Reiste med barselgruppen til syden

Barselgruppe på langtur. Foto: PRIVAT
Barselgruppe på langtur. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gjeng småbarnsmødre på trilletur er langt i fra et uvanlig syn, men i samlet flokk påRhodos vakte barselgruppen fra Gjøvik oppmerksomhet.   

Allerede da de fire damene med fire små entret morgenflyet tilRhodos, opplevde de at det ble mange alvorlige ansikter og stive kropper rundtdem.

- Mange tenkte nok sitt om en lengre flyreise med så mange babyer ombord,forteller Kristine som hadde med seg sønnen Ask på ti måneder. – Men disse søtesmå vet jo å myke opp humøret og da alle fire sovnet like etter avgang varstemningen god og fin, legger hun til. Med på den en uke lange turen var også Kamilla med sønnenKristian Johannes (10 mnd), Gyda og datteren Gjendine (10 mnd), samt Kristin og datterenAstrid (3 år).  

– Vi fikk mange oppmuntrende blikk, smil og kommentarer,sier Kristine men tilføyer at ikke alle medpassasjerene var like positive tilreisefølget. – En sa «Hva skal de med de små barna i Syden» mens en annen sa «detskulle tatt seg ut om vi hadde gjort noe sånn når vi var i mammaperm»,forteller hun. 

Forventningsfull barselgruppe på tur. Foto: Privat
Forventningsfull barselgruppe på tur. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Sydentur: Ikke ta med spedbarn hit!

Fordommer mot babyer på tur

Selv om de ble møtt med litt skepsis, lot ikke damene dettehindre dem i å nyte ferien. Det viktigste for dem var åfå en flott ferie for alle sammen, med utgangspunkt i babyenes tempo.

– Detverserer mange fordommer og oppfatninger der ute om hva som er rett og galt oghvordan en slik tur vil bli seende ut. I bunn og grunn så er disse holdningeneog fordommene mer hemmende for de som har dem enn for oss, sier de fire. 

– En drosjesjåfør var oppriktig opptatt av hvordan det gikkmed mennene våre hjemme. Hvem lagde mat til dem og hva syns de om at vi dro påferie og brukte opp alle pengene deres, forteller de og ler.

Vakte oppsikt på hotellet 

Damene bodde på et fire stjerners hotell like ved strandenpå Rhodos, hvor de hadde alt de trengte innenfor hotellets område. Her fant desitt eget lille sted ved bassenget hvor det var tilgang på skygge og plass tilå sette barnevogner.

- Vi var jo tydelig merkbare der vi tok oss plass og flereskandinaver kom bort og snakket med oss. De lurte på hvem vi var og hvordanvi kunne komme på å reise sammen. Samtlige syns det var en artig idé ogtilbakemeldingene var utelukkende positive, forteller Kamilla.

LES OGSÅ: Med baby til Roma

Møtte stor hjelpsomhet

Rhodos har mange severdigheter å by turistene på, men detmeste ble uaktuelt for barselgruppen. De fikk allikevel oppleve en dag på stranden ogto dager i Rhodos by. Gamlebyen i Rhodos by er kjent for mange brosteiner,trapper og trange gater og var derfor ikke særlig lett fremkommelig for triller medsmå hjul. 

Utfordrende trilleturer i kronglete gater på Rhodos. Foto: Privat
Utfordrende trilleturer i kronglete gater på Rhodos. Foto: Privat Vis mer

– Vi måtte hjelpe hverandre og bære opp trapper og det blelagt godt merke til av forbipasserende. Mest av alt så synes vi jo det varutrolig morsomt selv og lo og koste oss, forteller damene. 

I slike situasjoner opplevde de å alltid bli møtt med enhjelpende hånd, også på fly og buss. – Det så nok litt voldsomt ut, spesieltnår vi skulle entre bussen, medgir de og forteller at de overfylte greskebussene ikke helt var egnet for fire store norske barnevogner. Men medsammenslåtte triller, stellevesker i hånden og babyen i bæresele lot det seggjøre.

Ønsket velkommen på restauranter

På Rhodos som på så mange andre turiststeder, finnes det ivrige«innkastere» som vil ha turistene inn til sitt spisested. Barselgruppen bleganske overrasket av at også de ble forsøkt kapret, til tross for at dekom med fire barnevogner og små barn. 

– Der tok vi grundig feil. Innkasternevitset og lo og lovet gratis parkering til alle vognene. Dessverre var detfå som hadde mer enn to babystoler så det tok litt tid før vi fant det somfungerte best for oss, forteller Gyda. 

Reiste på barnas premisser 

- Enkelte vil nok tenke at det er et mareritt å dra med såmange babyer på tur, de har jo gjerne sine egne rutiner og «humørsvingninger»som må følges. Hvordan la dere opp dagene for at det skulle være hyggelig foralle? 

- Dette ville ikke fungert om vi ikke hadde dratt påbabyenes premisser. Det var de som styrte dagene, sier Kristin. – Når det ersagt, så er de jo veldig greie så lenge de får mat når de trenger det, søvn nårde trenger det og mødre som er tilstede i kontakten når de er våkne, legger huntil.

De fire mødrene jobber alle innenfor helse, omsorg og utvikling; en av demer lege, to er sykepleier og den fjerde er spesialpedagog. Babyene var medandre ord godt ivaretatt også med tanke på det helsemessige.  

Skygge og rikelig med drikke er viktig på sydentur. Foto: Privat
Skygge og rikelig med drikke er viktig på sydentur. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Småbarnsfamilienes sydenfavoritter: De beste hotellene

Godt samspill mellom babyene 

Mødrene bodde to og to på hvert rom og Kristine siersamspillet mellom babyene var fantastisk.

- Det var så artig om morgenen nårAsk våknet. Det første han da gjorde var å se bort på sengen til KristianJohannes. Om han var våken også, så satte de i å snakke og rope til hverandre.Da var det bare å starte dagen, sier Kristine.

– Å ha så mange babyersammen har vært helt fantastisk. De har blitt så trygge på hverandre, lekersammen, forholder seg til hverandre og oppsøker hverandre. De er utroligsosiale til tross for sin unge alder, sier de fire.  

Lærerik opplevelse  

Alle i barselgruppen er enige om at det var deilig å få et avbrekkfra det vanlige permisjonslivet hjemme og trekker fram det sosiale som detbeste med turen.

– Det var også fantastisk å få muligheten til å lære avhverandre, ved å tilbringe så mye tid sammen og bo så tett på hverandre.  Vi delte tips og triks om hva som roet babyenog hva en tenkte om ditt og datt, rutiner, utstyr og mer. Det ble jo som etnoe utvidet barseltreff, avslutter Kristine med et smil.

Se flere bilder og les mer om turen på bloggen hennes

 

Lyst til å ta en barseltur til syden? Her er barselgruppens beste tips: 

  1. Forsøk å få et rent og rolig hotell. Barselgruppenbodde på et hotell som hadde mat og alt det de trengte i kort avstand frahotellet. De hadde også store rom med gode babysenger. 
  2. Sett tempoet etter babyene og sørg for å ha god tid. Det erikke noe du eller bør og husk å le av det som ikke går helt etter planen. 
  3. Om du planlegger å reise med taxi, ta med eget bilsete. Det erlurt med vogn som bilsetet kan festes til, så slipper du å få ekstra mye å bære på.  På Rhodos har de fleste taxier ikke bilsete og du kan risikere at du ikke får taxi.
  4. Gode gummihjul på reisetrillen er en fordel om dere ønsker åbesøke steder som har brostein og trapper.
  5. En bæresele er helt nødvendig om du vil ha armer fri og ikkebli helt utslitt av å bære.
  6. Gjør god research på forhånd og ta ikke med for mye.Bagasjen blir veldig fort full!
  7. Hotell og bassengliv er lettere å tilpasse babyer enn sol,sand og sjø ved stranda.

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer