Ekstrem hukommelse

Rebecca (27) husker hvordan det var å være baby

Og hun kan også ordrett gjenfortelle alle de syv Harry Potter-bøkene.

HUSKER ALT: Den sjeldne tilstanden gjør at Rebecca Sharrock har en ekstraordinær hukommelse når det gjelder sitt eget liv. Foto: Privat
HUSKER ALT: Den sjeldne tilstanden gjør at Rebecca Sharrock har en ekstraordinær hukommelse når det gjelder sitt eget liv. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor god hukommelse har du når det gjelder ditt eget liv? Mens de fleste av oss kanskje har små blaff av minner fra da vi var rundt tre- fire år gamle, hevder australske Rebecca Sharrock (27) at hun husker tilbake til da hun bare var tolv dager gammel!

Rebecca har nemlig en sjelden tilstand som heter hyperthymesia (HSAM), som gjør at hun husker omtrent alt hun har opplevd i livet sitt. Ifølge Daily Mail finnes det bare 80 kjente tilfeller av dette i verden.

Rebecca forteller til KK.no at hun bare var noen måneder gammel da hun først oppdaget at folk rundt henne kunne kommunisere med hverandre, selv om hun ikke kunne forstå ett ord av det som ble sagt.

– Helt fra jeg var født trente jeg på å lage vokallyder, men det tok lang tid før jeg effektivt kunne kommunisere behovene mine og dette frustrerte meg mye. Den største utfordringen i den alderen, var å ha den kognitive evnen til å gruppere vokallydene sammen for å skape ord, sier hun.

STOR HARRY POTTER FAN: Rebecca klarer også å ordrett gjenfortelle handlingen i de syv Harry Potter bøkene, noe hun lærte seg som barn for avlede tankene fra marerittene hun hadde om natten. Foto: Privat
STOR HARRY POTTER FAN: Rebecca klarer også å ordrett gjenfortelle handlingen i de syv Harry Potter bøkene, noe hun lærte seg som barn for avlede tankene fra marerittene hun hadde om natten. Foto: Privat Vis mer

Trodde det skyldtes OCD

Hennes aller første minne er imidlertid at hun bare tolv dager gammel ble plassert i førersetet på bilen, fordi foreldrene ville ta et bilde av henne.

Som nyfødt husker hun at hun var nysgjerrig på setetrekket hun satt på og rattet over henne, selv om hun i den alderen ikke hadde evnen til å utforske det som var rundt seg.

Det tok riktignok noe tid før Rebecca, som har autisme, forstod at ikke alle rundt henne husker på samme måte som hun selv. Hun antok dessuten at hun var ekstra fiksert på tidligere hendelser på grunn av at hun også lider av OCD (tvangstanker).

– Men 23. januar 2011 viste foreldrene mine meg et nyhetsinnslag på tv som handlet om en gruppe på seks personer som husket hver dag av livet sitt fra de var barn. Reportene beskrev minnet deres som helt «fantastisk» og forvirret spurte jeg foreldrene mine om hvorfor de syntes det var det. Da fortalte foreldrene mine at de trodde at jeg også hadde HSAM, forteller hun.

Etter dette kontaktet familien University of California som var omtalt i nyhetsinnslaget. Over en periode på to år foretok to professorer ved universitetet ulike tester på Rebecca og i mai 2013 fikk hun bekreftet at hun har HSAM.

Ifølge en artikkel på Healthline.com, skrevet av professor Timothy J. Legg, kan mennesker med HSAM huske hendelser, bilder, datoer og samtaler ned i minste detalj. De husker også ting som skjedde da de var helt små, men hendelser og minner etter 10-12 årsalderen er som regel mer levende og detaljerte.

Forskerne ved University of California studerte blant annet en kvinne med HSAM som hadde evnen til å gjenfortelle detaljer fra hendelser fra spesifikke datoer flere tiår tilbake i tid. Da de etter mange års testing spurte henne om hun husket datoene for alle møtene hun hadde hatt med forskerne, gjenfortalte hun dem helt korrekt og uten å nøle.

LES OGSÅ: Derfor glemmer du så mye

Råder foreldre til å bruke mest mulig tid sammen med barna sine

Selv om det å huske alt fra barndommen også kan ha sine negative sider, synes Rebecca å ha en positiv innstilling til det. Et av hennes lykkeligste minner fra barndommen, er da hun tre år gammel ble vekket av moren som fortalte henne at nissen hadde vært på besøk.

– Jeg spurte henne om hvem nissen var og som et svar tok mamma meg med inn i stuen hvor jeg så mange nye leker. De neste dagene assosierte jeg nissen med å være en magisk person som ga meg leker gratis, forteller hun til KK.no.

– Siden du husker hvordan det var å være så liten; har du noen gode råd til foreldre som har babyer eller små barn?

– Da jeg ikke er forelder selv, synes jeg det er litt rart å svare på det. Men det er viktig for alle foreldre å vite at mye personlig interaksjon er viktig for barn gjennom hele barndommen. Mange foreldre jobber og har andre barn å passe på, slik at det ikke er mulig for dem å være med barna sine hele tiden. Allikevel, det å være sammen med barna enten gjennom samtale eller lek, er viktig for deres følelsesmessige velvære og personlige vekst.

– TV og datamaskiner kan underholde barn og er bra å bruke i moderasjon, men teknologi kan aldri gi barna den samme emosjonelle og personlige tilknytningen som menneskelig samvær gjør, sier hun.

SJELDENT FENOMEN: HSAM er ifølge psykolog og stipendiat Bjørn-Eivind Kirsebom, foreløpig ikke særlig utforsket. Foto: Privat
SJELDENT FENOMEN: HSAM er ifølge psykolog og stipendiat Bjørn-Eivind Kirsebom, foreløpig ikke særlig utforsket. Foto: Privat Vis mer

Nyoppdaget fenomen

Ifølge Bjørn-Eivind Kirsebom, psykolog og stipendiat ved Universitetssykehuset i Nord Norge, er HSAM både et veldig sjeldent og et forholdsvis nyoppdaget fenomen.

– Jeg har ikke funnet tall på hvor mange det er som har dette, men det er ingen tvil om at det er en sjelden tilstand. Det første dokumenterte tilfellet er fra 2006 og det er foreløpig ikke særlig utforsket, sier han.

– HSAM innebærer at man har en spesialisert evne til å huske minner fra sin egen livshistorie, det vi kaller autobiografisk minne. Men selv om de er utrolig gode til å huske selvopplevde ting, er de ikke nødvendigvis bedre enn andre når det gjelder andre former for hukommelse. Som for eksempel det å huske faktaopplysninger. De kan også være ganske gode til å huske store verdensbegivenheter, som 11. september, bedre enn andre. Men årsaken til det kan være at de knytter sin egen personlige historie inn i det, slik at de husker disse hendelsene bedre.

Ifølge Kirsebom regnes HSAM ikke som en diagnose og det har i utgangspunktet ingen sammenheng med autisme.

– Selv om det å huske alt fra barndommen sikkert har sine negative sier, viser casestudier at de fleste med HSAM opplever det som noe positivt.

– Tilstanden skiller seg også fra savantisme, som enkelte med autisme har. Personer med savant-egenskaper kan ha ekstraordinær hukommelse, men ikke nødvendigvis når det gjelder minner fra sin egen livshistorie.

Vanlig å huske tilbake til treårsalderen

Rebecca mener selv at hun har sitt tidligste minne fra da hun bare var 12 dager gammel. Ifølge Kirsebom er det svært vanskelig å fastslå om dette kan være tilfelle eller ikke.

– Problemet med minner er at de ikke er perfekte bilder av hvordan ting skjedde. Hjernen går gjennom en rekonstruktiv prosess hvor den setter sammen minnet med kunnskapen vi har om verden forøvrig, slik at det skal henge sammen på en meningsfull måte.

– Dette fører til at minner også kan bli falske. Kjernen i minnet er kanskje riktig, men man introduserer småfeil som for eksempel ting som ikke var der. Det kan også hende at vi har sett et bilde av noe og tror dette er noe vi husker at vi har opplevd. En studie viste at mennesker med HSAM også genererer falske minner på samme måte som «vanlige» mennesker og at de faktisk kan generere litt flere av dem. Men det er kun gjort én studie på dette, så det er vanskelig å si noe sikkert ut fra det, understreker han.

– Men hvor langt tilbake er det normalt at folk klarer å huske? Når danner vi våre første minner?

– Dette er det gjort mange studier på, men resultatene varierer en del. Noen mener at vi kan huske tilbake til rundt treårsalderen, fordi vi i denne alderen har tilstrekkelig utviklet de deler av hjernen som er nødvendige for å danne eksplisitte minner. Men hvor god hukommelse vi har kan både påvirkes av arv og miljø, og det er veldig stor individuell variasjon, sier han.

LES OGSÅ: Å snakke mye med barnet ditt er viktigere for språkutviklingen enn tegn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer