Refluks hos barn:

- Refluks er en meget plagsom sykdom og alt tyder på at det er sterkt økende

Mange barn sliter med refluks, Leander (21 mnd) er en av dem.

REFLUKS: Mye gulping og problemer med å svelge er symptomer på refluks. Foto: NTB Scanpix
REFLUKS: Mye gulping og problemer med å svelge er symptomer på refluks. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Vi har mistet den gode barseltiden og det har vært veldig tungt både fysisk og psykisk. Vi fikk jo aldri samsovet, gått lange trilleturer eller delta på barseltreff – vi måtte bare ta en dag av gangen, forteller Ann Hilde Sandbakk Schei (28).

Ann Hilde er mamma til Leander (21 mnd) som helt siden fødselen har slitt med refluks.

Ifølge Helsenorge.no er gulping svært vanlig hos spedbarn og små barn. Det skaper vanligvis ingen problemer og de fleste barn vokser det av seg. Men dersom barnet gulper uvanlig ofte, viser tegn til ubehag og manglende vektøkning, kan dette skyldes gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS).

Med erfaring fra å ha jobbet som sykepleier på intensivavdeling for nyfødte og på barneavdeling, følte Ann Hilde allerede like etter fødselen at det var noe som plaget sønnen.

– Han virket utilpass, noen ganger smertepåvirket, han surklet og fant ikke roen. Leander ble bare mer og mer urolig i de kommende ukene. Han la ikke på seg og jeg fikk ikke til å amme. Han kunne begynne å hyle under amming og ville ikke ligge inntil brystet, forteller hun.

– Når han skulle sove våknet han alltid opp etter 15 minutter. Til slutt ble han så utslitt at han sloknet tre timer midt på natten. Han kunne kaste seg bakover og han surklet i halsen etter måltider. De første månedene av livet sitt var Leander mer eller mindre inn og ut av sykehuset, uten at legene helt klarte å komme til bunns i hva det var som plaget ham.

Våknet mange ganger om natten

Til tross for store problemer om natten og under mating, var han en glad gutt som fulgte sin egen vektkurve.

– Da han var tre måneder gammel sluttet jeg med amming, med gode støtte av ammepoliklinikken da jeg hadde gjort mitt aller beste. Men dette var en tung avgjørelse for meg fordi jeg hadde sett for meg at jeg skulle amme, forteller Ann Hilde.

– Vi begynte med melkefritt, men det hjalp lite. Han var ofte blek, våknet 12-20 ganger per natt og sov dårlig på dagtid også. Han kunne fortsatt hyle under måltider og måtte sove skrått eller sittende når det var ekstra ille. Det ble aldri bedre og han nektet til tider å drikke melk. I tillegg var han forstoppet og vi følte at vi prøvde alle tips og råd uten at det hjalp.

LES OGSÅ: Odin var sterkt plaget av refluks. På et vanlig døgn kunne han spy 70 ganger.

Vanskelig å ha en vanlig hverdag

Leanders problemer gjorde det vanskelig for Ann Hilde og samboer Per Eivind Støre Evensen (29) å delta i sosiale sammenkomster.

– Vi orket ikke. Siden kveldene og nettene var verst, ble det alltid at en av oss måtte ta Leander mens den andre forelderen tok seg av storebror, forteller Ann Hilde.

Først da han var syv måneder gammel kom familien til en lege om mente at Leander kunne ha refluksplager. I tillegg hadde han spisevegring og kronisk forstoppelse. Spisevegringen kom som et resultat av at han lenge hadde så store smerter i forbindelse med måltider.

Leander blir nå behandlet med medisiner, men Ann Hilde forteller at han fortsatt har sine dårligere perioder.

– Det er stor forskjell på Leander da han var baby og nå, men samtidig har vi refluksen med oss fortsatt. Det ble bestemt at han skulle utføre en gastroskopi for å utelukke andre årsaker til refluks. Ved gastroskopi kunne de se at lukkemuskelen var slapp, og noen uklare funn på biopsi som gjorde at vi også startet opp med glutenfri kost. Leander har blitt noe bedre i magen av dette, men det er for tidlig å bekrefte om det er på grunn av cøliaki.

– Vi har en fantastisk barnelege og fastlege som hjelper oss igjennom de dårlig periodene. Leander er en veldig blid gutt, han elsker å være ute og er superglad i å være sammen med andre. Han klarer å være i barnehagen og de er veldig flinke til å samarbeide om Leander og forstår oss godt. Når Leander har sine dårlige perioder må han noen ganger være hjemme. Refluksen har i perioder vært verst om natten, nå er den mest fremtredende i forbindelse med måltider, forteller hun.

LES OGSÅ: 4 ting du bør vite om amming

Sterkt økende sykdom

GLAD GUTT: Leander sliter fortsatt med refluks, men har hatt flere gode perioder etter at han begynte med medisiner. Foto: Privat
GLAD GUTT: Leander sliter fortsatt med refluks, men har hatt flere gode perioder etter at han begynte med medisiner. Foto: Privat Vis mer

Barnelege Håvard Skjærvik ved Arendal Spesialistsenter forteller at refluks er et komplekst tema og en sykdom som man foreløpig verken kjenner omfanget av, eller helt har tilstrekkelige verktøy for å diagnostisere.

– Dette er en meget plagsom sykdom og alt tyder på at det er sterkt økende, uten at vi vet hvorfor. Behandling av refluks kan i enkelte tilfeller være vanskelig, men andre ganger meget enkelt. Refluks er noe man kan ha med seg gjennom hele livet, men det er vanskeligst å behandle hos de som er yngre enn ett år, sier han.

En studie fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag i 2012 (gjengitt av Tidsskriftet Den Norske legeforening), viste at andelen voksne som oppgir å ha plager med halsbrann og sure oppstøt hver uke, nesten har doblet det siste tiåret. Dette er to hovedsymptomer ved refluks.

– Man antar at refluks har sin årsak i dårlig lukkemekanisme i overgangen mellom spiserør og magesekk. Men det kan kanskje også ha noe med hele tarmfloraen å gjøre eller det kan være en genetisk faktor, sier han.

Han sier det ikke er uvanlig at man kan se de første symptomene på refluks allerede i løpet av babyens første leveuker.

Når barnet gulper mye er det lettere å skjønne at det dreier seg om refluks. Men gulpingen behøver ikke komme ut av spiserøret, den kan gå over i luftveiene og gi symptomer som harking og kremting. Enkelte får en surkling som kan forveksles med astma, men som da ikke gir noen bedring av astmamedisiner.

Ifølge Skjærvik er symptomene todelte; mageplager og luftveisplager som er påfallende og langvarige

– Symptomer på mageplager kan være gulping, halsbrann, magesmerter, kvalme og spisevegring. Mens luftveisplager er plager i øre-nese-hals området og lungeproblematikk. Men dette er en sammensatt sykdom og noen har både mageplager og luftveisplager. I enkelte tilfeller foreligger også en matallergi som kan forverre eller utløse refluksplager, forklarer han.

LES OGSÅ: Allergisk mot melkeprotein som baby

VANLIG PROBLEM: Barnelege Håvard Skjærvik tror refluks hos spedbarn er mye vanligere enn man tidligere har trodd. Foto: Privat
VANLIG PROBLEM: Barnelege Håvard Skjærvik tror refluks hos spedbarn er mye vanligere enn man tidligere har trodd. Foto: Privat Vis mer

Refluks er mye vanligere enn mange tror

Når man skal behandle pasienter for refluks, er det ifølge Skjærvik viktig å gjøre en systematisk gjennomgang hvor man blant annet ser på alt fra hvordan barnet har det, til om det er andre familiemedlemmer som har slitt med magesår eller som kremter mye.

– I Norge er det vanlig at man gjør en Ph-måling ved å sette en sonde i spiserøret. Men enkelte mener at kanskje så mange som femti prosent av de som har refluks ikke vil få utslag på en slik test. Enkelte sykehus i utlandet har derfor helt gått bort ifra å benytte seg av denne testen. Problemet vi har i dag er at vi har alt for dårlige verktøy til å diagnostisere refluks, noe som fører til at man kan underbehandle og overbehandle pasientene.

– Personlig tror jeg at refluks hos spedbarn er mye hyppigere enn man tidligere har trodd. Refluks er ikke en sjelden diagnose, den er faktisk den nest hyppigste årsaken til hoste! Det er derfor viktig at vi lytter til foreldrene. Ofte har mor og far rett i at barnet ikke er vanlig forkjølet eller at plagene skyldes kolikk.

Ønsker å hjelpe andre i samme situasjon

Ann Hilde ønsker at Leanders historie kan hjelpe andre som er i samme situasjon. Sammen med Karianne Michelle Gaino har hun opprettet en Snapchat-konto som heter Refluksbarna.

Her har de med seg ni andre mødre som forteller om hverdagen med barn som plages av refluks.

– Vi håper at denne snappen kan nå ut til foreldre som føler seg alene og til de som jobber i helsevesenet. Det er en gjenganger i historiene til barn med refluks at det er manglende kunnskap, mangel på riktig hjelp og oppfølging. Vi samler også inn penger for å kunne starte en nettside om refluks og vi har et ønske om å starte en refluksforening. Det er vondt for foreldre å se at barnet sitt plages, det er viktig å kunne få rett hjelp og ikke føle seg alene.

LES OGSÅ: Så tidlig kan barnet utvikle pollenallergi

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer