Rhesus

Publisert
Sist oppdatert
Flertallet av oss har et stoff i blodet vårt som kalles rhesus-faktor. Vi som har det blir betegnet som rhesus-positive.Rhesus negative kvinner skal følges opp med ekstra blodprøver gjennom svangerskapet.
  • Ved første svangerskapskontroll vil du som er gravid ta en blodprøve hos lege som viser om du er rhesus-positiv eller rhesus-negativ. Hvis du er rhesus-positiv, trengs det ikke flere slike blodprøver. Alt er OK.
  • Hvis en gravid kvinne er rhesus-negativ, må hun ta nye blodprøver 8 og 4 uker før terminen. I det første svangerskapet er det også aktuelt at far til fosteret tar en blodprøve for å se om han er rhesus-positiv.
  • Hvis far er rhesus-negativ, vil barnet også være rhesus-negativ, og man trenger egentlig ikke å ta noen flere spesielle forebehold. Alle i familien har da blod som "matcher" hverandre :0) Noen steder vil man riktignok allikevel be kvinnen om å ta nye blodprøver 8 og 4 uker før termin.
  • Hvis mor er rhesus-negativ og far rhesus-positiv, trenger den gravide og fosteret litt ekstra oppfølgning. Man tar en ny blodprøve igjen i uke 35. i svangerskapet. Denne blodprøven vil vise om den gravide kvinnen har dannet antistoffer i sitt blod mot fosterets rhesus-faktor.
Hvis kvinnen danner disse antistoffene, vil det ikke i hennes første svangerskap få noen betydning.
I svangerskap nummer to kan kvinnen danne antistoffer mot fosterets rhesus-faktor. I forbindelse med fødselen kan fosteret da bli svært syk. Fosterets blodlegemer kan bli ødelagt. Dette er i dag svært sjeldent at forekommer, fordi vi har gode metoder for å forebygge denne komplikasjonen.
Hvis du er rhesus-negativ, vil du få mer informasjon om din lege om hva som gjøres for å forbygge rhesus-immunisering.

 

Kilde:
Medisinsk leksikon, bind 5., fjerde utgave 1995. Kunnskapsforlaget.
Svangerskap, fødsel og barseltid, 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer