Rebeccas fødsel tok 17 timer: - Jeg hadde så sterke smerter at jeg ikke klarte å spise

- Etter nesten et døgn med sterke smerter ble datteren til slutt født ved hjelp av keisersnitt.

LANG FØDSEL: Da Rebecca fødte datteren Emma Iselin, varte fødselen i over 17 timer og endte til slutt med keisersnitt. Foto: FEM
LANG FØDSEL: Da Rebecca fødte datteren Emma Iselin, varte fødselen i over 17 timer og endte til slutt med keisersnitt. Foto: FEM Vis mer
Publisert

Et av de store spørsmålene man har som førstegangsgravid er hvor lenge fødselen vil vare. Mens enkelte opplever styrtfødsler og at de ikke rekker frem til sykehuset i tide, blir det for andre en helt motsatt opplevelse.

I kveldens episode av «Fødeavdelingen» på FEM får vi se en fødsel som varer i over 17 timer, og som til slutt ender med keisersnitt.

Gikk til sykehuset alene

– Jeg skulle gjerne gått gravid igjen, men fødselen min var ikke akkurat morsom, sier Rebecca Jonsberg (40) med et smil. Da hun gikk gravid med datteren Emma Iselin, så hun ikke for seg at fødselen ville bli en så utmattende affære.

– Første gang jeg dro inn til sykehuset, ble jeg sendt hjem igjen fordi jeg ikke hadde åpning. Riene kom med fem minutters mellomrom, men så roet de seg helt igjen. Da riene startet igjen tre dager senere, ventet jeg derfor i det lengste med å dra. Jeg ville ikke risikere å bli sendt hjem igjen, forteller hun.

Når Rebecca til slutt bestemmer seg for å reise til sykehuset på formiddagen, har hun sterke smerter. – Men jeg bor like ved sykehuset og klarte å gå dit selv. Jeg fant ut at det var bedre å gå enn å ligge eller sitte, forteller hun.

Ønsket ikke å ha med seg noen på fødestuen

Rebecca ble gravid med en mann hun ikke er sammen med, og hadde på forhånd bestemt seg for at hun ikke skulle ha med seg noen under fødselen.

– Jeg er så vant til å gjøre alt alene, og liker spesielt å være alene når jeg er syk eller har det vondt. Selv om det kanskje kan virke litt ironisk med tanke på at jeg deltar i dette tv-programmet, smiler hun.

– Men en av grunnen til at jeg ville være med, er at jeg da ville få fødselen dokumentert. Jeg hadde jo ikke selv mulighet til å ta foto eller filme, legger hun til.

Fødselen gikk for sakte

Ting skulle imidlertid vise seg å ikke helt bli slik Rebecca hadde forestilt seg. Selv om hun ved ankomst på sykehuset hadde hatt mange timer med intense og jevnlige rier, gikk fødselen fortsatt svært sakte fremover.

– Det var ganske utmattende. Jeg hadde så sterke smerter at jeg ikke klarte å spise og når jeg forsøkte å få i meg noe, så kastet jeg det bare opp igjen, forteller hun.

Jeg fikk etter hvert epidural og det hjalp jo på smertene, men det skjedde fortsatt veldig lite. Jeg hadde hyppige rier men minimal åpning.

Selv om planen hennes hadde vært å føde alene, fikk hun utpå kvelden allikevel besøk av bestevenninnen Heidi. Noe som skulle vise seg å være ekstra bra når fødselen etter hvert tar en uventet vending. For å få fremgang i fødselen, bestemmer jordmor seg for å ta vannet.

Det oppdages at vannet er misfarget og de frykter at det skyldes at barnet får for lite oksygen.

Misfarget fostervann kan ha flere årsaker

Overlege Martin Grønberg ved Kirurgi-, kreft- og kvinnehelseklinikken ved Universitetssykehuset Nord-Norge forteller at misfarget fostervann kan ha ulike årsaker.

– Misfarget fostervann kommer av en stressreaksjon hos barnet hvor det tømmer avføringen i fostervannet. Det er vanligvis ikke spesielt farlig i seg selv, men det er et tegn på at man må følge litt ekstra med. Man ser derfor etter endringer i hjerterytmen hos barnet, for å vurdere om man bør foreta seg noe.

– Den vanligste og kanskje mest fryktede årsaken til misfarget fostervann er oksygenmangel hos fosteret, sier han.

Barn som blir utsatt for stor oksygenmangel kan få alvorlige komplikasjoner, alt fra hjerneskade til cerebral parese og i verste fall død. Oksygenmangel oppstår når barnets hjerne eller andre vitale organer får for lite oksygen under fødselen og skjer ved cirka to av 1000 fødsler ved termin.

Jordmor Katrine Fagervoll. Foto: Privat
Jordmor Katrine Fagervoll. Foto: Privat Vis mer

Ikke alltid man finner årsaken til oksygenmangel

Katrine Fagervoll er jordmor ved kiropraktorklinikken Bekken og Barn i Oslo, og hos Jordmorenglene.no. Hun forteller at det ikke er alltid man finner en grunn til oksygenmangelen.

– Det kan skyldes at morkaken ikke fungerer optimalt på grunn av at mor røyker eller at det er mye forkalkninger i morkaken. Det kan også skyldes at morkaken rett og slett ikke klarer å tilføre barnet nok oksygen, fordi det er på overtid. Oksygenmangel kan også gå på at barnet har svømt mye rundt og laget en knute på navlestrengen eller at det er andre navlesnor-komplikasjoner.

– Vi er sjeldent opptatt av hvorfor det er misfarget fostervann, men det er et tegn på stress og at barnet muligens ikke har det optimalt, sier hun.

Blir nøye overvåket

Dersom barnet har en puls på over 150-160, er det også et tegn på stress. – Det første vi undersøker er om mor har feber, infeksjon eller mangel på væske. Det kan også komme av hvordan mor ligger, sitter eller står, da må man finne ut av det ved å bytte leie for å se om pulsen til barnet normaliserer seg. Det kan også komme veldig hyppige rier slik at barnet ikke rekker å hente seg inn igjen mellom riene.

– Dersom barnet har høy puls over lang tid er vi redde for at det bruker opp ressursene sine slik at det plutselig ikke orker mer og at pulsen derfor plutselig faller.

LES OGSÅ: Fødselen; Vondt, intenst og fantastisk

Glad for at det endelige skulle være over

I Rebeccas tilfelle blir det besluttet at babyen snarest bør ut og det gjøres klart til keisersnitt.

– Jeg hadde nok kanskje en utypisk reaksjon på beskjeden om at det ble keisersnitt. Jeg var så sliten av å ha holdt på så lenge at jeg ikke var redd for det som skjedde rundt meg. Selv om jeg egentlig ønsket å føde vanlig, ble jeg ikke lei meg – jeg var bare glad for at det snart skulle være over og at jeg skulle få treffe babyen min, sier Rebecca.

Klokken tre på natten blir datteren født, mer enn 17 timer etter at Rebecca ankom sykehuset og etter nesten et døgn med smerter.

FØDSELEN BLE EN TØFF OPPLEVELSE: Emma Iselin er nå nesten ett og et halvt år gammel. Foto: Privat
FØDSELEN BLE EN TØFF OPPLEVELSE: Emma Iselin er nå nesten ett og et halvt år gammel. Foto: Privat Vis mer

Mens Rebecca ligger på oppvåkningen, blir det venninnen Heidi som får tilbringe de første timene sammen med datteren.

– I etterkant har jeg tenkt at det var så hyggelig at hun var der og at jeg hadde noen å dele denne opplevelsen med. Spesielt siden det tok så lang tid før jeg fikk være med datteren min, forteller hun.

Selv om det ble en akutt situasjon, opplevde hun det ikke som spesielt dramatisk mens det stod på.

– Jeg var nok ganske neddopet og registrerte ikke alt som skjedde, og så stolte jeg ett hundre prosent på jordmor og legene. Jeg har ingen traumer rundt det hele, men jeg vet ikke helt hva jeg tenker om en ny fødsel for å være helt ærlig. Jeg er veldig lykkelig for det barnet jeg har fått!

Se Fødeavdelingen på FEM i kveld klokken 20:30

LES OGSÅ: - Ikke hør på skrekkhistoriene om setefødsel!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer