Refluks hos barn:

- Refluks er en meget plagsom sykdom og alt tyder på at det er sterkt økende

Mange barn sliter med refluks, Leander (21 mnd) er en av dem.

REFLUKS: Mye gulping og problemer med å svelge er symptomer på refluks. Foto: NTB Scanpix
REFLUKS: Mye gulping og problemer med å svelge er symptomer på refluks. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Vi har mistet den gode barseltiden og det har vært veldig tungt både fysisk og psykisk. Vi fikk jo aldri samsovet, gått lange trilleturer eller delta på barseltreff – vi måtte bare ta en dag av gangen, forteller Ann Hilde Sandbakk Schei (28).

Ann Hilde er mamma til Leander (21 mnd) som helt siden fødselen har slitt med refluks.

Ifølge Helsenorge.no er gulping svært vanlig hos spedbarn og små barn. Det skaper vanligvis ingen problemer og de fleste barn vokser det av seg. Men dersom barnet gulper uvanlig ofte, viser tegn til ubehag og manglende vektøkning, kan dette skyldes gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS).

Med erfaring fra å ha jobbet som sykepleier på intensivavdeling for nyfødte og på barneavdeling, følte Ann Hilde allerede like etter fødselen at det var noe som plaget sønnen.

– Han virket utilpass, noen ganger smertepåvirket, han surklet og fant ikke roen. Leander ble bare mer og mer urolig i de kommende ukene. Han la ikke på seg og jeg fikk ikke til å amme. Han kunne begynne å hyle under amming og ville ikke ligge inntil brystet, forteller hun.

– Når han skulle sove våknet han alltid opp etter 15 minutter. Til slutt ble han så utslitt at han sloknet tre timer midt på natten. Han kunne kaste seg bakover og han surklet i halsen etter måltider. De første månedene av livet sitt var Leander mer eller mindre inn og ut av sykehuset, uten at legene helt klarte å komme til bunns i hva det var som plaget ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer