å scrolle på mobiltelefonen sin i stedet for å se kinofilm sammen med barnet sitt. FOTO: Privat
REAGERER: Emilie-Alexandra synes det er trist at mange foreldre velger å scrolle på mobiltelefonen sin i stedet for å se kinofilm sammen med barnet sitt. FOTO: Privat Vis mer

Respektløst ovenfor barnet

Emilie-Alexandra synes at andres mobilbruk i kinosalen er en uting fordi mobiler med høy lysstyrke tar mye oppmerksomhet i et mørkt lokale. Men først og fremst reagerer hun på hvilke signaler det gir til barna.

Hun peker på at barn får med seg og føler mye mer enn det mange voksne kanskje tror.

– Jeg synes det er ganske respektløst ovenfor barnet de har med seg. Det er snakk om å vie livet sitt til noe barnet er interessert i, i cirka to timer. Hva svarer du om barnet spør om du husker de ulike delene av filmen, men du har faktisk ikke sett det fordi Facebook og Snapchat var viktigere?

Hun synes det er trist at utviklingen har gått så langt at mange foreldre bruker ethvert ledig øyeblikk til å sjekke sosiale medier, i stedet for å være tilstede i nuet med barnet sitt.

– Selv er jeg ekstremt avhengig av mobilen min, men jeg har ingen problemer med å legge den vekk en stund om jeg skal gjøre noe med lillebroren min. Varslene vi får ligger der enten du sjekker de innen fem minutter, eller to timer - de forsvinner ikke.

– Vi må bli flinkere til å fokusere på det som skjer rett foran oss i det virkelige liv og legge vekk telefonen mer enn vi gjør. Dette gjelder oss alle, ikke bare foresatte med barn, sier hun.

Foreldres mobilbruk påvirker også eldre barn

I en undersøkelse foretatt av analysebyrået Penetrace på vegne av Telenors Foreldreskolen i 2017 kom det frem at over 80 prosent av de spurte barna har reagert på mamma og pappa sin overdrevne bruk av tid foran pc-en eller mobilen.

Samtidig svarte hele 40 prosent av foreldrene at de ikke tror at deres skjermbruk har vært et problem for barna.

Flere forskere og helsesøstre har advart foreldre mot å bruke mobilen når de er sammen med de minste barna, fordi det kan forstyrre samspillet og tilknytningen.

Men kan foreldres stadige fikling med mobiltelefonen også påvirke eldre barn negativt?

Ja, mener Klara Øverland, førsteamanuensis ved Læringsmiljøsenteret på Universitetet i Stavanger.

Øverland er utdannet psykologspesialist og har mange års erfaring med barn og foreldre som ansatt i barnevernsinstitusjoner og ved Stavanger Universitets Sykehus. Hun er også med i forskningsnettverket Filiorum, som arbeider med barnehageforskning, ved UiS.

– Barn har behov for tett kommunikasjon med foreldrene i lang tid. Barn i fem-syvårsalderen har også behov for tett oppfølging og et nært samspill med foreldrene. Når de når denne alderen, vil de raskt forstå hva som er viktigst for foreldrene og da bør kanskje ikke telefonen være foreldrenes første prioritet, sier hun.

– Husk at barna utvikler språket og det sosiale samspillet med andre. Dette skjer også gjennom samspill og sosiale relasjoner med foreldrene og andre omsorgspersoner. For et barn i førskolealderen er det spesielt viktig å få veiledning i sosialt samspill med andre barn, noe som krever at foreldrene er tilstede i øyeblikkene.

Viktig å være tilstede for å støtte barna

Mange foreldre drar frem mobilen på lekeplasser og andre steder hvor de er på grunn av barna.

Øverland synes litt mobilbruk i slike situasjoner er helt greit, men at det å bli for opptatt av det som skjer på skjermen ikke er særlig bra.

KAN VÆRE NEGATIVT: Ifølge psykologspesialist Klara Øverland kan foreldres overdrevne mobilbruk også påvirke eldre barn. FOTO: Privat
KAN VÆRE NEGATIVT: Ifølge psykologspesialist Klara Øverland kan foreldres overdrevne mobilbruk også påvirke eldre barn. FOTO: Privat Vis mer

– Barn på lekeplasser er som regel små og i småbarnsfasen er foreldrene barnas viktigste tilknytningspersoner. Foreldre skal trygge barna og hjelpe dem med følelsesregulering. Dette innebærer å respondere på barnas behov og støtte dem i utviklingen. Da er det viktig at foreldrene er tilstede i øyeblikket og respondere på barnas tanker, følelser og atferd, sier hun.

Når barn skal lære noe nytt har de ifølge Øverland behov for at foreldrene ser dem og viser at de er stolte over det barnet får til. Samt at foreldre støtter barna i å prøve nye ting på egenhånd. Barn har også behov for trøst når de blir lei seg og få dele noe spennende med voksne.

– Det er vanskelig å si hvordan mobilbruk påvirker barna på sikt og dette forskes det på, men jeg er redd for at foreldre som bruker mobiltelefonene svært mye kan gå glipp av barnas signaler og kommunikasjon, sier hun.

– Da kan resultatet være at barnet gir opp å signalisere og velger å la være å kommunisere, for barnet får ikke respons. Positiv utvikling krever sensitive og responderende foreldre som er tilstede i barnas hverdag, noe som styrker tilknytningen mellom barn og voksen.

Øverland mener foreldre ganske enkelt bør sette opp noen regler for bruk av mobiltelefon når vi er sammen med andre.

– Det handler om høflighet og respekt for andre, enten de er store eller små. Når vi forsøker å formidle noe søker vi etter respons hos andre – det gjør barna også. Da er det jo trist dersom ingen hører etter. Kanskje løsningen er å legge bort mobilene når vi er sammen med barna våre, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer