<b>EN DRØM FOR MANGE:</b> God planlegging er essensielt om man skal reise med babyen til sydligere strøk. Foto: NTB Scanpix
EN DRØM FOR MANGE: God planlegging er essensielt om man skal reise med babyen til sydligere strøk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Reise med baby til syden

Planlegger du sydentur med babyen? Her er gode råd og tips på veien!

- Når du reiser til varmere strøk med en liten baby er det mye man må ta hensyn til. Sikkerhet, beskyttelse mot sol, dehydrering, hygiene, mat, bleier, ja, det meste, sier Charlotte Edøy fra Reismedbarn.no.

- Ikke stress!

En viktig oppfordring hun har til foreldre som skal ta med babyer på sydentur, er at de tar seg god tid på flyplassen.

– Foreldre som reiser med barn kan ofte bli stresset, og da blir også barna «vanskeligere». Så ta dere god tid på flyplassen, både for å være sikker på å få seter sammen og å få litt ro før man går ombord, sier hun. 

Her er tipsene som får flyturen med baby til å gå lekende lett

Reiser man to voksne sammen, mener Charlotte det kan være smart å fordele rollene. – Det kan være lurt at den ene har alt til barnet i sin håndbagasje, mens den andre organiserer reisedokumenter og «voksenting». Med klare roller før og under reisen, reduserer man faren for at noe blir glemt, sier hun.

ERFAREN SYDENFARER: Daniel (1,5) har vært på mange turer i sydlige strøk. Her på sin første sydentur sammen med mamma Svetlana. Foto: Privat
ERFAREN SYDENFARER: Daniel (1,5) har vært på mange turer i sydlige strøk. Her på sin første sydentur sammen med mamma Svetlana. Foto: Privat Vis mer

- Følg babyens tempo!

Familien Sollin har god erfaring med å ta med baby til sydligere strøk. Minstemann Daniel (1,5) var bare seks måneder gammel da familien dro på sin første tur til Hellas. Etter det har det blitt flere besøk i Italia og cruise i Karibien. – Alle turene hadde sine utfordringer, sier mamma Svetlana.

– Når man reiser på ferie med baby må man glemme sydenturene man har vært på uten baby. Det er den lille sjefen som kommer til å bestemme hvor lenge dere skal sove, når dere kommer på stranda, hvor lenge dere kan bli på stranda, når og hvor dere skal spise og så videre.

– Men det er uansett deilig å kunne komme seg vekk og konsentrere seg kun om å være foreldre, sier hun.

TA DET MED RO: – Foreldre som reiser med barn kan ofte bli stresset, og da blir også barna «vanskeligere», sier Charlotte Edøy fra Reismedbarn.no. Foto: Privat
TA DET MED RO: – Foreldre som reiser med barn kan ofte bli stresset, og da blir også barna «vanskeligere», sier Charlotte Edøy fra Reismedbarn.no. Foto: Privat Vis mer

Hva bør man ta med?

Det er ofte vanskelig å bestemme seg for hva man skal ta med seg av utstyr og mat til Syden. 

Charlotte Edøy mener det er tryggest å kjøpe solkremen i Norge slik at du vet hva du kjøper. Solkremer for barn bør ha høy faktor og ikke inneholde hormonforstyrrende stoffer eller allergifremkallende. Les hvilke solkremer for barn som er best i test.

Selv om man på de mest besøkte turiststedene som regel alltid får kjøpt babymat og morsmelkerstatning, velger mange å ta dette med seg i bagasjen fra Norge. 

– Da vet du at du har mat som barnet garantert tåler.  Er du i tvil om barnet ditt spiser ukjent mat, så gjør du lurt i å rasjonere for hele ferien. Barnematen i utlandet smakker annerledes enn her i Norge, grøten er søtere og middagene har enn annen konsistens, sier Charlotte.

Lov å ta med babymat på flyet?

Det kan også være lurt å ha med seg litt ekstra mat på flyet, i tilfelle det skulle bli forsinkelser. Svetlana forteller at hun på den første turen tok med seg en mattermos med ferdiglaget havregrøt og en med kokende vann for å blande ut morsmelkerstatningen med.

Gardermoens nettsider står det at det er tillatt å ta med seg barnemat som er nødvendig for bruk på reisen om bord i flyet. Man bør imidlertid være forberedt på å gjøre rede for at innholdet i beholderne er innenfor reglene, for eksempel ved å smake på innholdet eller ta litt på huden.

Svetlana forteller at hun ikke har hatt noen problemer med å ta med grøt om bord i flyet, men at hennes erfaring er at de blir strengere og strengere.

– Første gangen vi reiste sjekket de kun den ene vannflaska, men sist vi reiste sjekket de alt. Da vi reiste til Firenze i mai, tok vi fly fra Landvetter og der fikk vi ikke lov til å ta med noe annet enn melk til Daniel, men etter mye om og men kunne vi ta med juice likevel. De så at jeg tilbød Daniel juicen før jeg skulle til å kaste den, og da gikk det greit, sier hun. 

LES OGSÅ: 10 drømmestrender for barnefamilier

UNNGÅ DE VARMESTE PERIODENE: Husk at babyen din ikke tåler varmen like godt som oss voksne! Foto: Anna Claren / NTB Scanpix
UNNGÅ DE VARMESTE PERIODENE: Husk at babyen din ikke tåler varmen like godt som oss voksne! Foto: Anna Claren / NTB Scanpix Vis mer

Ventet til han var seks måneder gammel

Juli og august er to måneder hvor temperaturene kan bli svært høye i det sørlige Europa. Familien valgte derfor å besøke Hellas i juni, slik at det ikke skulle bli for varmt for babyen. Les hvordan du unngår varmeutslett.

Svetlana forteller at hun også valgte å vente til han var seks måneder gammel, slik at han var ferdig med de fleste av vaksinene.

– Når han var seks måneder gammel kunne han også sitte, slik at vi ikke trengte å ta med en stor vogn. Det holdt med en lett og billigere trille. Da var det ikke så ille hvis den skulle bli ødelagt på flyet eller om den skulle begynne å ruste etter å ha vært i sand og saltvann, sier hun.

LES OGSÅ: Barnelege anbefaler å vente med sydentur til barnet er seks måneder gammel

Kjekke ting du bør ta med

Svetlana tok ikke med seg reiseseng hjemmefra, da dette var noe de kunne få låne av hotellet. Hun vil allikevel anbefale andre om å ta med sin egen om de har mulighet til det. – Hotellets seng luktet ikke godt og madrassen var ikke så god å ligge på, sier hun.

Charlotte fra Reismedbarn.no mener at bleier og badebleier også er noe foreldre bør vurdere å ta med hjemmefra. – Bleier er ofte dyrere i sydligere strøk, men hvor mye du pakker avhenger selvfølgelig av stedet du skal til. Vær også obs på at bleier i utlandet kan inneholde andre stoffer enn de her hjemme, sier hun.

Av andre «kjekt å ha ting» anbefaler hun at man tar med porsjonspakker med Bio-tex, og ting som ekstra tåteflasker, tutekopp eller smokk.

– Det høres kanskje litt slitsomt ut å skulle pakke med seg så mye på reise, men det positive er at til hjemreisen er det meste brukt opp og da har du mer plass til shopping, sier hun med et smil. 

LES OGSÅ: Hit reiser barnefamiliene

Huskeliste til flyturen:

Liten nett lue

Flyebaby/Maxicosi

Middagsglass

Grøtpulver

Kokt vann

NAN/rismelk

Bleier, stellematte, pose til brukte bleier.

Våtservietter

Ekstra skift

Et lite teppe

Bæresele

Smokk

Antibac NB! flasken må være mindre enn 100ml

 

Huskeliste generelt:

Vogn

Solkrem

UV-klær

UV-brem

Solbriller og solhatt

Bleier/badebleier

Helseteppe

Lette bomullsbodyer

Rangler/leker

Barnemat

Tåteflasker 

Et lite reiseapotek med nødvendige ting som febernedsettende, temperaturmåler etc.

LES OGSÅ: Reiste med barselgruppen til syden

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: