Reise med barn til Thailand

Vurderer du ferie med barn, eller å ta foreldrepermisjon i Thailand? Ta med deg disse smarte tipsene på veien!

REISTE TIL THAILAND I PERMISJONEN: Lena Simone har reist på to måneders permisjonsreise til Thailand med både Milo (3) og Ellie (1). Foto: Privat
REISTE TIL THAILAND I PERMISJONEN: Lena Simone har reist på to måneders permisjonsreise til Thailand med både Milo (3) og Ellie (1). Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Thaiene elsker babyer og man reiser som kongelige om man har med små barn. Blant annet slipper man å stå i kø ved innsjekking på flyplassene, forteller Lena Simone Jensen (36). 

To ganger har Familien Jensen/Mattsson tatt turen østover for å nyte to måneder av foreldrepermisjonen i sol og varme. 

Lena Simone og Andreas (36) sier de vurderte å reise til land som Mexico og Filipinene, men valgte slutt Thailand på grunn av prisnivået og fordi det er veldig barnevennlig. 

LES OGSÅ: Alenemor Gunn Iren reiste jorden rundt med sin seks måneder gamle sønn

POPULÆRE: Thaier elsker små barn og vil gjerne ta selfier eller bare gå litt rundt med barna. Foto: Privat
POPULÆRE: Thaier elsker små barn og vil gjerne ta selfier eller bare gå litt rundt med barna. Foto: Privat Vis mer

Varme, god mat og flotte strender

Thailand er kjent for sitt deilige klima, god mat og drikke, flotte strender og et eksotisk dyreliv. Overnattingsmuligheter finnes i alle prisklasser og generelt sett får du mye for pengene.

Begge familiens reiser ble i hovedsak tilbrakt på to av Thailands mange flotte øyer. Det er til øyene man bør dra om man vil oppleve de fantastiske strendene landet er så kjent for. 

– Med storebror Milo reiste vi til Koh Lanta, der vi bodde seks uker i en leilighet ved Klong Dao Beach. De siste to ukene var vi mer impulsive, og endte på Koh Lipe og Phuket. 

– Vi valgte Koh Lanta fordi det er en stor øy med tilgang til alt man trenger, da Milos sikkerhet og bekvemmelighet kom først hele veien. Koh Lanta er også et perfekt utgangspunkt for å reise videre til de mange vakre småøyene i nærheten, forteller Lena Simone.

Koh Lanta er en øy som er svært populær blant skandinaver. Blandt annet på grunn av den svenske skolen, som både nordmenn og svensker har mulighet til å benytte seg av på lengre opphold.

Andre gang familien reiste til Thailand, valgte de å holde seg mer i ro. Denne gangen besøkte de Koh Tao, en liten øy som er spesielt kjent for flotte dykkemuligheter.

De største øyene har sykehus

Før man reiser til de thailandske øyene med baby, kan det være lurt å undersøke hvilke muligheter man har for å få helsehjelp på stedet.

På de større øyene som Koh Samui og Phuket, finnes det sykehus som holder en høy internasjonal standard. Reiser man til mindre øyer, må man være forberedt på å reise til en større øy eller fastlandet dersom noe alvorlig skulle skje.

LES OGSÅ: Familien tok et hvileår i Thailand

INSTANT OVERSETTELSE: Google translate - en god venn i Thailand. Foto: NTB scanpix/screenshot google translate
INSTANT OVERSETTELSE: Google translate - en god venn i Thailand. Foto: NTB scanpix/screenshot google translate Vis mer

Tips - google translate løser krisen

Vær forberedt på å møte språkproblemer, mange mangler grunnleggende engelskkunnskaper i Thailand. Og du er kanskje heller ikke så god på Thai?

Google translate oversetter norsk til thai - kan være til uvurderlig hjelp i en krisesituasjon hvor du vil raskt forklare en ikke-engelsktalende sjåfør at du trenger å bli kjørt til lege eller apotek. Eller du ønsker å forklare en servitør at noen i familien har matallergi.

Problemet med google translate kan imidlertid være manglende internettdekning. Dette kan du løse ved å innstillere en app som oversetter offline.  

PAPPAPERMISJON I THAILAND: Det er bare å stille klokka inn på «thai tid» og slappe helt av! Foto: Privat
PAPPAPERMISJON I THAILAND: Det er bare å stille klokka inn på «thai tid» og slappe helt av! Foto: Privat Vis mer

Viktig å ta forholdsregler

Når du planlegger en lengre reise, er det også smart å ta en prat med helsesøster eller lege før avreise. Ifølge Bernardo Guzman Herrador, seniorrådgiver ved Avdeling for Infeksjonsovervåking hos Folkehelseinstituttet, bør man alltid gjøre en helhetsvurdering om hva som er best for barnet før man reiser til tropiske og subtropiske strøk.

Men for populære reisemål i Asia, for eksempel Thailand, er det generelt ikke grunnlag for å fraråde reise med barn, så lenge man tar følgende forholdsregler:

 • Er nøye med den generelle hygienen, spesielt håndhygienen. 
 • Reiser etter at barnet har startet barnevaksinasjonsprogrammet. 
 • Beskytter barnet mot myggstikk under oppholdet og eventuelt gir malariatableter (justert til barnedoser) etter fagvurdering
 • Vurdere eventuelt behov for andre reisevaksiner som er ikke inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet. 

– Vi har ikke en bra oversikt om hvor vanlig eller uvanlig det er at babyer blir syke, siden de vanligst sykdommer som luftveisinfeksjoner og mageinfeksjoner er milde og ikke meldes til Folkehelseinstituttet. Det er svært sjeldent at Folkehelseinstituttet får meldt tilfeller av alvorlige smittsom sykdommer hos barn som vært i Thailand, sier han.

LES OGSÅ: 10 drømmestrender for barnefamilier

TROPISK KLIMA: For barnas skyld kan det være lurt å unngå å reise i april og mai, når temperaturen og luftfuktigheten er ekstra høy. Foto: Privat
TROPISK KLIMA: For barnas skyld kan det være lurt å unngå å reise i april og mai, når temperaturen og luftfuktigheten er ekstra høy. Foto: Privat Vis mer

Lurt å ta med bleier og stavmikser

Skal du reise til Thailand med bleiebarn, anbefaler Lena Simone at du tar med deg bleier hjemmefra.

– Bleier er kjempedyrt i Thailand og kvaliteten er ikke den beste. Man bør også vurdere å ha med MME til babyer som får flaske og grøt, da det er mye sukker i de thailandske babyproduktene, sier hun.

Et annet helt essensielt produkt for familien var en stavmikser. – På Koh Lanta var det stor tilgang på babymat på glass, men dette var forholdsvis dyrt, så vi foretrakk å lage egen mat til Milo. Tilgangen til frukt og grønnsaker er enorm! Kjøtt kjøpte vi ferdig stekt eller kokt fra lokale restauranter og tilsatte grønnsakene. 

– På Koh Tao var vi spesielt glade for at vi hadde med stavmikser, da det viste seg at middagsglass til Ellie ikke var å oppdrive, sier hun.

Viktig å gjøre før avreise:

 • Norwegian og Thai/SAS tilbyr direkte flyvninger, reisen tar cirka 11,5 timer. Flyene har et begrenset antall babysenger som du må bestille på forhånd.
 • Norske statsborgere kan være i Thailand i opp til 30 dager uten visum, men du må sørge for at passet ditt er gyldig i minst seks måneder frem i tid ved ankomst til landet. Dette er spesielt viktig å sjekke på barnas pass, da de har kortere gyldighet.

Solkremen kan ha svekket faktor

Av andre produkter, anbefaler Lena Simone et UV-teppe som kan legges over babyen når man triller ute i sola og som mor kan bruke dersom hun vil dekke seg til ved amming.

– Jeg anbefaler også å kjøpe solkrem i Norge for å være sikker på at solkremen har den faktoren den skal ha. I Thailand oppbevares gjerne solkremen ute i sola, noe som svekker faktoren, mener hun.

LES OGSÅ: Her er solkremene til barn som er best i test

FANTASTISKE STRENDER: Thailands mange øyer er kjent for sine kritthvite strender med svært så behagelige badetemperaturer. Foto: Privat
FANTASTISKE STRENDER: Thailands mange øyer er kjent for sine kritthvite strender med svært så behagelige badetemperaturer. Foto: Privat Vis mer

Vanskelig å sikre babyen i bil

Selv om hun var forberedt på det, synes Lena Simone at det var vanskelig å takle mangelen på bilseter og bilbelter.

– Jeg vil anbefale folk som ikke har reist til Thailand tidligere om å tenke over sikkerheten til de små når man reiser innenlands. Vi hadde med Maxicosi-bilstol, men den ble svært lite brukt da det knapt fins biler med bilbelter i Thailand, og de som har belter har sjelden lange nok belter til å feste en bilstol, sier hun.

Thailandske skikker:

 • I Thailand regnes det som uhøflig å peke eller vinke på noen. Legg merke til at thaiene alltid vender håndflaten ned når de vinker på andre.
 • Det er ikke vanlig å håndhilse i Thailand. Her hilser man på hverandre med en såkalt «wai» som betyr å trykke håndflatene mot hverandre som i en bønn.
 • Ikke ta en thai på hodet, dette blir regnet som en krenkelse av personens intimsfære.
 • Ta alltid av deg skoene før du går inn i et hus eller et tempel. Enkelte steder bør du også ta av deg på beina før du går inn i butikken.

 

Unik mulighet

Hun er imidlertid ikke i tvil om at det å reise til Thailand under permisjonen er en fantastisk opplevelse.

– Det beste er å få mye tid sammen som familie! Når man reiser over litt lengre tid får man en helt annen mulighet til å bli kjent med stedet man reiser til, det er ikke noe stress og jag for å få med seg alt som er å se, siden man har god tid, og man får en unik mulighet til å bli bedre kjent med lokalbefolkningen.

LES OGSÅ: Så mye søvn mister nybakte foreldre i året

HUSGEKKO: Thailand byr på nye møter med små og store dyr. Husgekko kan være mellom 7-14 centimeter lang og har sugekopper som gjør at den kan klatre hvor som helst.
HUSGEKKO: Thailand byr på nye møter med små og store dyr. Husgekko kan være mellom 7-14 centimeter lang og har sugekopper som gjør at den kan klatre hvor som helst. Vis mer

Dyreliv i Thailand - vær klar over dette

Det finnes mange muligheter til å se eksotiske elefanter, aper og andre dyr i Thailand. Men dette er lurt å tenke gjennom før du tar med barn på utflukt:

 • Elefanter: Elefantridning høres ut som et spennende og eksotisk minne for livet. Men mange er kritiske til metoden som benyttes for å temme elefanter, og særlig når formålet er å benytte dem i turistnæring. Noen går så langs som å karakterisere dette som dyremishandling. Vårt råd: Google, les mer og gjør opp din egen mening. Alternativt finnes det utflukter (safari) til reservater der elefanter får leve fritt i sitt opprinnelige miljø. 
 • Aper: Før du reiser til destinasjoner der du kan møte aper, sjekk med lokale guider. Der aper ikke lenger lever i sitt naturlige miljø, men lever i byområder eller templer og blir matet av turister, kan de ha en noe "pågående" adferd, som små barn bør beskyttes for.
  Fjern smykker og hårpynt. Noen steder kan du leie guide som kjenner apenes adferd, og hjelper dere å holde dem på avstand, ved behov.
 • Gekkoer: Vær forberedt på å møte små, søte øgler - ute og inne. Husgekkoene trives overalt hvor de kan spise insekter, og er svært effektive myggetere. Derfor har de stor nytteverdi. Ofte kommer de inn i hus, klatrer på vegger og tak. I Thailand blir gekkoer oppfattet som guddommelige og har du en på soverommet er du ekstra heldig. Prøver du å fange eller drepe en gekko, blir du ikke populær blant thaiene. Disse små gekkoene er helt ufarlige for mennesker. 
 • Se på fisker: Å reise ut med båt og snorkle er en fantastisk måte å se på dyrelivet under havet. Men husk at barn under 7 år frarådes å snorkle av helsemessige grunner. For eldre barn - hold et årvåkent øye med dem, lungekapasiteten er mindre enn hos voksne. Alternativ finnes det flere akvarium som lar deg kikke på maritimt dyreliv. 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer