Restaurant gir rabatt for høflige barn: - Tror ikke det vil ha en oppdragende effekt

Programleder Johanna Grønneberg Mesa reagerer: - Kanskje de heller burde lagt på et «drittunge tillegg».

BARN PÅ RESTAURANT: Ikke alle barn sitter i ro på restaurant, det har restauranteieren besluttet å gjøre noe med. Foto: NTB Scanpix
BARN PÅ RESTAURANT: Ikke alle barn sitter i ro på restaurant, det har restauranteieren besluttet å gjøre noe med. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å ha med barn på restaurant kan være en stor prøvelse både for foreldre og de øvrige restaurantgjestene. Det er ikke alltid like lett å få barna til å sitte stille på stolene sine, spesielt dersom måltidet drar ut i tid.

En som har sett seg kraftig lei på urolige barn, er den italienske restauranteieren Antonio Ferrari. Til The Guardian forteller han at veldig mange foreldre ikke klarer å holde kontroll på barna sine. Noe som fører til at barna ofte løper rundt i restauranten hvor de forstyrrer de andre gjestene og tvinger de ansatte til å svinge seg rundt dem.

Dette problemet mener han imidlertid å ha funnet en løsning på. Da han hadde en gruppe gjester bestående av elleve personer, la han merke til at de fem barna opptrådde veldig rolig. Han besluttet derfor å gi selskapet en fem prosent «rabatt for høflige barn» på regningen.

Antonio Ferrari forteller til KK.no at han fortsatt gir rabatt til familier med høflige barn og at han ikke har tenkt å slutte med det første.

– Fordi her i Italia ønsker ikke foreldre å passe på barna sine og lar dem løpe fritt rundt i restauranten, sier han.

LES OGSÅ: Kjære restaurantbransje, skjerp dere!

RABATT FOR HØFLIGE BARN: Antonio Ferrari forteller at han vil fortsette å gi fem prosent rabatt til foreldre som holder styr på barna sine. Foto: www.antonioferrari.it 
RABATT FOR HØFLIGE BARN: Antonio Ferrari forteller at han vil fortsette å gi fem prosent rabatt til foreldre som holder styr på barna sine. Foto: www.antonioferrari.it  Vis mer

Foreldre kan ikke bare lene seg tilbake

Johanna Grønneberg Mesa, som er forfatter og tidligere programleder for MTV i USA og Norge, synes praksisen med å gi rabatt for høflige barn blir feil.

– Det blir veldig vanskelig å bestemme hva som er hva. Barn bør uansett ikke belønnes for å være høflig synes jeg, det burde være en selvfølge. Foreldre bør heller ikke få rabatt for å oppdra høflige barn, noe som er en selvfølge. Kanskje de heller burde lagt på et «drittunge tillegg», ler hun.

Selv har hun tatt med seg datteren Savannah (4) på restaurant fra hun var helt liten og hun har full forståelse for at restaurantene reagerer på urolige barn.

– Jeg synes absolutt mor skal kunne gå på restaurant også med barn, men det er klart at det må funke for alle. Man kan ikke som foreldre lene seg tilbake og tenke at «barn er barn». Det er mer jobb å få barn til å oppføre seg på restaurant og helt perfekte blir de nok kanskje aldri, men de må oppføre seg såpass at andre folk kan nyte sitt restaurantbesøk også, sier hun.

LES OGSÅ: - Fri barneoppdragelse er latskap!

TAR GJERNE MED SEG DATTEREN PÅ RESTAURANT: Men programleder Johanna Grønneberg Mesa har full forståelse for at restauranter reagerer på urolige barn. Foto: Privat
TAR GJERNE MED SEG DATTEREN PÅ RESTAURANT: Men programleder Johanna Grønneberg Mesa har full forståelse for at restauranter reagerer på urolige barn. Foto: Privat Vis mer

Barn må lære å ta hensyn

Barnepedagog Elisabeth Nordahl ved Barnepedagogene.no tror heller ikke denne typen belønning har noen effekt for å lære barn å sitte rolig på restaurant, men hun er positiv til at det settes fokus på temaet.

– Jeg tror de fleste foreldre er opptatt av å lære barna sine å oppføre seg bra sammen med andre. I dagens samfunn er det imidlertid et stort fokus på barns behov. Det er selvfølgelig bra, men det er viktig finne en balanse her, sier hun.

– For at et barn skal lære seg å bli empatisk og kunne ta hensyn, må det hjelpes til å se andres behov og kunne sette egne behov til side eller på vent. Barnet lærer ikke disse ferdighetene av seg selv om det alltid er vant med å være i sentrum, sier hun.

Typiske ting som barn trenger veiledning for å lære seg, er ifølge Nordahl det vi vanligvis ser på som «god folkeskikk». For eksempel å hilse, takke, ta hensyn, mestre å dele med andre samt å vise empati.

– Barn lærer dette av at voksne er gode rollemodeller samt at de veileder barna i det daglige og ved måltidene hjemme. Men det er også viktig å huske på at barn er veldig ulike. Noen barn tilpasser seg lett mens andre har mye større utfordringer og trenger mer veiledning og øvelse for å kunne samarbeide og tilpasse seg andres forventninger

Helt greit med restauranter hvor barn ikke er velkomne

Johanna Grønneberg Mesa som bor halvparten av tiden i USA, forteller at hun ser stor forskjell på hvordan det er å ta med seg barn på restaurant der i forhold til Norge.

– I USA kan de spesialisere seg mer. I Norge må alle kunne gå overalt, vi er for få folk til å utelate noen - det blir dårlig business. I USA finnes det restauranter hvor barn ikke er velkomne, ikke til lunsj en gang, det er de veldig åpne om. Og så finnes det restauranter her hvor barn er veldig velkomne og det er tilrettelagt for barn uten at jeg som mor må sitte i hoppeland og spise middag.

– Jeg synes det er helt greit å ha restauranter hvor barn ikke er velkomne. Men da må det også finnes restaurantalternativ for familier uten at det er hoppeland med pølse og saft.

Hun synes det mest irriterende er foreldre som absolutt skal ta med seg barna sine på fin restaurant, selv om de vet at det ikke fungerer.

– Hvis barnet ditt av en eller annen grunn ikke kan oppføre seg på femstjerners restaurant, så er det kanskje best å bare droppe det? For alle sin skyld - din også, sier hun.

LES OGSÅ: Klistremerkebelønning er helt meningsløst!

Kan være farlig for barna å løpe rundt i restauranten

Restaurantkjeden TGI Fridays er populær blant mange småbarnsforeldre. Distriktssjef Kari Hermansen forteller at de ikke opplever at urolige barn er noe problem.

– Hos oss er det ofte mye liv og røre uansett. Noen kan kanskje synes at det er litt for bråkete hos oss, men i forhold til barnefamilier er det veldig bra. Her blir man ikke skult på om barna ikke er flinke til å sitte stille eller begynner å gråte litt, sier hun.

Når det gjelder barn som løper rundt i lokalet, sier hun at det i utgangspunktet heller ikke er et stort problem.

– Men det hender at vi må forklare for foreldrene at det kan være farlig å la barna løpe rundt, spesielt hvis det er veldig travelt i restauranten. Vi er redde for at de kan komme i veien for ansatte som uten å mene det kan velte over et barn. Som regel tar foreldrene det veldig greit, sier hun.

For å få et så hyggelig restaurantbesøk som mulig, anbefaler hun foreldre om å bestille bord på forhånd.

– Dersom man bestiller og informerer at man har barn med, er det lettere for oss å tilrettelegge besøket. Vi kan for eksempel plassere dem på et bord som er bedre tilpasset til å ha barnestol. Med trapper i lokalet er det ikke alle områder som er like godt tilpasset barnevogner for eksempel, sier hun.

– Det kan også være lurt å komme tidlig på kvelden, da vi på kvelden har et mer voksent klientell som kanskje kan bli litt mye for barnefamilier.

LES OGSÅ: Barneoppdagelse - 10 vanlige utfordringer

ØVE HJEMME: Elisabeth Nordahl mener det kan være lurt å øve på god bordskikk hjemme. Foto: NTB Scanpix
ØVE HJEMME: Elisabeth Nordahl mener det kan være lurt å øve på god bordskikk hjemme. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lurt å øve bordskikk hjemme

For å få barn til å oppføre seg slik de ønsker på en restaurant, tror barnepedagog Elisabeth Nordahl det er viktig at foreldre er trygge og tydelige på hva de forventer.

– Øv hjemme på at barnet skal lære å takke når det får noe, vente når noen snakker, spørre om å få noe på en fin måte, mestre å få nei, kunne dele med andre og så videre.

– Jeg tror også det er viktig at barn i det daglige blir vant med at voksne snakker sammen om ting de er opptatt av og at ikke barnet hele tiden er i sentrum for de voksnes oppmerksomhet. Jobber man med å etablere gode rutiner på dette hjemme har man ett bedre grunnlag for at det skal fungere bra når man spiser ute eller er på besøk, legger hun.

Det å bruke bestikkelser for å få barna til å sitte stille på restaurant, sier hun ofte kan ha en kortvarig effekt.

– Det går imidlertid an å ta med litt leker eller bøker som barna kan se på når de er ferdige å spise. Litt planlegging kan gjøre besøket hyggeligere.

– Jeg tenker at det også er viktig at foreldrene tilpasser forventningene til barnets alder og hva det kan klare. Om ikke barnet klarer å sitte veldig lenge ved matbordet kan kanskje måltidet gjøres litt kortere og bli en hyggeligere opplevelse både for familien og for de rundt.

LES OGSÅ: Advarer mot foreldres overfokus på mat og matregler

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer