Rektor: - Barna får lov til alt, så lenge de ikke dreper hverandre

På denne skolen finnes det ikke regler

HØYT OPPE: På denne skolen er det en fordel for lærerne å ha gode nerver, her kan nemlig barna klatre så høyt de vil. Foto: Youtube
HØYT OPPE: På denne skolen er det en fordel for lærerne å ha gode nerver, her kan nemlig barna klatre så høyt de vil. Foto: Youtube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens norske foreldre blir mer og mer overbeskyttende, lar en skole i New Zealand ungene gjøre som de vil.

Det er australske SBS som forteller historien om skolen Swanson i Auckland hvor rektor Bruce McLachlan har kastet det tradisjonelle skolereglementet ut av vinduet.

Nå tillater skolen barna å gjøre det de vil i friminuttene – så lenge de ikke ødelegger skolens eiendom eller dreper hverandre.

– Vi må slutte å pakke barna inn i bomull gjennom å frata dem mulighet til å slå seg. Ved å gjøre det tar vi faktisk fra dem mange muligheter til å lære, sier han til SBS.

Se hele innslaget nederst i artikkelen.

KAOTISK: Barna får leke med det de vil og har gjerne med seg planker og skrot til skolen. Foto: YouTube
KAOTISK: Barna får leke med det de vil og har gjerne med seg planker og skrot til skolen. Foto: YouTube Vis mer

Kaotiske friminutt

Resultatet er barn som klatrer til toppen av trærne, som skyter på hverandre med hjemmelagde pil og buer, og som løper rundt uten sko på beina. Skolegården er fylt av planker, bildekk og skrot som barna finner i nærområdet eller tar med seg hjemmefra.

– Når voksne ser barna og sier «barna kan bli skadet» svarer jeg «ikke se», sier rektor McLachlan til SBS.

Han legger til at selv om de ikke har regler, vil de ansatte steppe inn i konflikter dersom barna kommer til dem og ber om hjelp. 

LES OGSÅ: Kunne du tenke deg å GPS-spore barnet ditt?

VEKKER OPPSIKT: – Når voksne ser barna og sier «barna kan bli skadet» svarer jeg «ikke se», sier rektor McLachlan. Foto: YouTube
VEKKER OPPSIKT: – Når voksne ser barna og sier «barna kan bli skadet» svarer jeg «ikke se», sier rektor McLachlan. Foto: YouTube Vis mer

Ingen regler = ingen problemer for rektor

Det er tre år siden rektor fjernet regelboken og det ble gjort uten at foreldrene ble spurt på forhånd. Det hele startet som en del av en studie av hvordan barn leker, men har nå blitt normen hos denne skolen.

Foreldrene synes å ha godtatt den nye skolehverdagen, da det viser seg at barna trives bedre og det har blitt mindre mobbing.

Lærerne melder om at barna er mer medgjørlige og lærevillige når de er tilbake i klasserommene etter friminuttet og at faktisk færre barn skader seg på skolen enn tidligere.

Ingen barn bruker smarttelefoner på skolen, selv om det også er tillatt. – Vi har ikke tid, sier barna.

Hvilket land deler dine verdier når det gjelder barneoppdragelse? Her er testen som gir deg svaret.

SLOSSKAMP: Lærerne involverer seg ikke i konflikter uten at barna ber om det. Foto: YouTube
SLOSSKAMP: Lærerne involverer seg ikke i konflikter uten at barna ber om det. Foto: YouTube Vis mer

Uansvarlig eller ikke?

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at innslaget fra skolen har blitt i vist i flere australske medier de siste ukene.

Enkelte mener rektoren har gått for langt og kaller det farlig og uansvarlig. Andre hyller tiltaket og mener det er på tide noen lar barn få være barn.

Har rektoren gått for langt? Se innslaget fra SBS og døm selv!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer