Putte smukk i munnen:

Rengjør du babyens smokk ved å putte den i munnen? Ny studie antyder at du bør fortsette med det!

– Bakterier er ikke alltid skadelige, det er det å ikke ha dem i tilstrekkelig mengde som er skadelig, sier ekspert.

RENGJØRING AV SMOKK: Tidligere advarte man mot at foreldre rengjorde smokken i egen munn, men nå viser en ny studie at det kanskje har noen fordeler. FOTO: NTB Scanpix
RENGJØRING AV SMOKK: Tidligere advarte man mot at foreldre rengjorde smokken i egen munn, men nå viser en ny studie at det kanskje har noen fordeler. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang rengjort babyens smokk ved å putte den i munnen? Det høres kanskje ikke ut som det mest appetittlige, men som mange foreldre har fått erfare: noen ganger man bare.

Babyer har nemlig en tendens til å miste smokken sin på de mest ubeleilige steder og helst når man ikke har vann tilgjengelig for å rengjøre den (og det å la en baby hylgråte fordi den ikke får smokken sin, er ofte et mindre fristende alternativ!).

Eksperter har tidligere advart mot at foreldre rengjør smokken på denne måten, da de hevdet at foreldrenes munnbakterier kunne gi barnet trøske eller sopp i munnen sin. Men nå antyder en ny studie at det at foreldre rengjør smokken ved å putte den i sin egen munn, faktisk kan være bra for babyen.

Studien, som er foretatt av American College of Allergy, Asthma and Immunology, konkluderer nemlig med at dette kan forebygge allergi. Over en periode på 18 måneder intervjuet forskerne 128 mødre om hvordan de rengjorde barnas smokker.

Resultatet viste at barna som hadde mødre som rengjorde smokken i egen munn, hadde lavere nivå av IgE (antistoffer). Det å ha høye nivåer av IgE indikerer en høyere risk for å få allergi og astma.

Denne studien er forholdsvis liten, men en lignende ble gjort av et svensk forskerteam i 2013. Forskere ved universitetet i Gøteborg fulgte 180 barn fra fødselen og frem til de var tre år gamle. De kom frem til at barna som fikk smokken rengjort av foreldrene på denne måten, hadde halvparten så stor risiko for å få astma og allergi ved tre års alder.

Bra for å utvikle immunforsvaret

Ola Storrø er lege og førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU. Han kjenner godt til den nye amerikanske studien og sier at resultatet stemmer med allerede kjent kunnskap om betydningen av mikrobiell stimulering tidlig i livet.

– For at barnets immunforsvar skal utvikle seg, er det viktig at barnets tarmslimhinnen får den stimuleringen den trenger fra bakterier. Et nyfødt barn har ikke mange ulike bakterier i tarmen og vil derfor få dem i veldig stor grad fra mor.

– Barn er imidlertid også selv «flinke» til å sleike på alt mulig, også gulvet. De putter ting i munnen og får i seg store mengder ulike bakterier. Alt dette føyer seg inn i den nødvendige og gunstige bakteriestimuleringen, sier han.

Dersom denne stimuleringen er mangelfull, mener forskerne at det kan føre til økt risiko for å utvikle allergi. Ifølge Storrø er perioden tidlig i livet, helt fra fødselen og også i tiden hvor barn bruker smokk, den desidert viktigste tiden for bakterieoverføring til barnet.

– Mange studier viser at dyr som holdes i et sterilt miljø får et unormalt immunsystem fordi de ikke får i seg bakterier tidlig i livet. For å få et velfungerende og balansert immunsystem er derfor denne veldig tidlige tilførselen av «snille» bakterier viktig.

– Vi kan trekke parallell til det vi ser hos barn som fødes med keisersnitt. Disse barna får ikke i seg den normale «startpakken» med bakterier i fødselsprosessen. Noen sykehus tilfører derfor bakterier ved å sveipe en Q-tip inn i mors skjede for så å ta den inn i babyens munn.

IKKE FARLIG: Lege og ekspert på allergier, Ola Storrø, ser ingen grunn til at foreldre skal slutte med å rengjøre smokken i egen munn. FOTO: Privat
IKKE FARLIG: Lege og ekspert på allergier, Ola Storrø, ser ingen grunn til at foreldre skal slutte med å rengjøre smokken i egen munn. FOTO: Privat Vis mer

Munnbakteriefloraen ikke farlig for barnet

I den amerikanske studien har forskerne sett spesielt på sammenhengen mellom å rengjøre smokken på denne måten og risikoen for å få allergi. Men ifølge Storrø er dette ikke bare bra for å redusere risikoen for allergi, men også autoimmune sykdommer som diabetes og leddgikt.

– Barn som opplever høy mikrobiell mangfold tidlig i livet, har mindre risiko for å få astma, allergi og atopisk eksem. Vi ser også at barn som for eksempel vokser opp på gårder med kyr og griser, har mindre allergisk sykdom enn andre barn, sier han.

En vanlig misoppfatning er ifølge Storrø at mange tror bakterier er noe vi må unngå. Han forklarer at det er et viktig skille mellom «snille» og dårlige bakerier.

– Bakterier er ikke alltid skadelige, det er det å ikke ha dem i tilstrekkelig mengde som er skadelig. Vi trenger mye av de «snille» bakteriene fordi de stimulerer immunforsvar-utviklingen, noe mor kan bidra med i denne situasjonen. Dette har veldig lite med renslighet å gjøre, da god hygiene og mathygiene alltid er viktig uansett. Det er ikke en fordel at barnet oppholder seg i uhygieniske omgivelser eller at vi ikke vasker fingrene.

– Men munnbakteriefloraen er ikke farlig for barnet, da munnen stort sett bare inneholder «gode hjelpere» og svært sjelden sykdomsskapende bakterier. Det er heller ikke riktig at barnet kan få mer karies av at mor har hatt smokken i munnen, sier han.

– Foreldre som rengjør smokken ved å putte den i munnen kan derfor gjerne fortsette med det!

LES OGSÅ: Slik får du babyen til å slutte med smokk

Bør heller ha bevisst forhold til overdreven rengjøring

Anna Bistrup, som er rådgiver helsefag hos Astma- og Allergiforbundet, peker på at studien konkluderer med er at det er barn av foreldre som suger på smokken som har lavest nivå av IgE men at forskerne ikke sier noe om hvorfor det er slik.

– Er det en direkte sammenheng mellom suging på smokken og lavt IgE eller kan det være at foreldre med slik adferd er generelt mer avslappet til hygiene og dermed har mer «robuste» barn? Men dette er definitivt interessant og det er spennende å se om fremtidige studier klarer å se om overføring av sunne mikroorganismer mellom foreldre og barn kan bidra til lavere forekomst av allergiutvikling, sier hun.

INTERESSANT: Men Anna Bistrup hos NAAF vil gjerne se flere studier på dette emnet. FOTO: NAAF
INTERESSANT: Men Anna Bistrup hos NAAF vil gjerne se flere studier på dette emnet. FOTO: NAAF Vis mer

Bistrup vil likevel ikke anbefale at foreldre sutter på smokken som en del av forebyggingsarbeidet mot barnet.

Hun mener foreldre heller bør ha et bevisst forhold til overdreven bruk av antibakterielle midler, overdreven rengjøring og sørge for et godt inneklima i boligen.

– Man ser at barn i den vestlige verden som lever renere og mer beskyttet i større grad utvikler allergi. Denne studien er jo litt i samme tankegang som dette.

– Mange studier peker også på at å holde barn unna visse matvarer i forsøk på å forebygge allergi heller har en motsatt effekt, men å forsiktig introdusere varierte matvarer i overgangen fra brystmelk til fast føde tyder på at man kan forebygge en del matvareallergier, sier hun.

LES OGSÅ: Har barnet allergi eller forkjølelse?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer