Reise til syden når man er gravid

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er helt i orden å dra på sydentur selv om man er gravid, men du bør ikke dra på noen langreise over Atlanteren uten helst holde deg i Europa og ikke dra til et eksotisk land. Om du reiser til syden bør du også teste deg for toxoplasmose 3 uker etter hjemkomst. Ditt immunforsvar er litt svekket under graviditeten og man bør derfor ta noen ekstra hensyn. 

Fly og forsikringer

Flyselskapene lar deg som regel fly inntil uke 36, men dette varierer noe. Sjekk opp med flyselskapet. Reiseforsikring tror jeg ikke man trenger noe ekstra utover en vanlig reiseforsikring men det kan du spørre et forsikringsselskap om eller reiseoperatøren. Du kan også ringe ditt trygdekontor og be å få blankett E111 utfylt. Det er en attest for rett til naturalydelser ved sykdom, svangerskap el fødsel (legebehandling,sykehusopphold etc) under opphold i et EU-land eller EØS-land 

Svømme

Du kan godt bade i saltvannet som jo ikke bør være forurenset, men lange svømmeturer skal du unngå då vanlige svømmebevegelser ikke er bra for bekkenløsning.

Sole seg

Du må sole deg med høy solfaktor og helst ikke være lenge i solen (man får farge i skyggen også!) da man under graviditeten lett får brune og ikke særlig pene pigmentflekker.pDrikke
Vannet du drikker må være rent; altså kokt eller fra uåpnet flaske. Du må sørge for å drikke nok slik at du ikke blir uttørket i varmen. Ha alltid en flaske vann med deg.

Mat

 

Du må kun spise kjøtt som er godt gjennomstekt og se til at frukt og grønnsaker er skylt med rent vann. Helst spise frukt som går å skrelle. Rå kjøtt og grønnsaker/frukt med jordrester kan ha toxoplasmosesmitte. Melkeprodukter du spiser må være pasteuriserte slik at listeriabakteriene som er skadelige for fosteret er drepte.
Les mer om hva slags type matvarer du bør unngå mens du er gravid 

Katter

 

nngå kontakt med katter og i så fall vask hendene etterpå. Alt dette pga toxoplasmoseparasitten. Du bør ta en toxoplasmosetest 3 uker hos jordmor/lege etter at du har kommet hjem fra ferien. Les mer om toxoplasmose

Vaksinering

 

Vaksiner er ikke anbefalt å ta mens man er gravid, og du bør derfor utsette din eksotiske reise.
Drar du til Mallorca/Kanarieøyene/Spania/Sørfrankrike/Hellas, trengs som regel ingen vaksiner.

Av jordmor Marie Svedberg og sykepleier Elisabeth Lofthus


Jordmor Marie har svart på mange spørsmål om sol, reise og graviditet i vårt forum:
Solarium og karuseller
Nylig gravid, kan jeg reise på ferietur til Kanariøyene?
Soling - bør man holde seg unna det?
Kan man bruke solarium når man er gravid?
Kan vi ha samleie i vann?
Toxoplasmose

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer