Refluks: Når gulpingen tar helt overhånd

Odin var sterkt plaget av refluks. På et vanlig døgn kunne han spy 70 ganger.

GIKK GJENNOM EN SVÆRT TØFF TID: Odin var i det første leveåret sterkt plaget av refluks og hadde store problemer med å holde på maten. Foto: Privat
GIKK GJENNOM EN SVÆRT TØFF TID: Odin var i det første leveåret sterkt plaget av refluks og hadde store problemer med å holde på maten. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Inga Sinnerud (25) og ektemannen Audun (28) ventet yngstemann Odin (1,5) var de spente på om han kom til å gulpe like mye som storesøster Ida (3,5) hadde gjort.

– Det vi ikke visste var at det skulle bli hundre ganger verre enn det, sier Inga. 

Langt ifra vanlig gulp

Allerede like etter fødselen kom de første tegnene på at Odin hadde vansker med å holde på maten, men problemene begynte for alvor da han var cirka to uker gammel.

Odins problemer var langt i fra det man kan kalle en vanlig gulp. Inga forteller at både sofa, gulv og til og med vegger ble spylt ned av morsmelk

– Da han var ferdig med brystet rakk jeg ikke å flytte ham, før både Odin selv, jeg og sofaen ble søkkvåte.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om gulping hos babyer

EN EVIG RUNDDANS: Odin sov, spiste og kastet opp med svært hyppige mellomrom. Foto: Privat
EN EVIG RUNDDANS: Odin sov, spiste og kastet opp med svært hyppige mellomrom. Foto: Privat Vis mer

Hadde smerter

LITT MER ENN LITT BABYGULP: Sofa, gulv og til og med vegger ble spylt ned av morsmelk Foto: privat
LITT MER ENN LITT BABYGULP: Sofa, gulv og til og med vegger ble spylt ned av morsmelk Foto: privat Vis mer

– Det verste var at han hadde det vondt og hylskrek nesten hele tiden. Det var en forferdelig situasjon fordi han ble sulten så ofte, omtrent en gang i timen, og kastet opp igjen enda hyppigere. Han kunne sove i 20 minutter før det startet om igjen, forteller Inga.

Det var både deprimerende og ille at det skulle bli slik og det føltes forferdelig meningsløst når omtrent all melken han hadde tatt av brystet kom opp igjen i rasende fart.

Ga ham tre ganger så mye mat

Inga og Audun kontaktet først Helsestasjonen for å få råd og hjelp til å få bukt med problemet, her ble de henvist videre til en barnelege. 

Legen var ifølge Inga ikke spesielt bekymret, da to måneder gamle Odin syntes å følge vekstkurven sin greit. Hun mistenkte riktignok at han kunne være melkeproteinintolerant og ba Inga unngå melkeprodukter i dietten sin. Noe hun forsøkte, men opplevde etter en stund at hun ble slapp og dårlig av det.

Det neste skrittet var å gi Odin svært kostbare spesialiserte morsmelkerstatninger med småspaltede melkeproteiner. 

Kostendringene hadde imidlertid liten innvirkning på problemet. Odin fortsatte å kaste opp mesteparten av maten sin og foreldrene ga ham tre ganger det han skulle ha for å holde vekten hans oppe. 

DE FLESTE VOKSER REFLUKS AV SEG: De mer alvorlige tilfellene må ifølge barnelege Jenny Ringnes behandles med alt fra kostholdsendringer og refluksmedisiner til kirurgi. Foto: Lommelegen.no
DE FLESTE VOKSER REFLUKS AV SEG: De mer alvorlige tilfellene må ifølge barnelege Jenny Ringnes behandles med alt fra kostholdsendringer og refluksmedisiner til kirurgi. Foto: Lommelegen.no Vis mer

De fleste barn har litt refluks

Ifølge barnelege Jenny Ringnes, svarlege hos Lommelegen.no, har mer eller mindre alle barn litt refluks.

– Det vil si at de gulper etter måltider. Noen spedbarn gulper mer enn andre, noe vi ikke har en helt god forklaring på. Refluks i seg selv er helt ufarlig så lenge barnet legger godt på seg og ellers virker blid og fornøyd, sier hun.

Skyldes ofte intoleranse mot kumelk

I disse vanlige tilfellene vil barnet ifølge Ringnes vanligvis vokse av seg refluksen når det er rundt tolv måneders gammel og gjerne før.

I tilfeller der det er nødvendig med videre undersøkelser sier hun at barnet ofte har andre symptomer i tillegg til refluks, som for eksempel dårlig vektøkning, barnet virker utilpass og at gulpingen forverres. 

– Avhengig av legens undersøkelse kan det bli nødvendig å kutte ut melkeprodukter for en tid eller skifte morsmelkerstatning dersom barnet ikke drikker brystmelk. Dette er nok den vanligste årsaken til refluks med andre symptomer i tillegg, og kalles allergisk gastroenteritt. Tilstanden er oftest grunnet intoleranse til kumelk protein, og er oftest noe man vokser av seg, sier hun. 

LES OGSÅ: Tre forgiftninger barn er spesielt utsatt for

PÅ SYKEHUSET: Odin hadde sterke smerter som skyldtes at magesyren hadde skadet spiserøret hans. Foto: Privat
PÅ SYKEHUSET: Odin hadde sterke smerter som skyldtes at magesyren hadde skadet spiserøret hans. Foto: Privat Vis mer

Skadet av magesyren

En dag oppdaget Inga og Audun til sin forskrekkelse at Odin også hadde blod i avføringen. På sykehuset ble det fastslått at all magesyren hadde brent hull i barrieren i spiserøret. 

– Ikke rart at han skrek hele tiden, det må ha vært fryktelig smertefullt, sier Inga.

– Han fikk syredempende medisiner og hverdagen ble bedre. Odin ble helt klart en mye gladere gutt, men hyppigheten på oppkast minket ikke, sier hun.

Hjalp ikke med fast føde

Familien følte at de fortsatt ikke hadde funnet roten til problemet, men fra legene fikk de høre at det nok ville bli bedre når han startet med fast føde.

Dessverre ble det ikke slik de hadde trodd. Da Odin var seks måneder gammel kastet han opp både grøt, middag og brødbiter. – Det ble ikke bedre, bare enda eklere å håndtere, sier Inga.

LES OGSÅ: Når barnet ikke vil spise fast føde

Hva er refluks hos barn?

Refluks forekommer når delvis fordøyd mat gulpes opp fra magesekken. En muskel nederst i spiserøret, ved overgangen til magesekken, stopper som regel maten fra å komme opp igjen.

Hos spedbarn og små barn kan denne muskelen fungere dårlig fordi fordøyelsessystemet fremdeles er under utvikling. Når mat og magesyre ofte kommer opp i spiserøret kan det gjøre spiserøret sårt og betent.

Grunnene til at babyer ofte har refluks er ofte en kombinasjon av følgende:

 • Lukkemuskelen eller ventilen er ikke helt ferdig utviklet
 • Babyer ligger mest flatt. I denne stillingen er det lettere for mat/væske å lekke ut.
 • Kostholdet er for det meste flytende. (Derfor ser man ofte at refluks forbedrer seg når barnet begynner med fast føde)
 • Babyer spiser ofte for fort, svelger luft eller spiser for mye.

Kilde: Helsebiblioteket.no / barnelege Jenny Ringnes hos lommelegen.no

Gråt av fortvilelse

Fortvilt tok Inga nok en gang med seg sønnen sin til legen, noe måtte da kunne gjøres?

– Jeg gråt på legekontoret, og Odin spydde både ut av nese og munn da vi var der. Dette må ha gjort inntrykk, for endelig begynte det å synke inn for legen hvor ille tilfellet hans var, forteller hun. 

- Det ble foretatt en ultralyd av Odins mage og hals, og så ble vi henvist til barneavdelingen på sykehuset for innleggelse. Vi ble sendt dit samme dag.

Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. Skulle vi endelig tas på alvor?

INNLAGT I ETT DØGN: Familien fikk i oppdrag om å dokumentere hvor ofte Odin kastet opp. Resultatet var urovekkende. Foto: Privat
INNLAGT I ETT DØGN: Familien fikk i oppdrag om å dokumentere hvor ofte Odin kastet opp. Resultatet var urovekkende. Foto: Privat Vis mer

Måtte dokumentere oppkast

På sykehuset fikk foreldrene i oppdrag om å dokumentere og notere ned all oppkast i 24 timer.

Da døgnet var over, viste det seg at Odin spydde hele 71 ganger! 

For Inga og Audun var dette derimot helt normalt og noe de hadde levd med i månedsvis. 

Til tross for grundige undersøkelser kom legene aldri helt til bunns i hva som var årsaken til Odins problemer.

Etter utallige prøver, ulike medisiner og testing av forskjellige typer kosthold, begynte han å bli gradvis bedre. Til slutt ble han helt bra av seg selv.

LES OGSÅ: Her blir mange barn utsatt for fare

FRISK IGJEN: Odin er en i dag en glad og fornøyd gutt, men både han og familien er preget av den tøffe starten han fikk på livet. Foto: Privat
FRISK IGJEN: Odin er en i dag en glad og fornøyd gutt, men både han og familien er preget av den tøffe starten han fikk på livet. Foto: Privat Vis mer

Preget av den tøffe tiden

– Vi har sett at dette første året har preget Odin og oss som foreldre. Odin har likevel blitt en fantastisk glad gutt, noe vi nesten ikke trodde var mulig, forteller Inga. 

– Det var hardt å prøve å tenke positivt når det stod på. Jeg har grått mye i ettertid, for den første tiden som skulle være bra har blitt borte. På visse tidspunkt tenkte vi at han ikke burde vært født. Han hadde det jo bare så vondt.

– Til andre foreldre som lurer på om det er refluks barnet har: Den store forskjellen på vanlig gulping og refluks vises mest sannsynlig i om barnet har det bra. Vårt første barn gulpet ofte ganske kraftig men den store forskjellen er at hun ikke lot seg affisere av det. Hun var like blid. Odin var sterkt plaget. Og når et barn er sterkt plaget, må man kreve hjelp, sier hun.

Kan skyldes andre sykdommer

I de mer alvorlige tilfellene, kan reflukssymptomene ifølge barnelege Jenny Ringnes skyldes andre sykdommer

 • GERD/reflukssykdom, en tilstand der magesyre irriterer/skader spiserøret. 
 • Blokkering, oftest blokkering der muskelen mellom magesekken og tynntarmen gradvis forstørres slik at det til slutt blir umulig for mageinnholdet å komme seg videre. 
 • Eosinofil øsofagitt, en inflammatorisk sykdom i spiserøret som har sammenheng med matallergener. 

– I slike tilfeller kan det være nødvendig med blodprøver, ultralyd, røntgen av spiserør/magesekk/tarm, ph måling eller gastroskopi. Behandling avhenger av hva man finner, og kan være alt fra kostholdsendringer og refluksmedisiner til kirurgi, sier Ringnes.

Fire tips for å forhindre vanlig refluks:

 • La barnet rape halvveis gjennom måltider og etter at det er ferdig med å spise.
 • Gi mindre, men hyppigere måltider.
 • Hold barnet oppreist i minst et kvarter etter måltider før du legger det ned.
 • Bygg opp hodeenden av sprinkelsenga med blader eller bøker, slik at barnet ikke ligger helt vannrett.

Kilde: Barnelege Jenny Ringnes hos lommelegen.no

LES OGSÅ: Hedda Elise ble nedkjølt i 72 timer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer